Karşılaşmanın ilk yarısında Didier Zokora ve Emre Belözoğlu arasında gerginlik yaşanmıştı. Trabzonsporlu oyuncu karşılaşma sonrasında yaptığı açıklamalarda Emre Belözoğlu'nun maç sırasında kendisine 'Pis zenci' dediğini iddia etti.

Trabzonsporlu oyuncu, maç sonrasında şunları söyledi: “Emre ile aramızda bir diyalog geçti. Burada özrünüze sığınarak söylüyorum. Kendisi bana 'pis zenci' diyerek hakaret etti. Bu kesinlikle kabul edebileceğim bir durum değil. Benim için daha üzücü olan şu; Sow ve Yobo ile aynı takımın formasını giyen, onlarla kader birliği yapan bir oyuncunun, bir Afrikalı oyuncuya bu şekilde hakaret etmesi çok büyük bir utanç. Kendisine herhangi bir cevap vermedim. Ama şunu çok merak ediyorum, eğer kavga çıksaydı, olay tatsız bir yere gitseydi kim bilir ne cezalar olacaktı. Kamera görüntülerinde bunlar vardır. Sanırım onlar da tespit ettiler.

FIFA ırkçılığa karşı çok ciddi kampanyalar yürütüyor. Uluslararası spor kamuoyu ırkçılığa karşı bir takım pozisyonlar geliştirmeye çalışıyor. Neresinden bakarsanız bakın insanı üzen bir durum. Kendi imajımı şimdiye kadar daima olumluluk üzerine kurdum.

Hiçbir şekilde kabul edebileceğim, sineye çekebileceğim bir davranış değildi. Kendisi adına, bu sporu tutkuyla izleyen insanlar adına utanç verici.”

Zokora, bir soru üzerine, Emre'nin kendisine bu sözleri İngilizce olarak söylediğini vurgulayarak, “Bunu bir bahane, mağlubiyetin üstünü kapatmak için söylemedim. Biz bir maç kaybettik, rakibimizin bizi yenmeyi sonuna kadar hak ettiğini söyledim. Emre, Newcastle United'da oynadı, İngilizce biliyor. Söylediği birçok kişi tarafından bilinen bir hakaret. Olay kesinlikle tasvip edilecek bir olay değil. Futboldan hepimiz ekmek yiyoruz ve insanlara bir gösteri yaratmaya çalışıyoruz. Rakibinize, onun ten rengi üzerinden hakaret etmeniz ayıp ve gerçekten utanç verici” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, Emre'nin İngiltere'de böyle bir suçlamayla karşılaştığını hatırlatması üzerine Zokora, “Ben size başka bir şey söyleyeyim; Emre'yi karalamak için veya saygısızlık yapmak için söylemiyorum. Gelişen diyalogdan sonra Emre'ye 'Müslüman değil misin niye böyle yapıyorsun?' dedim. Bu sorumdan sonra kendisi hiç cevap vermedi. Bu bile benim için yeterli bir göstergedir. Emre'yi buraya çağırıp, bana ne söylediğini sorabilirsiniz” şeklinde konuştu.

EMRE: APTALCA BİR SÖZDÜ

Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu, Trabzonsporlu oyuncu Didier Zokora'nın kendisine ırkçı sözler sarf ettiğini iddia etmesiyle ilgili olarak, “Maçın içinde tansiyon yükseldiğinde, birbirimize ağır sözler söyledik. O da bana çok kötü sözler söyledi, benim de ağzımdan bazı kötü sözler çıkmış olabilir. Söylemiş olduğu kelimeyi de sarf etmiş olabilirim” dedi.

Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda Trabzonspor'u 2-0 yendikleri karşılaşmanın ardından yayıncı kuruluşa telefonla bağlanan Emre Belözoğlu, maçın yüksek tansiyonu nedeniyle Zokora ile birbirlerine ağır sözler sarf ettiklerini anlatarak, şunları kaydetti: “Maçın içinde tansiyon yükseldiğinde, birbirimize ağır sözler söyledik. O da bana çok kötü sözler söyledi, benim de ağzımdan bazı kötü sözler çıkmış olabilir. Söylemiş olduğu kelimeyi de sarf etmiş olabilirim. Bunu da kabul ediyorum. Aptalca bir kelimeydi. Onun da bana ettiği ana avrat küfür de çok aptalcaydı. Bir kaç dakika sonra biz onunla buluşuyoruz, o benden, ben de ondan özür diliyorum. Maç bittikten sonra birbirimize sarıldık. Ancak daha sonra çıkıp bunu söylüyorsa, ben bunda art niyet ararım. Hata varsa, yanlış varsa Zokora'da da olabilir, ben de vardır. Bunu kabul ediyorum. Maç bitmiş birbirimize sarılmışız, bunu maçtan sonraya taşımanın ne anlamı var. O da özür dileyecekse, benden dilesin, benim tarafımdan özür dilenmesi gerekiyorsa, herkesten özür diliyorum. Aptalca bir cümleydi kabul ediyorum.”

Emre, İngilizce “Negro” (Zenci) kelimesini kullanıp, kullanmadığına ilişkin soruya, “Tam hatırlamıyorum, bilmiyorum, ağzımdan çıkmış olabilir. O bana küfür edince, bir cevap verdim ona. Ama ağzımdan tam olarak çıkıp çıkmadığını hatırlamıyorum. Ben yaptığım hatayı kabul ederim” şeklinde yanıtladı. Kazandıkları maçın ardından isminin anlamsız bir şekilde gündeme geldiğini savunan Emre, vicdanen rahat olduğunu ifade etti.

Yayıncı kuruluş, Emre ile Zokora'nın ikinci yarıdaki sarılma görüntülerini de yayınladı.

TALİMAT NE DİYOR?

Yaşanan bu tarz olaylarla ilgili olarak Futbol Disiplin Talimatı'nın 44. maddesi şu hüküm yer alıyor: "Irk, din, dil, etnik köken ayrımcılığı yapan, insanlık onurunu zedeleyen futbolcuya 4-8 arası maç men cezası verilir."

YOBO İLE DE GERGİNLİK YAŞAMIŞTI

Fenerbahçeli Emre Belözoğlu, İngiltere'nin Newcastle United ekibinin formasını giyerken de "ırkçılık" suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. Hem de şimdiki takım arkadaşı Yobo ile. Emre, o dönem Everton forması giyen Yobo'ya "ırkçı" söylemlerde bulunduğu gerekçesiyle sorgulanmış fakat suçsuz bulunmuştu.

Editör: TE Bilişim