"Dişi mersin balığı yakalayan balıkçılar, balığın huzur içinde ölmesi için ellerinden geleni yapar. Çünkü balık kendisine tehdit hissettiğinde, yumurtalarını bozan ekşi bir kimyasal salgılar.”

Hala neden bu kadar pahalı ve her gün yenemeyecek kadar sıra dışı bir gıda olan havyarın olayını anlamamışsanız, yalnız değilsiniz. Sofraya gelene kadar zahmetli bir süreç geçiren nam-ı diğer "balık yumurtası", aslında birçok hayvan sever tarafından onaylanmayan bir biçimde elde ediliyor.

Nasıl mı?

Öncelikle yumurtalı balıklar yakalanıyor ve karınları kesiliyor. Karnı kesildikten sonra balığın içinde yer alan havyarlar, balık hayattayken alınıyor. Balığın yaşamına devam etmesi için kesilen bölge dikiliyor ve balık denize veya havuza geri bırakılıyor. Balık öldürülmediği için aynı balıktan bir sonraki yıl yeniden havyar alınabiliyor.

Hazar Denizi’nde yaşayan dişi mersin balıklarının döllenmemiş yumurtalarından elde edilen havyar, Japon mutfağında, otel ve lüks restoranların menüsünde karşımıza sıkça çıkıyor.

Sofraların düşesi havyarın kaç çeşidi var?

havyar çeşitleri

İki farklı renk ve boyutu olan havyarın siyah olanı dişi mersin balığından, kırmızı olanı ise somon balığından elde ediliyor. Siyah havyar, turuncu havyara göre çok daha değerli ve yüksek fiyata satılıyor.

Bir havyarın değeri havyarın çapına göre ölçülüyor. Tane başına 2.5-3 mm'lik çapıyla Beluga, tereyağımsı lezzetiyle havyarların efendisi olarak anılıyor. Her yumurtanın ortasında gözle görülebilir bir göze sahip tanecikler, koyu siyahtan inci grisine doğru gidiyor.

Tane çapı 2-3 mm olan Kaluga ise Beluga’dan sonra gelen en değerli havyar çeşidi olarak biliniyor. Rusya ile Çin sınırındaki Armur Nehri’nden çıkan bu havyar taneleri, Beluga’dan daha ufak ve koyu renkte ve ayrıca tadı da cevize benziyor.

Dünya üzerinde en iyisinin Rusya ve İran’da bulunduğu havyarların en lezzetlisi için kış mevsimini beklemek gerektiğini unutmamak lazım.

Sofraların sultanı havyarın faydaları nelerdir?

havyarın faydaları

Birçok kozmetik ürününde kullanılan balık yumurtası, cildi yenileyici ve kırışıklık önleyici özelliği sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktiriyor. Özellikle açık yaraları iyileştirici etkisi olan havyar, kısa sürede iyileşme sağlıyor.

Beyin üzerindeki geliştirici ve zihin açıcı etkisi bilinen havyarda, bol miktarda b12 vitamini bulunuyor.

Ayrıca tam bir protein deposu olan havyar halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlere iyi geliyor ve enerji veriyor. Afrodizyak etkisi ile de harikalar yaratıyor.

Sofraların prensesi havyar nasıl servis edilir?

hayvar nasıl yenir, nasıl servis edilir

Çeşitli ordövrlerin hazırlanması amacı ile kırmızı havyar ya da somon havyarı da ünlü markaların havyar ürün yelpazesinde bulunuyor.

Havyar, servis edilmeden önce mutlaka buzdolabında bekletilmiş olmalı ve içi buz dolu kristal bir kasede servis edilmeli. Havyarın yanında limon, soğan, yumurta ve tost ekmeği iyi birer arkadaş olabilirler. Çok soğuk şampanya ve soğuk vodka da en iyi uyum sağlayan içkilerden.

Açılan havyarın 2-3 gün içerisinde tüketilmesi, sağlık açısından önem taşıyor. Özellikle kahvaltıda ve şampanyanın yanında tercih edilen havyar, oldukça yararlı bir besin kaynağı.

Editör: TE Bilişim