Hükümet bir süre önce açıkladığı, çözüm süreci açısından büyük önem taşıdığı belirtilen ancak yetersiz bulunarak eleştirilen, "demokratikleşme paketi" dün TBMM'ye sevk edildi.

Siyasi Partiler Kanunu'nun "siyasi partilere üyeliği" yasaklayan hükümler arasından "terör eyleminden mahkum olma" kriteri kaldırılıyor. Böylece Öcalan veya dağdan inen PKK'lılar BDP veya HDP başta olmak üzere istedikleri partiye üye olarak siyaset yapabilecekler.

Milliyet'in haberine göre, TBMM Başkanlığı'na sunulan 17 maddelik pakette şu düzenlemeler yer aldı:

* KÜRTÇE PROPAGANDA: Seçimlerde Kürtçe propaganda yapılabilecek.

* EŞBAŞKANLIK: Siyasi partiler artık eşbaşkanlık sistemine geçebilecek. Eşbaşkanlar 2 kişiden fazla olmayacak. Bugüne kadar sadece BDP bu sistemi uyguluyordu.

* BELDEDE TEŞKİLAT KURULMAYACAK: Beldelerde teşkilat kurulma zorunluluğu kalkacak. Böylece yeni kurulan partilerin seçimlere girmesi kolaylaşabilecek.

* YÜZDE 3 OY ALANA EN AZ 1 MİLYON TL YARDIM: Milletvekili genel seçiminde toplam geçerli oyların yüzde 3'nden fazlasını alan siyasi partilere Hazine yardımı yapılacak. Bu yardım 1 milyon TL'den az olamayacak. Halen yüzde 7'nin üzerinde oy alan partilere Hazine yardımı yapılıyor. Ancak BDP son genel seçime bağımsız adaylarla katıldığı için yine bu Hazine yardımından yararlanamayacak.

 

* ÖZEL OKULLARDA KÜRTÇE EĞİTİM: Özel kurslar dışında artık Kürtçe başta olmak üzere farklı dil ve lehçelerde eğitim yapılabilecek özel okullar açılabilecek. Bu kurumlarda eğitimi ve öğretimi yapılacak dil ve lehçelere Bakanlar Kurulu karar verecek.

 

* TÜRKÇE OLMAYAN KÖY İSİMLERİ: Tasarıyla İller İdaresi'nin köy adlarının değiştirilmesini zorunlu kılan ifade çıkarıldı. 1949'daki düzenlemenin kaldırılması Türkçe olmayan köy isimlerinin değiştirilmesini engelleyecek. Ancak daha önce değiştirilen isimler için yeni bir düzenleme yapılmadı.

* ÖCALAN'A SİYASET YOLU: Tasarının yürürürlükten kaldırılan hükümler bölümünde, İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ve dağdan inmesi beklenen PKK'lılara siyaset yapma yolu açılıyor. Siyasi Partiler Kanunu'nun "siyasi partilere üyeliği" yasaklayan hükümler arasından "terör eyleminden mahkum olma" kriteri kaldırılıyor. Böylece Öcalan veya dağdan inen PKK'lılar BDP veya HDP başta olmak üzere istedikleri partiye üye olarak siyaset yapabilecekler. Paketle, "kamu hizmetlerinden yasaklı olanların", yani yüz kızartıcı suçlar, kaçakçılık, ihalelere fesat veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından mahkûm olanlar, taksirli suçlar hariç 5 yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanların, devlete karşı işlenen suçlardan mahkum olanların ve terör eyleminden mahkûm olanların siyasi parti üyeliği yasağı kalkacak.

 

* ŞAPKA VE ALFABE CEZASI KALKTI: TCK'nın "Şapka ve Türk Harfleri" başlıkla maddesi yürürlükten kaldırılacak. Böylece yasak olmasına rağmen uygulaması yapılamayan şapka takma zorunluluğu ile alfabede x, q, w gibi harflerin kullananlara verilmesi öngörülen 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası kalkmış olacak.

Editör: TE Bilişim