20 bin kişi protesto etti

Bükreş’teki bir gece kulübünde yaşanan facia önceki gece 20 bin kişi tarafından protesto edilerek Başbakan Victor Ponta, İçişleri Bakanı Gabriel Oprea, facianın yaşandığı eğlence yerinin bulunduğu ilçenin belediye başkanının istifası istendi.

Halkın öfkesi meşrudur

Hakkında yolsuzluk iddiaları da olan Ponta, kameraların karşısına geçerek, “Halktaki meşru öfkeyi anlıyorum. Bunu gözardı etmek hata olurdu. İyi niyet göstergesi için hazırım. Bugünden itibaren başbakanlık görevimden ayrılıyorum” diye konuştu.

Facia ödüllendirildi!

AKP döneminde, Soma’daki maden faciasında 301 kişi hayatını kaybetmesine rağmen iktidardakiler koltuklarında oturmaya devam etti. Aynı parti Ahmet Davutoğlu Genel Başkanlığı’nda girdiği seçimde cinayetin işlendiği ilçede oy patlaması yaptı! 

 

Yangında 32 kişi öldü Başbakan istifa etti

Romanya Başbakanı Ponta, bir gece kulübünde çıkan yangında 32 kişinin ölmesi üzerine başlayan protesto gösterilerine fazla dayanamadı ve görevi bıraktı.

Romanya’nın başkenti Bükreş’te 32 kişinin öldüğü yangın faciasının ardından istifası istenen Başbakan Victor Ponta görevi bıraktı. İstifa kararını açıklamak için kameralar karşısına geçen Ponta, “Halktaki meşru öfkeyi anlıyorum. Bunu gözardı etmek bir hata olurdu. Bu iyi niyet göstergesi için hazırım. Bugünden itibaren başbakanlık görevimden ayrılıyorum” dedi. Ponta’nın istifa edeceği hakkındaki ilk açıklamayı Sosyal Demokrat Parti lideri Liviu Dragnea yapmıştı. “Birisinin olanların sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyordu” diyen Dragne, “Muhtemelen dün gece sokaklara dökülen binlerce insanı ve ne istediklerini fark etmişsinizdir” ifadelerini kullanmıştı. Geçen hafta Bükreş’teki bir gece kulübünde çıkan yangında 32 kişi ölmüş, yaklaşık 100 kişi de yaralanmıştı. Yaralananlar arasında 2 de Türk genci bulunuyordu. Facia nedeniyle dün, Bükreş’teki üç farklı meydanda toplanan 25 binden fazla Romen, Başbakan Ponta ve İçişleri Bakanı Gabriel Oprea ile gece kulübünün bulunduğu bölgenin belediye başkanının istifasını istemişti. Eylemciler, Başbakan Ponta hakkındaki yolsuzluk iddialarını da protesto etmişti. Daha önce adı yolsuzluk iddialarına karışan Ponta hakkında, Romanya Parlamentosu’na gensoru önergesi gönderilmiş ancak önerge muhalif parti milletvekillerinin katılmadığı oturumda oylanmış ve reddedilmişti.

Türkiye’de durum farklı

Romanya Başbakanı’nın istifası akıllara Türkiye’de yaşanan birçok olayı getirdi. Örneğin Soma’da yaşanan maden faciasında 300’ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, ancak o günkü hükümette bulunan siyasetçilerden hiçbiri böyle bir sorumluluk üstlenmediği gibi, son seçimlerde iktidar partisi, ilçede ciddi bir oy patlaması yaşamıştı. Aynı şekilde, Ankara’da 102 kişinin hayatın kaybettiği terör eyleminden sonra da, hiçbir bakan istifa müessesini kullanmayı tercih etmemişti.

Editör: TE Bilişim