Tekin Bingöl ve Gürsel Tekin imzasıyla 81 il başkanlığına yollanan takvimde, olağan kurultay sürecinin 3 Ocak’ta sona erdirilmesi öngörülüyor. 

 

Olağan kongre süreci başlatıldı

Seçimlerin ardından ‘olağanüstü kurultay’ seslerinin yükseldiği CHP’de, parti yönetimi olağan kurultay takvimini ilan ederek yanıt verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ve Genel Sekreter Gürsel Tekin imzasıyla 81 İl Başkanlığı’na yollanan takvimde, olağan kurultay sürecinin 3 Kasım’da başlatılması ve 3 Ocak tarihinde sona erdirilmesi öngörülüyor. 

Genel Merkez’den bugün 81 İl Başkanlığı’na yollanan genelgede, ilçe kongrelerinin 20 Kasım’da başlatılması ve 6 Aralık tarihinde bitirilmesi istendi. Genelgede il kongrelerinin 10 Aralık 2015 tarihinde başlatılması ve 3 Ocak 2016 Pazar günü sona erdirilmesi talep edildi. Genelgede, ilçe ve il kongrelerinin tamamlanmasının ardından Olağan Kurultay Süreci’nin ayrıca belirleneceği duyuruldu. CHP yönetiminin, olağan kurultayı en geç Ocak ayının ortasında yapmayı planladığı öğrenildi. 

Analiz edecekler

CHP yönetimi, olağan kurultay sürecini hemen başlatarak seçim sonuçlarından memnun olmayan parti içi muhalefetin imza toplamasının önüne geçmeyi hedefliyor. Kulislerde, olağan kurultay süreci başlatıldığı için parti içi muhalefet olağanüstü kurultay için imza toplasa bile, olağan kurultay süreci işlediği için işleme koymayabileceği belirtiliyor. Bu arada, CHP’de seçim sonrası parti kurmaylarının gerçekleştirdiği bir dizi değerlendirme toplantısında seçim sonuçları detaylı bir şekilde masaya yatırıldı. Yapılan toplantılarda, seçimlerde beklenen ancak hedeflenenin altında artış sağlanmasının nedenleri tartışılırdı. CHP’ye oy vermeyen toplumsal kesimlerin daha iyi analiz edilmesi için özel sosyolojik yöntemlerin geliştirilmesi sonucuna varıldı.

CHP’li bir kurmay Yeniçağ’a yaptığı açıklamada, “Parti olarak AKP’nin politikalarına daha fazla tepki göstererek seçmeni motive etmemiz gerekiyordu. Beklediğimiz artışın olmamasının nedenlerinden biri de bu. Toplumsal psikolojiyi anlayacak, özel yöntemlerle seçmeni analiz etmemiz gerekir” dedi. CHP’nin 7 Haziran seçimleriyle birlikte başlattığı sosyal vaatleri önceleyen seçim bildirgesini, 1 Kasım erken seçimlerinde de yinelenmesine rağmen yeterli artışı getirmedi. Bunun nedenlerinin araştırılması için özel sosyo-psikolojik yöntemler geliştireceklerini ifade eden kurmay, “Beklenen artışın olmamasının en önemli nedeni olarak da tepkisel söylemlerdeki eksiklik ortaya çıkıyor. Bunun nedeni toplumun nabzı tutulamaması. Bu nedenle CHP’ye oy vermeyen seçmenleri yakından anlayacak, durumunu analiz edecek, toplum psikolojini anlayan yöntemlere ihtiyaç var. Yeni bir yöntemle seçmeni anlamak gerekir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim