~~Türkiye’de en fazla bisikletin bulunduğu Konya’da, bisiklet kullanımı her geçen gün artıyor. Geniş düz alanlara ve mevcut 275 kilometre bisiklet yolu ile diğer illere de model olan Konya’da, bisiklet sayısı resmi rakamlara göre 800 bine ulaştı.

Merkez ve ilçelerde yaklaşık 310 bin hanenin bulunduğu Konya’da, hane başına neredeyse 3 bisiklet düşüyor. Bisikletin yaygın olarak kullanılması kentte motorlu araç trafiğini rahatlatırken, yakıt ve zamandan tasarrufa ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor.

“YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ilde yeni yapılan tüm yollar ile onarımı gerçekleştirilen caddelere bisiklet yolları yaptıklarını söyledi.

Örnek bisiklet yolları ile daha güvenli ulaşım imkanı sağladıklarını anlatan Akyürek, “Yoğun trafikte bisikletliler için ulaşımı emniyetli hale getirmek amacıyla 275 kilometre ayrılmış bisiklet yolu ile çok sayıda bisiklet parkı oluşturuldu. Enerji verimliliği sağlaması, çevre dostu ve sağlıklı bir ulaşım aracı olması gibi özellikleri nedeniyle bisikletin yaygınlaşması için çalışıyoruz” dedi.

Yeni yapılan bisiklet yollarının mavi renkte olduğunu, bisiklet figürleri ile belirgin hale getirildiğini dile getiren Akyürek, kullanımını teşvik için her yıl çeşitli etkinlikler düzenlediklerini vurguladı.

Akyürek, ” Bisiklet yollarını 2023 yılı hedefleri kapsamında bin kilometreye yükseltmek ve bisiklet kullanımını teşvik etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

BİSİKLETİN ULAŞIMDAKİ PAYI YÜZDE 2

Bisiklet Kalkındırma Derneği Başkanı Fatih Yılmaz da Konya’nın bir bisiklet kenti olduğunu söyledi.

İnsan sağlığına önemli katkısı bulunan bisikletin kullanımının diğer illerde de yaygınlaştırılması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

“Hollanda ve Danimarka gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde bisiklet kullanımı çok yaygın. Bisikletin ulaşımdaki payı yüzde 45. Ne yazık ki ülkemizde bisikletin ulaşımdaki payı yüzde 2, Konya’da ise yüzde 5. Avrupa’daki örneklerde olduğu gibi insanımıza bisiklet kullanmasını tavsiye ediyoruz. İnsanları hareketli ve sağlıklı kılmak istiyoruz. Şehirlerin daha yaşanabilir olması için bisikletin önemini anlatıyoruz.”

KONYA BİSİKLET YOLLARIYLA MODEL OLDU

Düz bir alanda kurulu şehirde çok miktarda bisiklet yolunun bulunmasının kullanımı da önemli oranda arttırdığına işaret eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konya’mızda resmi rakamlara göre 800 bin bisiklet var. Büyükşehir Belediyesi, 275 kilometre bisiklet yolu yaptı. Bundan sonra bu yollar birbirine bağlanarak daha güvenli hale getirilecek. Büyükşehir belediyemiz bu konuda desteğini her zaman gösteriyor. Konya bisiklet yollarıyla model oldu. Diğer şehirlerden gelip bisiklet yollarını inceliyorlar. ‘Bisikleti nasıl yaygınlaştırırız’ diye soruyorlar. Bizde anlatıyoruz. Diğer şehirlere de bu konuda yol gösteriyoruz.”

AKILLI BİSİKLET İLGİ GÖRÜYOR

Yılmaz, Büyükşehir Belediyesince kullanımının yaygınlaştırılması için akıllı bisiklet uygulaması başlatıldığına dikkati çekerek, cep telefonu, toplu ulaşımda kullanılan elkartı veya kredi kartını sisteme tanımlatan herkesin bir istasyondan aldığı bisikleti belli bir süre kullanıp başka istasyona bırakabildiğini anlattı.

Şehrin 40 noktasında oluşturulan istasyonlara giden vatandaşların bisiklet kiraladığını ifade eden Yılmaz, “Öğrenciler okula, işçiler iş yerlerine giderken akıllı bisikletleri kullanıyor. Turistler de bu bisikletleri tercih edebiliyor. Bisikletlerin uydudan takip edildiği sistem sayesinde şehir içi ulaşım rahatlıyor. Bugün 500 akıllı bisiklet var. Haftalık kullanımı 10 binin üzerinde. Bisiklet sayısını bine, kullanım oranını da 20 binlere çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim