CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu’ya yönelik eleştirilerin bulunduğunun anımsatılması üzerine, “Baransu böyle bir saldırı altında iken bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. O’nu eleştirmem yanlış olur. Ama o gazeteci, olağanüstü bir saldırı altında ise önce o saldırı ortadan kaldırılır. Sonra gazetecinin, gazeteciliği eleştirilebilir” dedi.

   Amerika’nın Sesi’ne konuşan Balbay, “Türkiye’de tutuklu gazeteci olmak ne anlama geliyor ve uzun tutukluluk süresini nasıl yorumlamalıyız” sorusuna, “Gabriel Garcia Marquez’in çok güzel bir sözü var. Diyor ki ‘Gazeteci yaşadığı çağın tanıdığıdır’. Ben diyorum ki ‘Türkiye’de ise gazeteci yaşadığı çağın sanığıdır’. Bu hale geldi. Gazeteci için tutuklanmak meslek hastalığı gibi. Madenci akciğer hastalığına, öğretmen varise yakalanır. Gazeteci tutuklanır meslek hastalığı haline gelmiş durumda” yanıtını verdi.


Sadece gazetecilik yaptım
Kesinlikle gazetecilikten başka bir şey yapmadığını vurgulayan Balbay, “Bu konuyu şimdi daha iyi anlatacağım. Ben meslektaşlarıma hesap vermeye hazırım. Bugüne değin insanı fiilen işkence altında tutan demir parmaklıklarınızın arkasındasınız ve kendinizi ifade etme hakkınız yok. Birincisi bir gazeteciyi tutuklayarak bütün gazetecileri tehdit ettiniz. İkincisi, bir gazeteciyi tutuklayarak toplumun bilgi alma hakkını engellemiş oldunuz. Üçüncüsü, o gazeteciyi tutuklayarak kendisini ifade etmesiniz engellediniz. Bu bağlamda üç özgürlüğün ciddi olarak engellendiğini düşünüyorum” dedi.
Balbay, “Sizin yargılandığınız Ergenekon Davası Mehmet Baransu ismiyle çok ilişkili. Şimdi yine belgeleriyle Baransu ismi gündemde. Siz bir gazeteci olarak Baransu’nun bir bavul dolusu belge sunmuş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna, “Buna karşı söyleyebileceğim çok şey var. Gazetecilik anlamında çok şey konuşabilirim. Baransu’nun, Balbay’ın gazeteciliği eleştirilebilir. Ama Baransu böyle bir saldırı altında iken bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. O’nu eleştirmem yanlış olur. Ama o gazeteci, olağanüstü bir saldırı altında ise önce o saldırı ortadan kaldırılır. Sonra gazetecinin, gazeteciliği eleştirilebilir” yanıtını verdi.
“Siz Yargıtay aşamasından umutlu musunuz” sorusuna Balbay, “Türkiye’de birazcık hukuk varsa, birazcık delil hukuku varsa Mustafa Balbay ile ilgili delil diye ortaya konulanların delil değeri sakatlanmış olduğunu görülecektir. Bunlardan hiçbiri üzerine suç unsuru inşaa edilemeyecektir, görülecektir diye düşünüyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim