Jandarma Genel Komutanlığı, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen silah, helikopter ve araçlarla gücüne güç katmaya devam ediyor. Terörle mücadelede büyük başarılar elde eden jandarma, son olarak filosuna kattığı 1071 Alparslan, 1299 Osmangazi ve 1453 Fatih isimli ATAK helikopterleriyle artık daha da güçlü. Şehit Orgeneral Eşref Bitlis Kışlası Jandarma Havacılık Daire Başkanlığında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katılımlarıyla T129 ATAK teslim töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Soylu, tarih okumayı ve ders çıkarmayı sevdiğini belirterek, “Bu millet ne kazandıysa, neyi başardıysa, imanıyla, inancıyla ve özgüveniyle başarmıştır. Bunlara sahip çıktığı zaman şartlar ne olursa olsun, karşısındaki güç ne olursa olsun, bütün zorlukları aşmasını bilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nı böyle kazandık, Çanakkale Savaşı’nı böyle kazandık, 15 Temmuz ihanetini böyle bastırdık. Bu girizgahı yapmamdaki muradım şudur, şimdi burada üç tane helikopterin devir teslim törenindeyiz. Biz havacılığı yeni keşfetmedik. Modern uçağın uçtuğu ilk tarih 1903. Biz ilk pilotlarımızı eğitime göndermişiz, tarih 1911. İlk uçak aldığımız tarih 1912, Yeşilköy’de tayyare mektebini kurmuşuz, tarih yine 1912. Ve ilk yerli üretim uçağımız 1925’te havalanmış. Uçak imal ederken, uçak bombası imal eden özel teşebbüs fabrikamız da varmış. 1937 yılında İkinci Dünya Savaşı’na hazırlanan Yunanistan’a 1,5 milyon liralık uçak bombası ihracatı yapmış. Türkiye 1945 yılında kendi fabrikaları dururken Amerika’ya uçak ve bomba siparişi vermeye başladığı için uçak fabrikalarımız gibi bunun da ömrü uzun olmamış" dedi.

"AVRUPA KONSEYİNİN RAPORU GİBİ KARA PROPAGANDALAR YAPILDI"

Avrupa Komisyonunun yayımladığı Türkiye’nin İlerleme Raporu’na ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Soylu, havacılık konusu dahil Türkiye’nin hiçbir konuda geri kalmadığının altını çizerek, "Mühendisler yetiştirmiş, hatta kitaplar yayınlamışız. Yarışa gayet de erken başlamışız. Ve bize sadece bir tek çelme takmışlar, kendimize olan inancımızı, kendimize olan güvenimizi yıkmışlar. Kara propagandayla tıpkı bugün yayınlanan raporlarda olduğu gibi o zaman da raporlarla tavsiyeler vermişler. Meşhur Tornburg raporunun ’Türkiye nasıl yükselir’ başlığı çok dostanedir ancak bir de verdikleri tavsiyelere bakın, ’Türkiyenin ağır sanayi kurması gerekli değildir. Karabük Demir Çelik Fabrikası kapatılmalıdır, Türkiye uçak, makine, motor projelerini iptal etmelidir.’ Biz uçak yapmayı, helikopter yapmayı keşfetmedik. Yıllar önce bize unutturulmaya çalışılan özgüvenimizi keşfettik. Bizim 2002’den beri ekonomide, siyasette adım atarken, IMF’yi ülkemizden gönderirken, terörle mücadeleyi kimseden icazet almadan yürütürken, altyapı yatırımlarımızı planlarken, ’kendi tankımızı, kendi helikopterimizi, kendi tüfeğimizi, kendi uçağımızı, kendi arabamızı yapacağız’ derken izlediğimiz yegane politika, dayandığımız yegane güç, kendimize olan inancımızdır. İşte bugün sağımda solumda duran bu helikopterler, bu inancın ve bu özgüvenin eseridir. Milletimizde zeka, yetenek, teknik kabiliyet her zaman vardı. Ülkemizin zenginliği, her zaman vardı. Biz sadece onun üzerindeki örtüyü kaldırdık, anahtarı çevirdik ve onu harekete geçirdik" diye konuştu.

"İHA VE SİHA DESTEKLİ OPERASYONLARDA ŞEHİT VERMEDİK"

Türkiye’nin zorlu bir coğrafyada olduğuna dikkat çeken Soylu, küresel terör ve onun ana finansörü uyuşturucu ticaretiyle yoğun bir mücadele edildiğini kaydetti. Suçun ve suçlunun her türlü teknolojik imkanı kullandığı bir dönemde, mücadele verilirken kolluk gücü noktasında teknik kapasitenin arttırılmasına önem verdiklerini dile getiren Soylu, "Özellikle 15 Temmuz’dan sonra jandarmamızda, emniyetimizde ve Sahil Güvenlik Komutanlığımızda personel ve teknik kapasite anlamında önemli yatırımlar gerçekleştirdik. 15 Temmuz’dan sonra 3 adet insanlı keşif uçağı, 2 tanesi silahlı olmak üzere toplam 6 tane insansız hava aracı Jandarma Genel Komutanlığı envanterine dahil edilmiştir. Bu araçlarla toplam 13 bin 968 saat keşif ve gözetleme uçuşu gerçekleştirilmiştir. Doğrudan SİHA atışlarıyla 2016 yılında 24; 2017 yılında 62 ve 2018’in başından bugüne kadar da 5 olmak üzere toplam 91 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bu hava araçlarının destek verdiği operasyonlarda ise toplam bin 38 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bugün alımını yaptığımız ATAK helikopterlerinden bizzat TSK envanterinde bulunanlarla etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise 53’tür. Özellikle İHA ve SİHA destekli operasyonlarda şehit vermedik. Ayrıca bugün, 2017 verilerine göre savunma ve havacılık sanayi ihracat rakamımız 1.74 milyar dolardır. TBMM Sanayi Komisyonu raporuna göre savunma sistemlerinde ülkemizin dışa bağımlılığı son 16 yılda yüzde 80’den yüzde 40’a düşmüştür. Proje sayımız 2002’de 66 iken 2018 yılında 600’e çıkmıştır" dedi.

"MİLLETİNE İNANMAYAN ZİHNİYETLERİN TORUNLARIDIR"

Muhalefetten gelen eleştirilere de değinen Bakan Soylu, muhalefetin Türkiye’nin elde ettiği başarıları karalamaya çalıştığını ifade ederek, "Bir irade, sürekli olarak fitne üretmeye devam etmektedir. Muhalefet adı altında Türkiye’nin bu işleri yapmadığını, üretmediğini yazan çizen kafalar maalesef mevcuttur. Türkiye helikopter yapıyor, bunların silahlarını, füze sistemlerini yapıyor, milli tankını, tüfeğini gerçekleştiriyor, ürettiklerini ihraç ediyor, ihracat anlaşmaları için görüşmeler sürdürüyor, her şey ortada ama bir türlü bazılarını inandıramıyor. Türkiye yüzde 7.1 büyüme rakamı açıklıyor, inanmıyor. Türkiye FETÖ ile mücadele ediyor, inanmıyor. Türkiye Zeytindalı ve Fırat Kalkanı Harekatı’nı yapıyor dudak büküyor, dünyanın en büyük havaalanını yapıyor, ’olma’ diyor, denizin altından tüneller yapıyoruz, görmezden geliyor. Dünyanın gözünü kapattığı günlerde Türkiye göçü yönetiyor, insanların hayatını kurtarıyor, ’sana ne’ diyor. Bu ülkenin ürettiği, bu ülkenin çocuklarının yaptığı hiçbir işle birileri asla gurur duymuyor. İşte bu kafalar, konuşmamın başında bahsettiğim o eski raporlarla ülkesine olan inancını kaybetmiş kafaların torunlarıdır. Hala ’siz yapamazsınız, siz beceremezsiniz’ takıntısından kurtulamamış; milletine inanmayan zihniyetlerin torunlarıdır. Sağımda solumda iki tane helikopter var. Bunlar Türk malıdır arkadaş, bizim evlatlarımız yaptı. Dün de yapmıştı, bugün de yapıyoruz, yarın da yapacağız" diye konuştu.

Törende konuşan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ise, T129 ATAK’ın ülkenin huzur ve güvenliğinin sağlanması, terörle mücadele harekatında önemli bir kuvvet çarpanı olan yakın hava ateş desteğinde kullanılmasında büyük katkısı olacağını aktardı. Çetin, "31 Ocak tarihinde 15 adedi kesin, 3 adedi opsiyon olmak üzere toplam 18 taarruz helikopterinin tedarik edilmesi hedeflenmişti" dedi.

Törende Jandarma Havacılık Başkanı Tuğgeneral Ali Doğan, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, SSM Helikopter Daire Başkanı Hüseyin Avşar ve Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de yer aldı. Konuşmaların ardından piste inilerek ATAK helikopterinin nefes kesen gösterisi izlendi. Gösterinin ardından yere iniş yapan pilot, Bakan Soylu’nun yanına gelerek kendisini takdim etti.

(Yağmur Yıldız - Fatih Erdoğan - Cem Geçim/İHA)

Kaynak: iha