MHP'de muhaliflere karşı izlenecek politikalar şöyle sıralandı; CEVAP VERİLMEYECEK Muhalif kanat muhatap alınmayacak ve kamuoyuna kongrenin toplanması konusunda Siyasi Partiler Yasası ve parti tüzüğünde bir “süre” hükmü bulunmadığı vurgusu yapılacak.

İKNA İÇİN SAHAYA İNİLECEK

Bahçeli’nin rahatsızlığının muhalif imzacıları harekete geçtiği güne denk gelmesi olumsuz bir görüntü oluştursa da, bu atmosferde genel merkez yönetimi önce sahaya inecek.

DİSİPLİN VE İHRAÇ

Parti kimliğine zarar veren ve yöneticiler hakkında hareket edici ifadeler kullananlara tolerans gösterilmeyecek. Disiplin ve ihraç süreci başlatılacak. Bu amaçla eski milletvekilleri, delege ve teşkilat mensupları hakkında inceleme başlatıldı. MHP'de muhaliflere karşı ince planlar

GERİYE DÖNÜK İSTİFA

İkna edilebilen delegelerden geçmişe dönük istifalar alınabilecek. İmza sayısının 543 olması nedeniyle gerekli olan 248 oy nisabının altına bu yöntemle düşülmesi mümkün gözükmüyor. Ancak muhalif imza sayısı düşürülerek psikolojik üstünlük sağlanması hedefleniyor.

YARGI SÜRECİ UZATILACAK

Muhalefetin şubat başında gidecek mahkeme süreci ağırdan alınacak. İmzaların gerçekliği, imzacıların delege sıfatı ve üyelikleri, noter vekaletleri tartışmaya açılacak. Yerel mahkemenin kararını mümkün olduğu kadar geç vermesi stratejisi yürütülecek.

TEMYİZLE OYALAMA

Yerel mahkemenin olağanüstü kongreyi gerçekleştirmesi için “kayyum” kararı vermesi halinde bu karar bir üst mahkemede “temyize” götürülecek. Genel merkezde temyiz sürecinin 1 yıla kadar süren uzun bir süreci alabileceği beklentisi hakim. İlk il kongresinin yapılacağı Haziran 2017’ye kadar süreç uzatılmaya çalışılacak.

TEŞKİLATLAR FESHEDİLEBİLECEK

10’un üzerinde il başkanı ve 130’a yakın ilçe başkanın imzacılar arasında yer alması bu teşkilatların feshedilerek kapatılmasını gündeme getirecek. Ancak geçmişte uygulanan bu fesih taktiğinin imzacıların delege sıfatını düşürmediğine yönelik emsal yargı kararı olduğu için uygulanması olası görülmüyor.

İSTİFAYLA İL KONGRESİ KOZU

Genel merkezin elindeki en önemli koz ise bir il kongresinin olağan takvimden önce yapılarak olağanüstü kongre talebinin düşürülmesi olacak.

Parti tüzüğünün 38. maddesine dayanılarak yürütülecek planda önce genel merkeze bağlı bir ilde tüm teşkilat yöneticileri bireysel tercihe dayalı şekilde istifa ettirilecek.

Daha sonra o ilin il başkanından önce ilçe kongrelerini, bir hafta sonra da il kongresini yapması istenecek. Böylece hem o ildeki muhalif imzacı delegeler tasfiye edilmiş olacak hem de il kongresinde delege yapısı değiştiği için parti tüzüğüne göre olağanüstü kongre talebi otomatikman düşmüş olacak.

Editör: TE Bilişim