Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında, “siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı” gerekçesiyle aralarında Akil Adam Heyeti’nde yer alan isimlerin de bulunduğu gazeteci ve akademisyenlerin suç duyurusu 2 yıl sonra tekrar gündemde.

Savcılık 2 yıl bekledi

Milliyet’in haberine göre; Aydın Engin, Ahmet İnsel, Cengiz Algan, Gençay Gürsoy ve Baskın Oran, Özel’in KCK, PKK ve anadilde eğitim konularında yaptığı açıklamalar için 2012’de Yargıtay Başsavcılığı’na suç duyurusu yaptı.

Başsavcılık suç durusuyla ilgili 2 yıl boyunca hiçbir işlem yapmadı. Yargıtay’ın 22 Şubat 2014’te yürürlüğe giren yasa değişikliği ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında görevleri ile ilgili suçlardan dolayı soruşturma izni vermek veya vermemek, kamu davası açılmasına veya kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermek yetkisinin Başbakan’a verilmesinin ardından dosyayı 3 Mart 2014’te görevsizlik kararıyla Başbakanlık’a gönderdiği anlaşıldı.

Bu tarihten itibaren Başbakanlık’tan da Yargıtay’a bir yanıt gönderilmedi.

Şimdi gözler Başbakan Ahmet Davutoğlu’na çevrildi. Davutoğlu, Orgeneral Özel’in yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek.

Org. Özel için soruşturma talebi

Genelkurmay Başkanı Özel’in suç duyurusuna konu sözleri 5 Ocak 2012’de Milliyet’te yer almıştı. İşte onlardan öne çıkanlar:

Oslo süreciyle uzaktan yakından ilgimiz yok. PKK’nın adını gündemden sileceğiz. TSK’nın teröristle mücadelede uyguladığı konsept alan hâkimiyetidir.

Bu konseptin esası, yurtiçinde bölücü terör örgütü mensuplarını arayıp bulmak ve etkisiz hale getirmek, sınır ötesinde Irak kuzeyinde yerleşmiş olan örgüt mensuplarına sınır ötesi kara ve hava harekatı yaparak etkisiz kılmak ve sınır güvenliğini sağlamaktır.

Devletimizin bekasının sağlanması için KCK’nın yargı önüne çıkarılması hayati önemtaşımaktadır.

Devletin resmi dili Türkçedir. Kürtçe eğitimi uygun bulmuyorum.

İşte, Sözcü'nün o manşeti:

sozcu-011.jpg

Editör: TE Bilişim