ABD ve Uluslararası güçler tarafından IŞİDbölgeden temizlendikten sonra IŞİD'den alınan toprakların Erbil'e verileceğini iddia eden Türkkan, Türkiye'de bundan sonra yaşanması muhtemel senaryolar için Güneydoğu'da yaşananlara bakmanın ipuçları vereceğini söyledi.

Barzani ile hükumet arasında kamuoyu tarafından bilinmeyen gizli bir anlaşma olduğunu söyleyen Türkkan, Barzani hükumetinin Türkiye'den toprak talebinde bulunacağını ve bu anlaşmanın ortaya çıkmaması için Türkiye'nin de fazla söyleyecek sözünün olmadığını belirtti.

Kobani'ye destek isteyen PKK ve HDP'ye de gönderme de bulunan Türkkan, "Adama sormazlar mı; be hain, be şerefsiz, Türkiye'de belediye otobüsünde yolculuk yapan o masum vatandaşın canından ne istiyorsun. IŞİD'in yaptığı terörü durdurmanın yolu burada Alibeyköy'de, Okmeydanı'nda belediye otobüsüne molotof atmak mıdır. Çok gücün yetiyorsa, binersin otobüse, gidersin Kobani'de savaşırsın." dedi... 

Lütfü Türkkan şu açıklamaları yaptı: 

FOTOĞRAFIN BÜYÜĞÜNE BAKTIĞIMIZDA

Esad'ı düşürmek için önce terör grupları oluşturuldu. Esad düşmeyince, bu sefer IŞİDdevreye girdi hemen akabinde de Barzani peşmergeleri Kerkük'e girerek, bu gelişmelerden önce Kerkük'ü Kürt bölgesinin içine aldı. Bunları göz önünde bulundurmak lazım. Zaten, Amerika IŞİD'e karşı mücadele kararı veriyor ve ilk müttefikini de Erbil olarak ilan ediyor. Amerika ve Uluslararası koalisyon IŞİD'i temizledikten sonra bu bölgeyi Esad'a geri mi verecek, bunu düşünmek saflık olur. Bu bağlamda fotoğrafın büyüğüne baktığımızda, Suriye'nin kuzeyini Erbil'e teslim etmesini ve ondan sonra ortada oluşacak olan "Kürt koridoru"ndan Kuzey Irak'taki enerji kaynaklarını Akdeniz'e direkt olarak akıtma amacı olduğunu görebiliriz.

TÜRKİYE'NİN ELİNDE 2 MİLYON MÜLTECİDEN BAŞKA BİR ŞEY KALMAZ

Türkiye'ye ne kalır peki burada? Bu plan tutarsa Türkiye'nin elinde 2 milyon mülteciden başka bir şey kalmaz. Tezkereye destek vermemizin nedeni şuydu; Bölgede kayıtsız kalmak mümkün değil. Hemen sizin sınırınızda çatışmalar, bölgenin şekillenmesine yönelik bir takım çalışmalar var, Türk ordusunun elini kolunu bağlı tutarak bölgedeki gelişmeleri seyretmek doğru bir stratejik tavı değil. Orada bizim toprağımız olan Süleyman Şah Türbesi var, yarın IŞİD burayı ele geçirmeye kalktığında Türk Silahlı Kuvvetleri böyle bir tezkere olmazsa oraya gidemez. Yani tezkerenin amacı oradaki sınırımızda cereyan eden olaylara sessiz kalmak yerine hükumetin eline orduyu kullanabilme ihtimaline karşı bir ehliyet vermek.

BARZANİ İLE HÜKUMET ARASINDA GİZLİ BİR ANLAŞMA VAR

Burada bizim amacımızla hükumetin seyrettikleri olaylar arasında farklar var. Bütün bu hadiseleri bir tesadüf gibi görmemek lazım diye düşünüyorum. Zaten Uluslarası ilişkilerde çok tesadüfler olmaz. 

Şimdi bu koalisyon IŞİD'i bu bölgeden püskürtecek, bölgenin güvenli yer haline gelmesini sağlayacak, ondan sonra ne olacak? IŞİD'in Bağdat'da, Suriye'de ele geçirdiği topraklar, Suriye'ye mi verilecek, hayır! Bunların hepsi Erbil'e verilecek. Erbil'in şu anda eğitilen ordusu da bu bölgenin güvenliğini devralacak. Burada da bir Kürt koridoru oluşacak, ondan sonra ne olur, gelişmeleri Türkiye açısından değerlendirecek olursa, Türkiye'nin Güneydoğusunda olan olaylara baktığınız zaman ne olacağına dair ipuçlarını görmek mümkün. Erbil'in kontrolünde oluşturulan Kürt koridoruyla, Türkiye'den toprak talebinin gecikeceğini sanmıyorum. Buradaki bir sıkıntı da şu; Erbil'in bu toprakları ele geçirmesiyle beraber Türkiye'nin Erbil'e karşı bir sözü olabilir mi çok zor görünüyor. Çünkü Barzani ile hükumet arasında Meclis'e gelmeyen kamuoyunca bilinmeyen bir anlaşma var. Bu anlaşmanın açıklanması tehditi karşısında Türkiye sessiz kalabilir. Bu da Türkiye açısından önümüzdeki süreçte bir tehlike olarak görünüyor.

GÜCÜN YETİYORSA OTOBÜSE BİN, KOBANİ'YE GİT

IŞİD Kobani'ye saldırıyor, Kobani'de çatışmalar yaşanıyor, Türkiye'den destek verilmesini isteyen PKK da burada belediye otobüslerine molotof atıyor. Adama sormazlar mı; be hain, be şerefsiz, Türkiye'de belediye otobüsünde yolculuk yapan o masum vatandaşın canından ne istiyorsun. IŞİD'in yaptığı terörü durdurmanın yolu burada Alibeyköy'de, Okmeydanı'nda belediye otobüsüne molotof atmak mıdır. Çok gücün yetiyorsa, binersin otobüse, gidersin Kobani'de savaşırsın. Buradaki masum halkın üzerine molotof atarak IŞİD terörüne karşı destek istemek nasıl bir ruh halidir, nasıl bir haysiyetsizlik ve şerefsizlik örneğidir.

Editör: TE Bilişim