BANGLADEŞ’te savaş suçundan ölüm cezasına çarptırılan Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla, Türkiye’nin ikna çabalarına rağmen dün TSİ 18.00’de asılarak infaz edildi. 
1971 yılında ülkenin bağımsızlık savaşında Pakistan ordusuyla işbirliği yapıp 369 Bangladeş askerinin ölümünden idama çarptırılan Abdülkadir Molla’nın (65) infazının önceki gece saat 00:01’de gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak mahkeme, salı günü idama 90 dakika kala infazın ertelenmesine hükmetti. Yüksek Mahkeme daha sonra son dakika temyiz isteğini reddederek Abdülkadir Molla’ya verilen idam cezası kararını onadı. Suçlamaların siyasi olduğunu savunan Molla’nın avukatları ise Cumhurbaşkanı’ın af yetkisini hâlâ kullanabileceğini belirtiyordu.

BİZ İDAMI KALDIRDIK

Başbakan Tayyip Erdoğan da kritik saatler öncesi dün sabah infazın durdurulması için Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’yla telefonla aradı. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bangladeş’in huzur ve birlik içinde geleceğe ilerlemesinden Türkiye olarak büyük memnuniyet duyduklarını belirten Erdoğan, Molla’nın idamının ülkede “yeni yaralara ve yeni sorunlara” yol açabileceğini belirtti. Erdoğan, görüşmede Türkiye’nin idam cezasını kaldırmış bir ülke olduğunu da hatırlattı.Başbakan Erdoğan’ın bu çağrısına rağmen Bangladeş Yönetimi, infaz kararını uyguladı. Telefondan saatler sonra Molla’nın asıldığı açıklandı. Uluslar arası Af Örgütü ve BM infazı kınadı. Ülkenin bir kısmı infazı kutlarken, bir kısmı protesto  etti.  Bangladeş polisi protestolara karşı alarma geçti.

SİYASİ HESAPLAŞMA İDDİASI

2010’da Başbakan Hasina’nın emriyle 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda savaş suçu işleyenlerin yargılanması için mahkeme kurulmuştu. Molla, bu davada idam edilen ilk kişi oldu. Molla’nın cenazesi vasiyeti üzerine gömülmek üzere dünyaya geldiği Faridpur köyüne götürüldü. Ancak ailesinin cenazeye yaklaşmasına izin verilmedi. Molla’nın eşi Sanver Cihan, “yaşasak da ölsek de zafer bizim” dedi.  Muhalefet , Hasina’nın İslami partileri zayıflatmak için bu yargı sürecini başlattığını savunuyor. 

Editör: TE Bilişim