Bağımsız Gaziantep Milletvekili Özdağ, DP Genel Başkanı Uysal ile parti genel merkezinde gerçekleşen görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, anayasa değişikliğiyle Türkiye'de parlamenter sistemin tasfiye edildiğini söyledi.

Türk milliyetçileri olarak üniter devlet yapısının devam etmesini istediklerini ve referandum sürecinde bu düşünceleri büyük bir kararla savunacaklarını aktaran Özdağ, Uysal'ı bu çerçevede ziyaret ettiklerini bildirdi.

Eski MHP milletvekili Oğan ise Türkiye'nin sadece bir referandum sürecine değil, bir kader seçimine girdiğini belirterek, şunları ifade etti: 

"Başbakan Yıldırım, 'Şunlar şunlar hayır diyor, biz de evet diyeceğiz' diyor. Biz de bunun karşısında, özellikle de merkez sağdaki merkez sağ milliyetçi, vatanperver, Türk milletinin geleceğini düşünen bu cenah, bu referandumun geleceğine karar verecek olan cenahtır. Bu cenahta bugün DP ile başladığımız bu ziyaretlerimizi diğer partilerimizle devam ettireceğiz. Türk milliyetçileri olarak bizler tabanımızda 'hayır' noktasında ciddi bir çalışma içindeyiz ama bunu sadece Türk milliyetçileri olarak değil merkez sağda siyasetyapan siyasetçilerle de inşallah beraber bir büyük merkez sağ cepheyi oluşturarak 'hayır' çıkması için çalışacağız. Bununla ilgili olarak Sayın Uysal'ı ziyaret ettik ve değerli fikirlerini alıp bu noktada bizim de 'hayır'ı desteklediklerimizi, kendilerinin 'hayır' kararını desteklemek için burada olduğumuzu ifade edeceğiz."



"Bugün HDP'nin 'hayır' dediğini söylemek mümkün değildir"

Oğan, bir basın mensubunun "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli son grup toplantısında referandumda Erdoğan'a desteğini ifade etti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "48 yıllık şanlı geçmişimizde biz hiçbir zaman Erdoğan ile Perinçek arasına sıkışıp kalmadık. Biz bunu kabul etmiyoruz. Türk milliyetçileri Erdoğan ile Perinçek arasına sıkıştırılmayacak kadar büyük bir dava insanlarıdır." yanıtını verdi.

Özdağ da "Bahçeli'nin 'PKK 'hayır' diyormuş, bunu kendilerini Türk milliyetçisi sananlar, yine toplanıp dağılanlar düşünsün' ifadelerine yorumunuz nedir?" sorusuna karşılık bu tür düşünceleri dikkate almadıklarını belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Bugün HDP'nin 'hayır' dediğini söylemek mümkün değildir. Hala pazarlık yapmaya devam ediyorlar. Ben Meclis'te 'hayır' oyu kullandım ama hiçbir HDP Milletvekilinin gelip 'hayır' oyu attığını görmedim. Şu andaki açıklamalardan anlaşıldığı üzere bir pazarlık süreci devam ediyor ve HDP tabanı da 'evet' vermek için hazırlanıyor. Biz üniter devlet yapısını savunmaya devam edeceğiz ama kim Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle özerk bölge kurma yetkisi veriyorsa Türk devletine ve Türk milliyetçiliğine cevap vermek zorunda olan odur."

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal da Türkiye'nin ortak paydayı yakalaması gereken bir zamandan geçtiğini dile getirerek, referandum için parti Genel İdare Kurulu'nun oybirliğiyle "hayır" kararı aldığını kaydetti.

Uysal, "140 sene evvel meşruti monarşiye geçmiş bir geleneğin içerisinden gelerek, bugün yeniden keyfi idarelerden, anayasal düzen içerisinde kademe kademe gelişmiş müzakereci demokrasi dediğimiz, katılımcı demokrasi modellerini Türkiye gündemine alınması gerekirken, parlamenter demokrasimizin birtakım eksikliklerini kendi hayal ettikleri Türkiye'nin riskleri ile kendi risklerini eşitleyerek vatan savunmayı kendilerini savunmanın bir yolu olarak benimseyenlere karşı milletimiz hür vicdanıyla tarihi yürüşünü devam ettirmek adına kendi kararının verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

BBP Genel Başkanı Destici'yi ziyaret

Halaçoğlu, Okutan, Özdağ, Oğan ve Bor, DP'nin ardından BPP Genel Başkanı Destici'yi parti genel merkezindeki makamında ziyaret etti.

Yaklaşık bir saat süren ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Özdağ, "Büyük Birlik Partisi bizim adeta evimiz gibi. Burada da ülküdaşlarımızla Türkiye'nin geleceğiyle ilgili endişelerimizi, referandum süreciyle ilgili görüşlerimizi paylaştık. Onların da bir istişare süreci içerisinde olduğunu ve görüşlerini dinledik. Bundan sonraki süreçte kararlarını alacaklar, kararlarını Türk kamuoyuyla paylaşacaklar." ifadelerini kullandı.

Oğan ise BBP'ye sadece bir protokol ziyareti yapmadıklarını aynı zamanda dertleştiklerini vurgulayarak, görüşmenin olumlu ve güzel geçtiğini dile getirdi. Oğan, BBP'nin istişare sürecinin sonucunun hayırlı olması temennisinde bulundu.

Halaçoğlu da görüşmenin içeriğine yönelik "Biz kendi evimizde gibi hissettik. Dolayısıyla herhangi bir fikir ayrılığımız söz konusu değil. İnşallah önümüzdeki günlerde kendileri de istişareleri sonrasındaki görüşlerini kamuoyuyla paylaşacaklar." yorumunu yaptı.

Editör: TE Bilişim