Muharrem İnce’nin adaylık dilekçesinde imzası bulunan delegelerden 49’unun mükerrer imza olduğu iddia edildi. Kurultay Divanı yaptığı incelemede İnce’nin adaylığının geçersiz kalmasına yol açabilecek bir duruma rastlamadı. Yani Muharrem İnce’nin adaylığı kesinleşti.

Muharrem İnce CHP kurultayında “Genel Başkan Adayı” olarak konuşma yaparken, salonda bir söylenti hakim oldu. İnce 165, Kemal Kılıçdaroğlu ise 1081 delegenin imzası ile aday olmuştu. Ancak kulislere yayılan söylentiye göre, Kurultay Divanı imzaları kontrol edince 49 oyun mükerrer kullanıldığını belirledi.

Bu 49 oyun geçersiz sayılması halinde, İnce’nin delege desteğinin 116’ye düşeceği ve adaylığının düşebileceği ihtimali ortaya çıkmıştı.

CHP’de Genel Başkan adaylığı için kurultay delegelerinin yüzde 10’unun imzasının alınması gerekiyor. Bu da 1266 delegenin en az 126’sının imzası demek oluyor. Ancak 49 oy mükerrer sayılıp, geçersiz olursa, her iki adayın dilekçesinden de düşürülebilecek. Bu durumda İnce de genel başkanlık için imza sayısının altına düşebilecek. Kesin kararı Divan Kurulu verecek.

İNCELEME TAMAMLANDI

Divan’da mükerrer imzalar incelendi. Sözcü’ye konuşan Divan yetkilileri “Sorun çözüldü. Muharrem İnce’nin adaylığında sorun yok” dediler.

‘SAĞLAMA’ NASIL YAPILDI?

Mükerrer oy olduğunda sistem şöyle işliyor; Divan Başkanı, mükerrer imza veren kişiyi çağırıp, hangi imzasının geçerli olduğunu soruyor. İmzacı kişinin beyanı doğrultusunda, imza vermediğini söylediği kişiye olan imzasını siliyor, diğer imza geçerli kalıyor. Ancak çağırılan imzacı Divan’a gidip de, hangi imzasının geçerli olduğunu söylemezse, imza her iki listeden de siliniyor.

Editör: TE Bilişim