Geçtiğimiz hafta Cuma günü vaktin akşama erişmek üzere olduğu saatler de, saat 18:00 sularında Adana Demirspor başkanı sayın Mehmet Gökoğlu beyefendi ile, Aytaç Durak Tesislerinde, Demirspor’u konuşmak üzere bir araya geldik. Yaklaşık bir saat değerli başkanla… yedi maçlık periyodun sonunda ulaşılan “”11” puan ve lig “9” unculuğunu…

...ilk yarının sonunda öngörülen puan ve sıralamayı… yabancı transferler içerisinde hayal kırıklığı yaratan oyuncuları… ligin sonunda takımın çok yaklaşık puan ve sıralama aralığını… yirmi yılı aşkın bir süredir her yıl rutine bağlanan 10, 15 oyuncunun gönderilip, on, on beş oyuncunun transfer edilme garabetini…

...aynı aymazlığın teknik adamlar noktasında da mota mot aynen yaşandığı iş bilmezliğini…

...tam kırk yıldır takıma neden kurumsal bir kimlik kazandırılamadığı somut ve acı gerçekliğini… kentin sosyal paydaşlarının takıma her dönem neden yabancı, ilgisiz ve alakasız kaldığını… 4 Ocak – 31 Ocak 2018 tarihleri arasında ki ara transfer dönemin de oyuncu transferlerinin yapılıp yapılmayacağını...

...Adana Demirspor efsanesini yaratan kadronun yaşayan son iki fenomeni BABA KARTAL (Kartal Yaşar) ve HOCALARIN HOCASI Coral hoca’yı konuştuk.

Bu satırların yazarı olarak, değerli Başkana sorulması gereken tüm soruları sorduk ve sayın Başkan da soruların tamamını büyük bir içtenlik, samimiyet ve misafirperverlik içerisinde yanıtladı. Başkan Gökoğlu ile yapmış olduğumuz söyleşi… Gazeteci – Başkan resmi, soğuk, kesif, hiyerarşik ortamından (ZATEN BU HAVADA BAŞLASAYDI RÖPORTAJI YAPMAZ YARI DA KESERDİM), havasından daha çok… iki samimi dostun, iki samimi arkadaşın daha doğru bir ifadeyle bir ağabey – kardeşin sorunların çözülmesine yönelik bir “BEYİN FIRTINASI” şeklinde geçti.

Şimdi, buyurun “BEYİN FIRTINASI” ortamında geçen bu sıra dışı röportajı hep birlikte keyifle okuyalım… (İsmail Göktürk)

İSMAİL GÖKTÜRK... TFF 1nci Lig de 7 maçlık bir periyodun sonunda Demirsporun puan cetvelinde ki karnesi, "11" puan ve lig "9" unculuğu. "15" puanla ligin tepesindeki takım Gireseunspor. Onu... "14" er puanla Ümraniye ve Elazığ, "13"er puanla Altınordu ve Çaykur Rizespor takip ediyor. Bu "7" maçlık sürecin ölçme değerlemesini yapar mısınız..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... İsmail abi, tabi ki 7 maçın sonunda takımımızın ulaşmış olduğu 7 puanı ve bulunduğu 9 uncu sırayı kabul edip, yeterli bulmak olası bir şey değildir. Bizi sevindiren ve umutlu kılan Demirsporun ilerleyen her gün performansını maksimize etme noktasında göstermiş olduğu direnç ve peformanstır.

İSMAİL GÖKTÜRK... ilk yarı itibariyle "17" maçın sonunda Demirsporun puan cetvelinde ki konumuna yönelik kafanızda oluşturduğunuz bir öngörü var mı..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... İlk yarı sonu itibariyle takımın ilk 5 içerisinde mutlak suretle olacağına inanıyoruz. Zaten toplam puan da bu performansa yönelik önemli bir ivme kazanacak.

İSMAİL GÖKTÜRK... Lalavele, Lingane, Tambe, Mendy ve Rüstemoviç Adana Demirsporun kadrosunda istihdam ettiği "5" yabancı oyuncu. Bu oyunculardan an itibariyle ortaya koymuş oldukları performans noktasında sizi hayal kırıklığına uğratan oyuncu var mı..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... Rüstemoviç...

İSMAİL GÖKTÜRK... Takımın geri dörtlüsünde sol bek tabir edilen mevkide ki boşluk şimdilik Sezer ile doldurulmuş gibi. Bu tercih lig sonuna kadar aynen devam edecek mi yoksa ara transfer döneminde buraya bir oyuncu transferi gerçekleşebilir mi..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... Doğrudur, sezon başı bir kaç maç itibariyle o alan , o mevki de sıkıntı yaşanmış ama sonradan hocamızın doğru ve isabetli tercihleriyle sorun önemli ölçü de aşılmıştır.

İSMAİL GÖKTÜRK... "7" maç sonunda takımın orta sahasında da bir sıkıntı olduğu gözlemlendi. Şöyle ki bu alanda görev alan oyucular istenilen düzey ve performansta değil. Hücum ile defans blokları arasında ki senkron'u (uyum) bi hakkın sağlayamıyorlar. Dinamik, enerjik, atletik, dirençli ve yaratıcı değiller. Burada ki sıkıntının Umut Sönmez ve Savaş Yılmaz ile giderilmesi düşüncesine nasıl bakarsınız..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... İsmail abi, belirttiğiniz gibi bir takımın omurgasını orta sahada oynayan oyuncular oluşturur. Eğer bir takım dik duruyorsa o takımın orta sahası güçlü, dirençli ve enerjik demektir. Umut ve Savaş her zaman hocamızın görüş mesafesi ve kapsam alanı içerisinde olan ve sık sık yer verdiği iki değerli oyuncumuzdur. Yapılan şey takımda ki tüm oyuncuların takıma sağladıkları katkının trendini maksimize etmektir.

İSMAİL GÖKTÜRK... Şu an sizinle "77" yaşında ki bir çınarı konuşuyoruz. 1940 yılında kurulan bu çınar Adana Demirspor adı altında bir futbol takımında ete kemiğe bürünmüş. Tüm bu geçen uzun yıllara rağmen takıma bugün hale kurumsal bir kimlik kazandırılamamış. Özellikle de son "23" yıllık insicam'ında (üzgünlük, tutarlık, bağdaşım) derin "gel - git"ler yaşanmaktadır. Öyle ki takım her yıl 10 - 15 oyuncusunu gönderip... 10 - 15 yeni oyuncu transferi yapmaktadır. Hal böyle olunca da, doğal olarak bir Demirsporluluk bilinç ve aidiyeti oluşturulamamaktadır. Siz ne dersiniz..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... Analizinize aynen katılıyorum. Günü birlik durum tespitleri ve bu düşüncenin uzantısı olan perspektifin sığ beklentileri. Yani şampiyon olalım da ne olursa olsun mantalitesinin egemen kılınması gerçekliği. Ne yazık ki vaka bu ...

İSMAİL GÖKTÜRK... Takım aynı sıkıntıyı mota mot (hiç değiştirmeden aynen) teknik adam tercihinde de yaşıyor. iki önceki yıl, Ünal ve Samet hoca... bir önceki yıl, Osman ve Tayfur hoca... geçen yıl, Erkan ve Engin hoca ve sadece"1" aylık sözleşme yapılan (Konya - play of) Yılmaz Vural. Demirspor tüm bu garabeti nasıl başarıyor, ne dersiniz..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... Maalesef ... futbolcu bazlı günü birlik, sezonluk başarı beklentisinin bir başka varyantı dır teknik adam enflasyonu...

İSMAİL GÖKTÜRK... Bu hafta sonu Eskişehirspor ile bir iç saha maçımız var. Es - Es'ler..."7" puanla lig de "13" üncü sıraya demir atmış. Bu tip takımlar, düşmüş oldukları türbülanstan kurtulabilmek için bir çıkış maçı arar ve bulurlar. Eskişehir maçına bu nokta da bakılmalı diye düşünüyorum. Siz ne desiniz..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... Size katılıyorum, abi. Durumun farkındayız ve bu nokta da her maçımızı büyük bir kazanma azim ve iradesi, motivasyon ve konsantrasyonu, yüksek bir enerji ve geliştirilmiş bir iş disiplini içerisinde oynuyoruz.

İSMAİL GÖKTÜRK... İstanbulspor maçında hemen her hafta şahit olduğumuz bir hakem faciası da bizim aleyhimize vuku buldu ve hakem İstanbulspor lehine evlere şenlik bir kararla "PENALTI" verdi. Ve siz de doğal olarak bu durumu kabullenmeyip sahaya indiniz ve hakeme kararın yanlış olduğunu ve Demirspor aleyhine "emek hırsızlığı" yaptığını söylediniz.

Sonra bir durum değerlemesi yapan TFF. size "21" gün hak mahrumiyeti cezasıyla, 13 bin lira para cezası verdi. Sizde şimdiye kadar yapılmayan bir şey yaptınız ve para cezasını kulüp üzerinden değil de kendi cebinizden ödediniz. Yani bir ezberi ya da bir teamülü yıktınız diyebiliriz. Ne dersiniz ..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... Haksızlıkları kabullenemeyen bir karakter yapım var. Bu toplumsal yaşamımda insan ilişkileri ve beşeri münasebetlerimizde de böyledir. Hakeme olan tepkimiz de bu yöndedir. Evet 13 bin lira para cezasını ben kendi cebimden ödedim. Bu yönde bir ezberi bozdum mu onu bilemem.

İSMAİL GÖKTÜRK... 4 - 31 Ocak 2018 tarihleri arası "ARA TRANSFER DÖNEMİ" bugünden yarına ara transfer yapacağız ve şu, şu bölgelere şu, şu oyuncuları alacağız diye... kafanızda oluşmuş bir düşünce ve onun getirdiği eylem planı var mı..?

BAŞKAN GÖKOĞLU... Büyük bir olasılıkla Demirspor ve rakiplerimizin ilk yarı performansı baz alınarak mutlak bir ara transfer yapılacak . Onu hocamız yani teknik heyetimizle birlikte muşahhas, görünür bir hale dönüştüreceğiz.

İSMAİL GÖKTÜRK... Bu kent üzerinden para kazanan, yatırım yapan, popülerite ve itibar kazanan iş adamlarıyla ekonomik - mali pozisyonu güçlü kentsel paydaşların Demirspora herhangi bir maddi katkı sağladıkları oluyor mu..? Mesela... ATO, ASO, AOSB vbg..

BAŞKAN GÖKOĞLU... Bu bağlam da konuyla ilgili geniş katılımlı bir mali katkı olmadı. Bireysel ve geçmişten gelen bir sevgiyle çok az bir mali katkı sağlanabildi. Ne var ki bu mikro düzey de kalmıştır.

İSMAİL GÖKTÜRK... Şimdi size bir özel soru soracağız.... Adana Demirspor markasını yaratan efsanelerin tamamına yakını hayatlarını kaybederek rahmet -i rahmana kavuştular. Rabbim cümlesini "Mev'a Cenneti" ile mükafatlandırsın.

Şimdiler de Muharrem abilerden, Bedri abilerden, Selami abilerden, Haşimo - Puto Mustafa - Çaça Yüksel - Dilo Yaşar - Kör Rauf abilerden kala kala Coral hocam ve Baba kartal (Kartal Yaşar) kaldı.

Demirspor, kendi markalarını yaratan ve yaşamların kaybeden hiç bir ağabeyimizin ve şu an hayatta olan Coral hocam ve Baba Kartal'ın hiç bir zaman kadr -i kıymeti bilmedi ve onlara hiç bir zaman ahde - vefalı davranamadı.

Şimdi sizden somut olarak şunu istiyoruz bu efsaneler göçüp gitmeden onları en üst nokta da onore edelim ve isimleri dünya durdukça yaşasın. Şöyle... bir bulvara, bir büyük spor tesisine, bir büyük meydan ya da bir mahalleye "İSİMLERİNİ " vererek bu efsaneleri ölümsüzleştirebiliriz. Bu konu da ne söylemek istersiniz buyurun sizi dinliyorum ...

BAŞKAN GÖKOĞLU... Teşekkür ederim, İsmail abi. Benim de üzerinde hassasiyetle durduğum önemli bir konu. Bu bağlam da, Demirsporun kurumsallaşamaması, yönetimlerin işin bu yönünü yani Demirspor markasının önemini idrak edememesi, takımla bütünleşememe, geçmişi yaşamamış ve bilinmiyor olması, kentsel demoğrafik parametrelerin son yirmi beş - otuz yılda radikal değişime uğraması sonucu kentlilik bilinci ve kentsel aidiyetin yok olması, yerel yöneticilerin bu yönde ki farkındalık marjının düşük ya da hiç olmaması maalesef bu üzücü duruma neden olmuştur.

İSMAİL GÖKTÜRK... röportaj için teşekkür eder hem günü birlik başarıların... hem uzun vade de gelecek yıllar içerisinde ki kalıcı başarıların ikame ve ihya edilmesi noktasında hem de Demirspor aidiyetinin yeniden kazanılmasına yönelik yapacağınız çalışmalarınız da, Rabbimden... size pozitif enerji, yüksek bir direnç ve berrak bir akıl aydınlığı temenni ediyor ve diliyorum.

BAŞKAN GÖKOĞLU... Çok teşekkür İsmail abi. Çok samimi, çok içten, çok iyi niyetli temenni ve dileklerinizin tamamını bizde sizin için misliyle diliyoruz...