Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye'ye dünya ülkelerinin sağduyulu bir müdahalesi olmaması halinde büyük bir bölgesel savaşı hatta küresel bir çatışmanın ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kurtulmuş'un açıklamalarının önemli satırbaşları şöyle:

Türkiye Suudi Arabistan'la birlikte bir ortak operasyon yapılıp yapılmayacağı sorusuna, "Artık öyle bir noktaya geldik ki, Demokratik bir siyasal sistem kurulmazsa, Suriye'deki gelişmeler çok büyük bir böglesel savaşın, belki de küresel bir çatışmanın habercisidir" yanıtını verdi.

"BM TEMENNİ EDEN KAĞIT ÜZERİNDE BİR KURUM HALİNE DÖNÜŞMÜŞ"

Ortalığı bu kadar karışık hale gelmesinin nedenlerinden birisi dünyada Suriye sorunun çözecek uluslararası mekanizmanın olmaması. BM, temenni eden kağıt üzerinde bir kurum haline dönüşmüş durumda. 

"AZEZ TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KIRMIZI HATTIR"

Biz o bölgede Kürt kardeşlerimizin yaşıyor olmasından rahatsız değiliz.  Orada YPG, Kürt olmayan nüfusu çıkarmaya çalışıyor. Tehlike şimdi çok daha yakın bir noktaya gelmiştir. Azez'in düşmesi Türkiye için çok önemli bir kırmızı hattır. Halep'in Ruslar tarafından bombalanması, Türkmendağı'nın bombalanması yeni bir göç dalgasının Türkiye'ye gelmesini kaçınılmaz kılar. 

"PYD KENDİ BAŞINA BİR UNSUR DEĞİLDİR"

PYD, kendi başına bir unsur değildir. Terör örgütlerini desteklemekten vazgeçin. Gerçekten sivil halkın temsil ettiği kadroları önemseyin. Maalesef bizim söylediğimiz şey bir kez daha gerçek oluyor. Terör örgütleri bölge ve dünya için tehdit olma durumuna gelmiş vaziyettedir. Bu bumerang gibi kendisine destek veren unsurlara da ciddi şekilde zarar verir. 

"ADIM ADIM ÇOK TARAFLI ÇATIŞMA ORTAMINA GELİNİYOR"

Adım adım Suriye'de çok taraflı bir çatışma ortamına geliniyor. Soğuk savaş bittikten sonra bütün savaş bu coğrafyaya geldi. Nasıl oldu da YPG/PYD bu kadar büyük bir destek aldı. Bölgede 2. Sykes Picot yaşanıyor. Bunun cevabı Sykes Picot'un ikinci hesabını kapatmak isteyenlerde. Bunlar çok açık söyleyeyim, kullanım tarihleri bittikten sonra önemlerini yitirecekler. 

Savaş ne kadar uzun sürerse o kadar çok çıkmaz sokaktır burası. Onun için herkesin bir an önce barışa katkıda bulunması lazım. Savaşların bedelini rejimler ödemiyor, masum insanlar ödüyor. Uzaktan gelen bir adamın canı yanmıyor. Onlar geldiler, savaştılar ve gittiler. Biz bu bölgede savaş olsa da mücadele edeceğiz. 

Bölgede şu anda gelişmeler odaklı olarak 400-500 bin kişilik göç dalgası yaratabilecek çatışmalar yaşanıyor. 

"ZATEN SAVAŞI TÜRKİYE'NİN İÇERİSİNE TAŞIMIŞLAR"

Zaten savaşı Türkiye'nin içerisine taşımışlar. Bunun oyunun bir parçası olduğunu şimdi çok daha iyi anlıyoruz. Türkiye kendi sınırların içinde terörü etkisiz hale getirecektir. Terör örgütlerinin arkasında bu destek olduğu sürece bugün etkisiz hale gelir, yarın başka bir terör gündeme gelir. ASALA vardı kullanım tarihi geçince çöp tenekesine atıldı. PKK da atılacaktır.

HDP'YE ELEŞTİRİ

Bu evin içerisinde olanı gidip başka bir komşuya şikayet etmezseniz. HDP barışı ,demokrasiyi savunuyorsa demokrasi meydanı TBMM'dir. Teröre destek vermesinler. 

Editör: TE Bilişim