Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalar yapıyor.

Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Pandemi ile özdeşleşen 2020 yılının son 20 gününe girmek üzereyiz. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar 2020 yılı için umutlu konuşuyor, planlarımızı yapıyorduk. Şimdi tüm gündem pandemi oldu, alışkanlıklarımızı gözden geçirmemize neden oldu.

Virüsün bulaştığı kişi sayısı 69 milyonu buldu hala da devam ediyoruz. Virüsten etkilenmeyen ülke kalmadı. Ülkemizde sınırları kapatmak dahil aldığımız önlemlerle virüsün gelişini geciktirmedik ancak bu seyirden kurtulamadık.

Pandeminin başından itibaren bilim kurulumuz pandemi ile mücadele yol gösterici oldu. Gelişmelere göre güncellenen tedavi yöntemleri ile ilgili görüşlerini paylaşmakta ve vatandaşlarımıza yol göstermektedirler. Nisan ayında artan bulaşma sayısı, aldığımız tedbirlerle bir nebze kontrol altına alınmış, yaz ayları ise nispeten kontrol sağlanmıştır. Bunda aldığımız tedbirler ve izolasyon uygulamaları etkili oldu.

"POZİTİF VAKA SAYIMIZ 1,5 MİLYONU AŞTI"

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son birkaç haftada hızlı artışda yüz yüze geldik. Test kapasitemizi arttırdık. Bugün itibariyle test sayımız 20 milyonu buldu. Pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı. 15 bini aşkın insanımızı kayıp verdik, kayıp vermeye de devam ediyoruz.

Gittikçe artan yoğunlukta tedbirlerimizi sıkılaştırıyoruz. Toplanmaya getirilen yasaklar, HES kodu ile kişilerin takibi, temaslı taraması ve izolasyonlar gibi bir dizi tedbirleri her geçen gün daha sıkı uyguluyoruz. Nisan ayına göre vakalar 5 kat, vefa sayısı ise yüzde 55 arttı.

Durumu kritik olan illerden başlayarak valilerimiz, sağlık müdürlerimiz ve halk sağlığı başkanlarımız ile görüşüyor, durumu yakından takip ediyoruz.

Sağlık çalışanlarımızın nasıl bir yük altında olduğunu biliyor, görüyorsunuz. Yoğun bakımlarımızda çok sayıda hastamız yaşam mücadelesi veriyor. Bu durum bazı illerimizde daha belirgin. En ufak bir gevşemeye tahammülümüzün olmadığını belirtmek isterim.

"YOĞUN BAKIMLARIMIZIN YÜKÜ ARTMAYA DEVAM EDİYOR"

Bazı illerimizde risk hala devam ediyor. Hatay, Adana, Mersin, Samsun, ve Ordu’da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz ve yoğun bakımlarımızın yükü artmaya devam ediyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te vaka artışı düşmeye başladı. Bu durum polikliniklere yansıdı ancak yatan hastalar açısından yüksek doluluk devam ediyor.

Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda bazı mesleklerin mesai saatlerinin kısıtlanması, gece sokağa çıkma yasağı gibi kısıtlamalar gerekli oldu. Bu uygulamaların etkilerini takip ediyoruz. Maske kullanımı sosyal mesafe ve temizlik önlemlerin başında geliyor ancak yeterli olmadığını görüyoruz.

Etkili korunmanın sadece kendimiz için değil, içinde yaşadığımız topluma ve sağlık çalışanlarına karşı sorumluluğumuz olduğunu belirtmek isterim. Sokağa çıkma kısıtlamasına uyan vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Etkili korunma konusunda ısrarcıyız çünkü pandemiden kurtulmanın şu anda başka yolu yok.

Etkili korunmaya aşıyı da eklemeye niyetliyiz. Etkili bir korunma için gerekli olan aşı için bizim ve bir çok etkili kaynağı seferber ettik. Dünyada yürütülen çalışmaların pek çoğu beklenen başarıyı gösterebilmiş değil. İlaç ve aşı geliştirmenin doğal seyri budur. Etkili ve güvenli aşılara bir an önce elde etmenin telaşı içindeyiz

Ülke olarak ekonomik yükünü dikkate almaksızın en yaygın ve en uygun aşıyı elde etmek için gayret içindeyiz. İnaktif aşı için sözleşme imzaladığımızı daha önce belirtmiştim. Şimdilik 50 milyon doz gelecek. MRNA aşısı için ise görüşmeler sürüyor. Yeni bir teknoloji olmakla birlikte kısa dönem sonuçları etkili olduğu bildirildi. Uzun ve orta dönem etkileri ise henüz bilinmiyor. Türkiye’nin standartlarına uygun olacak diğer aşılar için görüşmeler sürüyor.

Türkiye’de süren yerli aşı çalışmaları içinde en önde olanın Faz 1 çalışmalarını tamamlamak üzere olduğu kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Çalışmalar uygun olursa Nisan ayında faz 3 çalışmalarına geçmeyi planlıyoruz.

Gerek bilim insanlarımız gerek bakanlığımız aşıların menşei ile değil güvenilirliği ile ilgileniyoruz. Önümüzdeki hafta ilk partisini teslim alacağımız inaktif aşıdır. Yerli aşımız da aynı teknolojiye sahiptir

Editör: TE Bilişim