Seçimlerin ardından tartışmaların odağında yer alan MHP'deki büyük oy kaybı parti içi muhalefeti hareketlendirdi. Özellikle parti tabanında büyük bir değişim arzusu hakim. Parti içindeki muhalif isimlerle birlikte partinin dışına itilen geniş ülkücü camia, olağanüstü kongreye gidilmesini istiyor. 1.241 delegesi bulunan MHP'de olağanüstü kongre için tüzüğe göre 249 delegeden imza toplanması gerekiyor. Olağan kongre ise Mart 2017'de. Kongre söylentilerine karşın Devlet Bahçeli cephesi oldukça rahat. Delegeyi elinde tutan genel merkez, muhalefetin olağanüstü kongre için gereken imzayı toplayamayacağını düşünüyor.

Olağan kongrede de muhalefete şans tanınmıyor. Bahçeli, 1997 yılında genel başkan koltuğuna oturmasının ardından bütün kongrelerden rahat çıktı. Ramiz Ongun, Ümit Özdağ, Koray Aydın başta olmak üzere rakiplerini devre dışı bıraktı. Son kongrede Koray Aydın'a karşı açık ara genel başkanlığı kazandı. MHP'yi yakından izleyen uzmanlar, her kongrenin ardından delegeyi biraz daha konsolide eden Bahçeli yönetiminin elinin güçlü olduğunda birleşiyor.

ÜLKÜ OCAKLARI DA BAHÇELİ'NİN YANINDA

Ülkü Ocakları da muhalefete gözdağı niteliğinde çok sert bir açıklama yaparak Devlet Bahçeli'nin yanında durdu. Parti içindeki bu tablo nedeniyle ihtiyatlı hareket etmeyi benimseyen muhalefet, tabanın değişim talebi ve tazyikiyle karşı karşıya. Genel başkanlık için ismi geçen Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Ogan ve Süleyman Sazak'a parti tabanından sürekli olarak ‘harekete geçin' talebi geliyor. Ancak bu isimler sessizliğini korumayı sürdürüyor.

FATURA, ‘İKTİDAR MEDYASINA' KESİLDİ

MHP yönetimi, 1 Kasım akşamından itibaren Devlet Bahçeli başkanlığında toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. MHP'nin başarısızlığında, ‘havuz medyasının iktidar propagandası', ‘7 Haziran'dan itibaren ekonomideki kötüleşme', ‘MHP'nin ilkesel hayırlarının yeterince anlatılamaması'nın etkili olduğu tespitlerine yer verildi. Seçim sonuçlarının detaylı olarak ve bilimsel açıdan ele alınması için de bir Seçim Analiz Komisyonu oluşturdu. Genel Merkez'in bir diğer önemli gündemi ise muhalefetin nasıl hareket edeceği. Muhalif isimler yakın takibe alınarak delege üzerindeki etki kurmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim