İş başvurusunda bulunacak her adaydan özgeçmiş bilgileri talep edilmektedir. Bazı özgeçmişler doğru hazırlandığı için daha çok ön plana çıkar ve işverenin dikkatini çeker. Bundan dolayı cv hazırlarken oldukça dikkatli olmak ve birçok detaya dikkat etmek gerekir.

Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Özgeçmiş hazırlarken gerekli bilgilerin üzerinde durmak gerekir. Bilinenin aksine sayfalarca özgeçmiş hazırlamak ön plana çıkmak konusunda pek doğru bir adım değildir.

Genel olarak gerekli bilgilerin üzerinde durmak, iş tecrübelerinden kısaca ve öz bir şekilde bahsetmek gerekir. Özgeçmiş hazırlarken yazacağınız bilgileri mutlaka sınıflandırmalısınız. Sınıflandırma şekliniz şu şekilde olabilir;

-Kişisel bilgiler,

-Eğitim bilgileri,

-İş deneyimleri,

-Yetkinlikler ve beceriler,

Referanslar şeklinde olmalıdır. Her bir kısım için bilgiler net bir şekilde verilmeli, uzun ve gereksiz cümlelerden kaçınılmalıdır. Bu başlıklar altında yer alan bilgiler okunduğu zaman, okuyan kişinin kafasında herhangi bir soru işareti kalmamalıdır.

Bolu’daki hayalet evlerini ağzınız açık şekilde hayranlıkla izleyeceksiniz Bolu’daki hayalet evlerini ağzınız açık şekilde hayranlıkla izleyeceksiniz

Hazır özgeçmiş şablonları, şık bir cv hazırlamanıza yardımcı olabilir.

Kişisel Bilgiler Kısmı

Kişisel bilgiler kısmı, özgeçmişinizin en üst kısmında yer alır. Özgeçmişinizi okuyan kişinin ilk olarak göreceği kısım olduğu için bilgiler eksiksiz olmalıdır. Kişisel bilgilerinizi yazarken öncelikle isim soy isim, doğum tarihi, medeni durum, uyruk, telefon numarası ve mail adresi gibi bilgiler doğru bir şekilde yazılmalıdır.

İletişim bilgilerinizi için, kişisel bilgilerinizin alt kısmına ikinci bir başlık açabilirsiniz. Ancak sade bir görünüm oluşturmak için bu bilgilerinizi kişisel bilgiler kısmında da belirtebilirsiniz.

Eğitim Bilgileri

Eğitim bilgileri oldukça önemli olan bir diğer kısımdır. Bu bilgilerinizi yazarken lise eğitiminden başlayarak üniversite eğitimlerinizi belirtmelisiniz. Lise eğitimi almaya başladığınız sene, bitirdiğiniz seneyi ve okulunuzun eksiksiz bir şekilde tam adını yazmalısınız.

Üniversite eğitimi aldığınız okul ve yıllarda aynı şekilde eksiksiz bir şekilde yazılmalı ve bölüm belirtilmelidir. Eğer eğitim devam ediyorsa başlangıç yılı yazılmalı ve bitiş yılı kısmına da "Devam Ediyor." olarak not düşülmelidir.

İş Deneyimleri

Özgeçmiş bilgileri yazılırken en dikkat edilmesi gereken kısım iş deneyimleridir. İş deneyimlerini yazarken daha önce çalışılan yer ve çalışma tarihleri belirtilmelidir. Aynı zamanda çalışan iş yerinin yan kısmına veya alt kısmına çalışılan pozisyon ve oldukça kısa bir şekilde iş tanımı da yazılmalıdır.

Uzun cümleler ve kalabalık kelimelerden kaçınmak oldukça önemlidir. İş deneyimlerini yazarken staj yapılan yerlerde belirtilebilir. Özellikle yeni mezun olan kişilerin başvurularında staj kısmındaki bilgilerden değerlendirilirler.

Yetkinlikler ve Beceriler

Özgeçmiş hazırlanırken en az önemsenen kısım yetkinlik ve beceri kısmıdır. Ancak oldukça önemlidir. Bu kısımda genel olarak bildiğiniz yabancı dillerden, gittiğiniz kurs ve seminerlerden, bağlı olduğunuz derneklerden ve hobilerinizden bahsedebilirsiniz. Ancak her alanda olduğu gibi kıs ve öz bilgiler vermeli ve oldukça kısa cümleler kullanmalısınız.

Referanslar

Referans kısmı eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılması gereken en önemli kısımlardan birisidir. Özgeçmiş bilgileriniz, işverenin dikkatini çekmeyi başarmışsa referans kısmında yer alan kişilerden bazılarını arayarak teyit almak isteyebilir. Referans olarak verdiğiniz isimlerin nerede çalıştığı ve hangi konumda çalıştığını mutlaka belirtmelisiniz. Aynı zamanda mail adresi ve telefon numarası gibi iletişim bilgilerini de eksiksiz olarak yazmalısınız.

Editör: TE Bilişim