Karışan Kuzey Afrika’dan sonra dikkatinizi çekmek istediğim nokta, haber ajansları ne derse bizim doğru kabul etmemizdir.

Yani bir bakarsınız bir hafta boyunca Suriye gündeme gelir, olmadı bizim sınıra bir havan mermisi bile düşer. Bir bakarsınız Mısır gelmiş gündeme..

Olaylar olduğu için değil de, öyle istenildiği için olur bütün bunlar..

Şimdilerde ise bazen günlerce sessizlik sürer...

Olmadı iç siyasette dershane gibi neden ortaya çıktığı bilinmedik konularla uğraşırsınız günlerce, hem de seçim öncesi bir zamanlama dikkat çeker.

Seçim öncesi dedim çünkü zamanlama hükümetin işine gelmez... Buradan bakınca, siz kendi işinizle uğraşın mesajı veriyor bazıları..

Peki biz iç siyasetle uğraşırken onların amacı nedir?

Aradım benim uzman dostu belki beraber lafı bir yerlere götürürüz diye.

Ç.A- Bu hafta Ortadoğu’ya bir bakmak istedim. Bizim iç politika ve aday açıklama ile uğraştığımız günlerde, dışarıdaki planlar devam ediyor. Hele hele İran ile tekrar ısınma çalışmaları dikkat çekici. İran İsrail’e beş çayına gider mi?

Uz.D.- Bölgede bir şeyler başlayacak. Şimdilik helva hazırlığı ile meşguller. Bilirsin un, yağ, şeker. Ölü için yapılan cinsinden. Daha merhumun helvası yenmeden, Peygamberimizin vefatından sonra olduğu gibi, haber duyulur duyulmaz defin işi beklenmeden, hatta helvası bile yenmeden Suudi Arabistan’dan başlayacak bir dalgalanma ortalığı sarar. Zamanı geldi mi hastanın fişini çekip açıklamayı yaparlar, öldü diye.!

Ç.A- Ölü derken, Suud Kralı Abdullah Bin Abdulaziz den bahsediyorsun değil mi?

Sağlık durumu ortada, zaten ölümü bekliyor ama! Şimdiden hesaplar tamam diyorsun yani..

Uz.D.- Evet..

Kral Abdullah gidince ortalık biraz şekil değiştirecek. Kral ölünce de kimin sırtı sağlamsa yönetim ona yakışır. Biri çıkıp İsrail bizim düşmanımız değil diyecek. Biri İngiltere eskiden beri dost diyecek. Rusya ayrı dost bulacak, ABD ayrı dost bulmasa ayıp olacak. Hepsi kendi taraftarına silah ve cesaret verecek. Hepsi başka birini tutmalı ki mezhepsel ayrışım daha rahat ve belirgin oluşsun. Zaten ülke dörde bölünme kıvamında, mezhepsel olarak.

Ç.A- Peki ABD’nin İran yakınlaşması ve İran kamuoyunda oynanan yeni oyunlarla bu işin alakası nedir? İran İsrail ile dost olabilir mi?

U.Z-‘M.Ö. 6. Yüzyılda, İran Hükümdarı Kuruş, iki Pers devletini birleştirerek birleşik bir Pers İmparatorluğu kurdu. Kuruş, İranlıların atası sayılır ve Persliğin kökeni Kuruş’a dayandırılır.

Kuruş, Yahudiler açısından da önemli bir kişidir. İran Hükümdarı Kuruş’un Yahudilerle dostluğu Babil topraklarını almasıyla başladı.  Babil’de sürgün hayatı yaşayan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan 40.000′den fazla Yahudi’ye ayrıcalık tanıdı ve ata yurtları olan İsrail bölgesine yerleştirdi. Yok olmaktan kurtulan Yahudiler, Kuruş’a “Rabbin Mesihi” unvanı verdiler.’

Bu alıntıyı versek.. İran krallarından Yahudi olan ve Yahudilerle evlenen prensleri de gündeme getirdik mi? Tek söylenecek şey, İsrail için İran’ın önemi büyüktür ve tarihi bir borç vardır ortada..

Ç.A- Haydiiiiii.. Şimdi buradan nasıl çıkacağız. Olay 360 derece döner.

İran’a yakınlaşma sezerse Suudiler aynı dakika her şeyi unutup İsrail ve ABD ile dost olmak için her şeyi yaparlar. Fakat Kral Abdullah ölünce top yekun herkesin aynı siyaset çevresinde toplanmayacağı kesin. O yüzden şimdiden İngiltere, ABD, İsrail ve Rusya diye taraf tutmalar başladı.

UZ:D- İşte mesele de buradan çıkacak. İran ile İsrail dost olurlar ama İran ile Suudi Arabistan’ın dost olma şansı sıfır. İran Araplarla arayı zor düzeltir. Etnik köken farkı ve mezhep inancı, ikisi de uymaz birbirine..

Ç.A- İyi de yakın tarih hep İsrail ve İran’ın birbirini karşılıklı tehdidiyle geçmedi mi?

Vurdu vuracak, füzeyi attı atacak. Şimdi can ciğer dost mu yapalım bu kadar tehditten sonra!?

UZ:D- Şimdi mi, sonra mı bilemem. Büyüklerimiz ne zaman derse!..

Bir medya bombardımanı başlar. Birbirleri ile ne kadar yakın ilişkileri olması gerektiğini ve etnik köken ve geçmiş olarak,  atalarından girer anlatırız. Kamuoyu beş yıl sürmez yerine oturur..

Ç.A- Yılların düşmanlığı, sürekli atışmalar, karşılıklı tehdit ve beş yılda tamam mı diyorsun!?

UZ.D -Bebek katili dediğini bu ülkede on yılda siyaset yapacak, sayın bir arkadaş kıvamına getirdik!.. İsrail’in öldürdüğü söylenen İran da kaç kişi var? Nükleer fizikçileri zaten kim öldürmüş ispat edilemez.!

Kapattım telefonu...

Yeni yapılanma bekliyoruz önümüzdeki günlerde.

Suriye de olacaklar içinde herkes söz sahibi olmaya çalışacak.. Tabi ki güçlü dostlar elde etmekle oluyor bu işler. Bizde oturup seyredeceğiz kenardan...


 

Editör: TE Bilişim