Özgür Düşünce gazetesinin haberine göre, her yıl sonunda ABD'li politikacıların gelecek yıl karar alırken kullanmaları için dosyalar hazırlayan Council on Foreign Relations (Dış İlişkiler Komitesi) isimli düşünce kuruluşu, Türkiye'yi 2016'da gerginliklerin artması muhtemel ülkeler listesinde “yüksek risk grubu”na aldı. Bu yıl yüksek risk kategorisine, aralarında Türkiye'nin de olduğu 11 ülke girerken, geçen yılki listede ‘orta risk grubu'nda bulunan Türkiye için “siyasi şiddetin artma riski bulunduğu” yorumu yapıldı.

 

İLK SIRADA SURİYE VAR

Kırmızıyla işaretlenen yüksek risk grubu bölgelerinden 8'i Ortadoğu'da bulunuyor. CFR'ye göre 2016'da “parlama ihtimali yüksek gerginlikler” listesinin ilk sırasında Suriye'deki iç savaşın kızışması var. Suriye geçen yılki listede ‘orta risk' seviyesine sahip ülkeler arasındaydı. 8 yıldır hazırlanan “Koruyucu Öncelikler Araştırması Raporu” dünyanın değişik bölgelerinde Amerikan politikasına yansıması olacak gerginlikleri inceliyor. Devam eden ve çıkma riski bulunan tartışmalar bilgi veriliyor. Raporda devam eden gerilimler ve çatışmalar “yüksek, orta ve düşük” başlığı altında gruplanıyor.

AB'YE GÖÇMEN RİSKİ

Bu yılın listesinde Avrupa Birli- ği'ne yönelik göçmen akını ile NATO ve Rusya arasındaki yükselen tansiyon da muhtemel riskler arasında sayılıyor.

TÜRKLER'İN DE GÖZDESİ

Herhangi bir partiyle ilişkisi olmayan CFR'in medya, finans, akademi ve diplomasi dünyasından 4900 kadar üyesi var. New York ve Washington'daki merkezlerinde üyeleri ve misafirler için düzenli toplantılar düzenleyen kurum, yabancı devlet adamlarının da mesaj vermek için sık sık konuşma yaptıkları yer olarak biliniyor. Türk devlet adamları da zaman zaman CFR üyelerine Türk dış politikasıyla ilgili konuşmalar yapıp, sorularını cevaplıyor.

MISIR VE LİBYA İLE AYNI GRUPTA

Raporları ABD'li politikacılar tarafından yakından takip edilen CFR raporunda, geçen yıl ilk sıradaki Irak'ı geride bırakan Suriye'de gerginliğin her geçen gün artması ihtimaline dikkat çekiliyor. Burada yaşanacak gerilimin sadece ABD değil tüm dünya politikasına etkisinin yüksek olacağı vurgulanıyor. Geçen yıl yine ‘orta risk' seviyesinde bulunan ve 2016 için yüksek risk grubunda yer alan Libya, Mısır ve Türkiye için ise politik hayattaki çatlamalara işaret ediliyor. Türkiye için politik şiddetin artması riski, ‘değişik Kürt gruplar ile Türk güvenlik kuvvetleri arasındaki politik şiddetin artması ihtimaline bağlanıyor.

İŞTE 2016'NIN RİSKLİ GRUPLARI

CFR raporuna göre 2016'da ABD için yüksek risk seviyesine sahip 11 kriz şöyle sıralanıyor:

- Suriye'deki iç savaşın kızışması

- ABD veya bir müttefikine yönelik çok insanın hayatını kaybedeceği bir toplu saldırı

- ABD'nin siber altyapısına yönelik bir saldırı

- Kuzey Kore ile yaşanabilecek ciddi bir kriz

- Göçmen akını nedeniyle AB ülkelerinde ortaya çıkabilecek bir siyasi istikrarsızlık

- Libya'da politik ayrışmanın artması

- İsrail ve Filistin arasındaki tansiyonun yükselmesi

- Türkiye'deki siyasi şiddetin artması

- Mısır'daki siyasi istikrarsızlığın yükselmesi

- Afganistan'da siyasi istikrarsızlığın ve şiddetin artması

- Irak'ta IŞİD'in alan kazanmasıyla bölünmenin artması ve Şii-Sünni geriliminin yükselmesi

95 YILLIK DÜŞÜNCE KURULUŞU

‘Dış İlişkiler Komitesi' olarak bilinen CFR, 21 Temmuz 1921'de New York'ta kuruldu. 1922'den beri “Foreign Affairs” adlı prestijli dış ilişkiler dergisini yayınlıyor. Dünyanın önde gelen devlet adamları ve bilim adamları bu dergide önemli tartışmalara imza atıyor. Samuel Huntington'un “Medeniyetlerin Çatışması” başlıklı makalesi de bu dergide yayımlanmıştı.

 

Editör: TE Bilişim