Demirtaş, “Birileri ülkede iç savaş çıkarmak üzere harekete geçmiş; Başbakan, Cumhurbaşkanı ortalarda yok! Zannedersin ülke karışsın istiyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu ülke AKP'li, AKP'siz yolunu yürüyecek.” dedi.

 

HDP Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu genel merkezde toplandı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, Diyarbakır'da son dönemlerde yaşanan saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hükümet yetkililerinin yaşananlara sessiz kaldığını hatırlattı. Birilerinin ülkede çatışma çıkarmak için çabaladığını söyledi. Oyuna gelmeyeceklerini anlattı. İşte Demirtaş'ın konuşmalarından satır başları “1 Hüda-Par üyesi öldürülüyor. 2 HDP arkadaşımız da olayın olduğu yerde katlediliyor. Yine başka bir HDP'li arkadaşımız evinde 5. katta infaz ediliyor. Kimdir, ne yapmaya çalışılıyor? Diyarbakır Emniyeti'nin, Valiliği'nin zaman geçirmeden ilk olarak 5 Haziran'da Diyarbakır mitingindeki katliam bombacısının bütün ilişkilerini kamuoyuna açıklaması lazım. Madem bir zanlı yakaladınız kimdir? Kimlerden yardım almıştır? Hangi örgütle bağlantılıdır? İkincisi Hüda-Par'a yakın dernek başkanını kim katletmiştir? Kimse, bütün ilişkileri ile birlikte açıklanması lazım.”

KATLEDİLEN DE BİZİZ, SUÇLANAN DA!: “AKP yandaşı medyanın bugün manşetten verdiği gibi ‘HDP'liler Diyarbakır'da infaza başladı' deme seviyesizliğini, alçaklığını kimse bize atmaya çalışmasın. Hükümette onlar var. Katledilen biz, katliama uğrayan biz, hükümet tarafından suçlanan da biziz. Yapamıyorsanız, yürütemiyorsanız hükümeti de bırakın. Ülkeyi yönetecek kadro elbet çıkar.”

BİZ SİLAHLI ÖRGÜT DEĞİLİZ: “Bizim kimseye düşmanlığımız yok. Biz silahlı bir örgüt değiliz, bu saçmalığı bıraksınlar. Kimin elinde silah var iyi biliyoruz. Biz demokratik siyaset yapan Türkiye'nin büyük bir siyasi hareketin partisiyiz. Herkes sağduyu ile hareket etmeli. Biz bütün bu provokasyon girişimlerine rağmen halkımızın örgütlü, disiplinli duruşu sayesinde provokasyonları boşa çıkarttık ama bedeli ağır oldu.”

HER GÜN CENAZEMİZ GELİYOR: “Her gün Diyarbakır'da başka yerlerde cenaze töreni düzenliyoruz. Ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakan'ı halen sessiz. Ülkede iç savaş çıkarmak üzere birileri harekete geçmiş. Başbakan, Cumhurbaşkanı, hükümet, bakanlar, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ortada yok, sesleri çıkmıyor. Bekliyorlar ülke karışsın, herkes birbirine girsin, iç savaş çıksın. Ondan sonra ‘bakın AKP'nin kıymetini anlayın. AKP hükümetten düşünce ülke kaosa sürüklendi, kargaşaya sürüklendi' denilmesini istiyorlar. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu ülke AKP'li ya da AKP'siz yolunu yürüyecek. Barışı, demokrasiyi sağlayacak. Biz de halkımızın bize verdiği desteğe layık bir sorumlulukla öz güvenle bütün çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

KAOS ÇIKARAMAYACAKLAR: “Seçim boyunca 140 ilde saldırı oldu ve bunlar birbiriyle bağlantılı. Şu anda ülkenin birçok yerinde HDP hedef haline getirilmiş durumda. Hedef haline getirenler de alenen HDP'yi bu şekilde suçlayan, ötekileştiren dil kullananlardır. Bundan vazgeçilmesi lazım. Biz bir savaşa girmedik, seçime girdik. Halk tercihte bulundu. Herkes saygılı olmalı. Partimiz ile ilgili meşruiyet tartışması yapan zavallıdır. Kendilerine oy gelince doğru meşru oluyor da, HDP oy alınca bu oylar meşruiyet sorgulamasına tabi tutuluyorsa kusura bakmasınlar o kendi seviyesizlikleridir. Ne kadar da saldırsalar HDP demokratik duruşunu, olgunluğunu gösterecek hem de kendisini savunmasını bilecektir. Kaos yaratamayacaklar. İç savaş yaratamayacaklar. HDP buna izin vermeyecek.”

EMANET OYLARIN BİR TEKİ BİLE KIYMETLİDİR: “Biz yüzde 13,02'ye yakın oy aldık. Bunun içinde bir tane bile emanet oy varsa bu bizim için kıymetlidir. Fakat biz emanet oylarla barajı aşmış bir parti değiliz. Güçlü bir tabanımız var ve tabanın desteği ile barajı aştık. Her oy kıymetlidir hangi gerekçe ile vermişse. HDP tümüyle emanet oylarla buradadır yaklaşımı doğru olmaz elbette.

Editör: TE Bilişim