Wilson prensipleri gibi

Hükümetin göz yumduğu konferansın sonuç bildirgesinde 1920 Paris Konferansı’na sunulan ve Türkiye’nin Kuzeydoğu’sunda Ermenistan, Güneydoğu’sunda Kürdistan devleti kurulmasını öngören Wilson Prensipleri’ne gönderme yapılarak, Kürdistan’ın hayata geçirilmesi istendi.

‘Büyük Kürdistan’ iması

Bölücü bildirgesinde, “Güney Kürdistan’daki tüm siyasi aktörleri kenetlenmeye, G. Batı Kürdistan’daki siyasal parti ve hareketlerimizi kalıcı ulusal ittifak için adım atmaya, ortak askeri, ekonomik ve siyasi yönetim oluşturmaya çağırır” ifadeleriyle ‘Büyük Kürdistan’ vurgusu yapıldı.

‘Tek vatana hayır’

Sorunun şiddet ve askeri yöntemlerle çözülemeyeceği belirtilen bildirgede, “Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak”a da karşı çıkılıp, ulus devletin yıkılması istendi. Yabancı güçlerden yardım istenip, BM, İKÖ, AP, AB, AK ve AGİT’in mücadeleyi desteklemesi talep edildi. 

 

Ülkeyi bölmek için harekete geçtiler!

İktidar ve devlet kurumlarının göz yumduğu bölücü toplantıda, “Kürt halkının kendi geleceğini belirleme hakkı vardır” denildi, yabancı ülke ve teşkilatlardan destek istendi.

Diyarbakır’da “Kürdistan’da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi” konulu 6-7 Şubat tarihlerinde bir konferans düzenlendi. Devletin güvenlik güçlerinin müdahale etmediği, hükümetin göz yumduğu bu konferansta bölücü kararlar alındı. Konferansın dün açıklanan sonuç bildirgesinde Güneydoğu Anadolu’da Kürdistan kurulması istendi ve bu konuda yabancı devletlerle BM ve AB’nin de desteği istendi. Sözde 6 Kürt partisinin düzenlediği ve Diyarbakır’da 2 gün süren konferansın sonuç bildirgesi basın toplantısıyla açıklandı.

Wilson Prensipleri

Açıklamada 1920 Ekim ayında Paris Barış Konferansı’na sunulan ve Türkiye’nin Kuzeydoğusu’nda Ermenistan, Güneydoğusu’nda Kürdistan devleti kurulmasını öngören Wilson Prensipleri’ne gönderme yapılarak, “Konferansımız; Kürd ve Kürdistan meselesini bölgesel ve uluslararası siyasal bir mesele olarak görür, sorunun çözümünü Kürd milletinin kendi geleceğini belirleme hakkı olarak vurgular” denildi. Irak, Suriye ve İran’dan kopartılamak istenen topraklardan söz edilerek “Konferansımız; ülkemizin Güney parçasının bağımsızlık mücadelesini, Güneybatı’nın statü arayışını ve Doğu’nun yeniden ulusal canlanışı yönündeki mücadelesini destekler” denilen açıklamada ulus devletin yıkılması istenerek şöyle devam edildi: “Konferansımız; Kürd, Kürdistan meselesinin halen devam ediyor olmasının temelinde Türk devletinin izlediği ‘tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak’ siyasetinin bulunduğunu tesbit eder. Sorunun şiddet ve askeri yöntemlerle çözülemeyeceğinin altını çizer. Konferansımız; devlet ve hükümeti, kentlerde, kırsalda ve sınır ötesinde sürdürdüğü savaş ve operasyon anlayışını derhal terk etmeye çağırır. Hükümet, Kürdistan’daki tüm siyasal kesim ve toplumsal aktörlerin oluşturacağı ortak temsil heyetini muhatap alarak uluslararası garantörlerin gözetiminde müzakere sürecini bir an önce başlatmalı, halkımızın ulusal demokratik hak ve özgürlüklerinin sağlanması için acil adımlar atmalıdır.”

Büyük Kürdistan

Büyük Kürdistan’a gönderme yapılan bölücü açıklamada, “Konferansımız; Güney Kürdistan’daki bütün siyasi aktörleri, bağımsızlık fırsatının ortaya çıktığı bu tarihi süreçte kenetlenmeye, Güney Batı Kürdistan’daki siyasal parti ve hareketlerimizi kalıcı ulusal ittifak için adım atmaya, ortak bir askeri, ekonomik ve siyasi yönetim oluşturmaya çağırır” ifadelerine yer verildi.

BM ve AB’ye seslendiler

Yabancı güçlerden destek istenen açıklamada şunlar yer aldı: “Konferansımız; BM, İKÖ, AP, AB, AK, AGİT ve dünya halklarını, Kürdistan halkının adalet, özgürlük, eşitlik için verdiği mücadeleyi desteklemeye çağırır. Konferansımız; tekrar güncelleşen  yeni anayasa çalışmalarında  bir taraf olarak tüm Kürdistani güçlerin görüş ve önerilerinin alınmasının gereğini vurgular. Yapılacak yeni anayasada Kürd kimliğinin tanınması, Kürd ulusal taleplerinin ve Kürdistan’ın statü hakkının yer almasını önemle belirtir. Kürtçe’nin eğitim ve kamusal alanda kullanılması ve resmi dil statüsüne kavuşmasını talep eder.” 

 

hain1.jpg

Konferansa Azadi Hareketi Genel Sekreteri Sıdkı Zilan, ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, PAKURD Dönem Sözcüsü İbrahim Halil Baran, PDK-BAKUR Genel Başkanı Sertaç Bucak, PSK Genel Sekreteri Mesut Tek ile sözde STK temsilcileri katıldı.

Editör: TE Bilişim