CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce seçim sonrası ilk basın açıklamasını gerçekleştirdi. İnce, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. CHP Genel Başkanlığına aday olup olmadığı sorulan İnce, bu konuyu basınla tartışmayacağını ve 16 yıldır siyasette bulunan bir insan olarak bunun bir yolunu bulacağını belirtti. İnce, CHP’nin bir sonraki süreçte nasıl hazırlanması gerektiğine ilişkin ise, "Ben tek başıma akıl verecek, şöyle şöyle yapın diyecek konumda değilim. Ortak akılla iyi bulunmalıdır. Ben CHP’ye yön biçecek durumda değilim" dedi.

"Neden seçim sonuçları açıklandıktan hemen sonra değil de ertesi gün bir açıklama yaptınız" sorusunu yanıtlayan İnce, aslında seçimden sonra canlı yayına çıkmayı düşündüğünü belirterek, "Orada bir hatam oldu, onu kabul edeyim. Ben İsmail Küçükkaya’ya arkadaşça mesaj attım. Onun haber yapacağını tahmin etmedim. Benim gibi deneyimli siyasetçinin bunu yapmaması gerekirdi. Vatandaşlarımızın bunu bir tweetle öğrenmemesi gerekirdi. Demek ki gazetecilerle dost olurken daha dikkatli olmak gerekiyormuş. Hata benim, bir hata yaptım o konuda. Özür diliyorum o konu için" değerlendirmesini yaptı.

“ARADA 10 MİLYON FARK VAR”

İnce, "CHP’nin temel yanlışı nedir" sorusunu ise medya önünde bu konulara girmeyeceğini belirterek soruyu yanıtsız bıraktı.

"Eğer bir yarışa girerken karşıdakini kutlayamıyorsanız o yarışa girmeyeceksiniz" diyen İnce, "Oy çalmışlar mıdır? Evet çalmışlardır. 10 milyon çalmışlar mıdır? Hayır. Seçimin sonucunu da kabul ediyorum. Bu böyledir. Eğer bir yarışa girerken karşıdakini kutlayamıyorsanız o yarışa girmeyeceksiniz. Yeniden hazırlanacaksınız bir sonrakinde galip geleceksiniz. Arada 10 milyon fark var. Bunları görmek istedik. Kaçtığımız yok, tehdit edildiğimiz yok. Bunların hepsi palavradır. Sadece tweetlerle şık olmamıştır. O konuda bir hatam oldu" şeklinde konuştu.

"Seçimden sonra Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştünüz mü" sorusuna ise İnce, "Telefonda konuştuk, yüz yüze gelmedik" yanıtını verdi.

"BEN BURADAYIM. BANA DERLERSE YÜRÜ ÖNÜMÜZDEN, BEN YÜRÜMEYE HAZIRIM"

15 milyon gibi bir kitlenin kendisine oy verdiğini ve bu kitleyle birlikte yürümeye devam edip etmeyeceği sorusunu yanıtlayan İnce, "Onlar benimle birlikte yürüdüğü sürece ben varım, devam edeceğim. Bitirmiş değilim. Siyaset uzun vadeli bir iştir. Ben dün akşam kesinleşmesini istedim onun için çıkmadım insanların karşısına, korktuğumdan değil. İhtimal dahilindeydi 50’nin altına düşmesi, ikinci tura kalması. Bunu görmek istedim. Diğer muhalefet parti üyeleri çok düşük oy aldı. Eğer onlar biraz yüksek alsaydı zaten seçim ikinci turdaydı. Utanırım ben böyle şeyleri söylemeye, 8-9 puan fazla oy almışız. 77’den bu yana 41 yıl sonra 30 barajını geçmişiz. Bunu ben söylemeyeyim ama diğer muhalefet partileri de 10’un üzerinde bir oy alsalardı seçim ikinci turdaydı zaten. Onun için bunu başarabiliriz diyorum. 30 barajını yıktık, 50 barajını da yıkacağız. Ben buradayım. Bana derlerse yürü önümüzden, ben yürümeye hazırım" açıklamalarında bulundu.

"Adaylık sürecinde parti bayrağını çıkarıp Türk bayrağı takmıştınız. Bu süreci hangi rozetle devam ettireceksiniz" sorusunu yanıtlayan İnce, "Türkiye’nin bu gidişattan dışarı çıkması lazım. Türkiye’nin bir nefes alması lazım. Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin nasıl daraldığını, nasıl kuşatıldığını hep birlikte göreceğiz. Buradan çıkışın yolu sandıkları incelediğinizde, illere baktığınızda bütün kesimlerden oy almışız. Bunu büyütmemiz lazım" diye konuştu.

“ERDOĞAN’I ZİYARET EDECEK MİSİNİZ ?”

İnce, "Nerede bir yanlış yapıldı ve Erdoğan’ı ziyaret edecek misiniz" sorularına, "İlk turda hedefim 35’ti. CHP’nin bir 25 mantığı vardı. Yıllardır aşamıyor. 35’i aşarsak birinci turda, ikinci turda bu seçimi alırım diyordum. Buna yaklaştık fakat ben İyi Parti ve HDP’nin de 12 bandına oy alacağını düşünüyordum. Saadet Partisini 3 görüyordum. Toplam 27, geriye 73 kalır. Bu 73’ü paylaşırız diyordum. İkinci turda da o diğer muhalefetle bir araya gelerek seçimi alacağız diyordum. Bna inandım ben. Fakat diğer muhalefet partileri tahminlerimin çok altında aldılar. Biz de 35’e gelemedik ama barajı aştık, o psikolojik sınırı aştık. Umduğum gibi olması orası ne yazık ki" cevabını verdi.

Erdoğan’ı ziyaretine ilişkin ise, adaylık sırasında tüm parti liderlerini ziyaret ettiğini belirten İnce, "Bu tür insani şeylerden çekinmem. Siyasetin normalleşmesi lazım. Erdoğan’a 81 milyonu kucakla derken bunu diyorum. Ziyaret edebilirim. Bundan özel bir siyasi anlam çıkmaz" dedi.

Memleketi Yalova’dan yüksek bir oy almadığı ve bunun için memleketine bir sitemi olup olmadığı sorulan İnce, "Küçük bir Türkiye’dir Yalova. Rize gibi bir biçim değildir. 81 vilayetten adam vardır. Rizelilikle Yalovalılık aynı yerde birleşmiyor" diye konuştu.

İnce, soruları yanıtladıktan sonra, "Görüşlerine hiç katılmadığım Erdoğan bile güzel bir şey söyledi. Dedi ki, bizde katılım yüzde 80’lerin üzerinde. Yüzde 30’larda katılım olan ülkeler bize demokrasi dersi vermesin. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Hiç merak etmeyin Türkiye bölünmez" ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha