Deportivo de La Coruna, 1906 yılında kurulmuş bir ispanyol futbol kulübüdür. 93-94 sezonunda sezonu 56 puanla bitirmelerine rağmen averajla şampiyonluğu Barcelona'ya kaptırmışlardır. Deportivo, 1999-2000 sezonunda ise 69 puanla la liga şampiyonu olmayı başarmıştır.

Roy Makaay'lı, Victor Sanchez'li, Romero'lu, Flavio Conceiçao'lu kadrosu ile bu şampiyonluğa ulaşan Deportivo'nun ezeli rakibi celto vigo ise aynı sezonda ligi 7. bitirmiştir.

Bu iki takım, İspanya'nın Galiçya bölgesinde bulunan iki komşu şehrin takımlarıdır. Taraftarları arasındaki rekabet sonucu Celta Vigolular, "hakaret etmek" amaçlı Deportivolulara "los turcos" lakabını takarlar. Lakin durum öyle olmaz. Bu lakap Deportivoluların çok hoşuna gider ve resmen benimserler "Los Turcos" lakabını. "Türk gibi güçlü" şeklinde de slogan oluştururlar.

Osmanlı'ya dayanan hikaye

16. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu, dönemin en güçlü devletidir ve denizlerde Portekizlilerle de rekabet halindedir. Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, İspanya'nın Galiçya bölgesinde Portekizlilerle karşılaşırlar. Ancak Portekizliler, Coruna bölgesindeki halkı vergiye bağlamış ve tecavüzlerde bulunmuşlardır. Barbaros Hayrettin Paşa ise bölge halkına hiçbir zaman zarar vermedipi gibi onları Portekizlilerin baskılarından kurtarmıştır. Bu olaylardan sonra Barbaros Hayrettin Paşa ve askerlerine konaklamaları için bir kale tahsis edilmiştir.

16. yüzyılda bölge halkı ile Türkler arasında bu şekilde bir dostluk başlamıştır ve günümüze kadar uzanmıştır. Deportivo taraftarları da asıl hain sizlersiniz manasında Celta Vigo taraftarlarına ''portekizliler'' demektedirler.

Editör: TE Bilişim