Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’ nin yapmış olduğu 2014 Haziran ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.956,03 TL, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3.979,56 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,78 oranında arttığını gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %1,52 oranında artmış ve 1.507,89 Lira olarak hesaplandı. 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Haziran ayında 1.543,71 Lira olarak tahmin edildi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 945,15 TL ile memur maaşının %43,78’ini oluşturdu. Araştırmaya göre Haziran ayında bir memur, maaşının %71,5’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Haziran ayı asgari geçim araştırmasını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şöyle konuştu: “Beceriksizce imzalanan Toplu Sözleşme sonucunda kabul edilen seyyanen zam memura pahalıya patlamıştır. Tarihi başarı olarak nitelendirilen Toplu Sözleşme, enflasyon farkı dahi içermeyen hayal kırıklığından ibarettir. 2 günde yangından mal kaçırırcasına ve diğer bütün zamlardan feragat ederek yalnızca 123TL’lik seyyanen zam nedeniyle memurlar ilk defa Temmuz ayında ikinci yarıyıl zammı alamamıştır.

2014 yılı ilk altı aylık enflasyon oranı %5,7 olarak açıklanmıştır. Resmi rakamlardan açıkça görüldüğü üzere memur 2014 yılının başından itibaren ciddi bir ekonomik kayba sürüklenmeye devam etmektedir. Eğer Hükümetin ilk teklifi olan %3+%3’lük zam bile kabul edilmiş olsaydı; memur maaşlarına enflasyon farkıyla birlikte ortalama aylık 100TL daha fazla artış gelecekti. Bununla birlikte gerçek anlamda pazarlık yapılmış olsaydı, bu yıl için %4+%4 veya %5+%5 zam almak mümkündü. 123 TL’lik komik zam aylar öncesinden eriyip gitmiştir. Bu nedenle TBMM gündeminde bulunan Torba Kanun çalışmalarında memurlara ve emeklilere 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Mecliste görüşülen Torba Kanun’da memura enflasyon farkı ödemesi maddesi mutlak suretle kabul edilmelidir. Mübarek Ramazan ayında bulunduğumuz bugünlerde; kamu görevlilerinin toplu sözleşmede uğratıldığı zarar, enflasyon farkı verilerek giderilmelidir. Türkiye Kamu-Sen olarak hazırlanan bütün kanun tasarılarına memurların 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesi için her platformda mücadele etmeye devam edeceğiz.“ (www.turkegitim.org.tr)

Editör: TE Bilişim