Öldürülen eski Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler Soydan hakkında MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan'a "hakaret ve iftira" suçlamasıyla altı yıl hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada söz alan Türkler Soydan, “Dava konusu konuşmam, babamın ölümü nedeniyle yapılan yargılamada Celal Adan’ın verdiği ifadesini tekrarlamamdan ibarettir” dedi.

Soydan Türkler, Celal Adan, Alparslan Türkeş ve Yılmaz Durak'ın Türkler’i öldürmeye azmettirmek ve olayın planlayıcısı olmak" suçundan yargılandıklarını hatırlattı.

“Babamın ölümü nedeniyle yapılan yargılamada Celal Adan’ın verdiği ifadesindeki olayları tekrarlamamdan ibarettir. Babam şikayetçinin belirttiği gibi faili meçhul değildir. Babamın kimler tarafından hangi silahlarla öldürüldüğünü, hangi silahın tutukluk yaptığını gözlerimle gördüm.”

“3. Yargı Paketi’nde katillerin çıkarılmasına ilişkin bir madde de vardı. Bu madde ile Celal Adan’ın akrabası olan Ünal Osmanağaoğlu da kurtuldu. Celal Adan ile ilgili gerçeği söyledim. Bu onun kendi itirafıdır.”

Türkler Soydan hakkındaki hakaret suçlamasını da reddetti. Türkler Soydan’ın avukatı Kudret Yıldırım da müvekkilinin beraatini istedi. Davaya 21 Haziran’da devam edilecek.

"Celal Adan bu gerçekle yaşamak zorunda"

bianet’e konuşan Türkler Soydan “Babam benim gözlerimin önünde öldürüldü; ben bu gerçekle yaşıyorsam Adan da yaşamak zorunda” dedi.

“Ben babamın davasında tanıktım. Onu vuran tetikçileri gözlerimle gördüm ve teşhis ettim. Babamın katillerinden Abdülsamet Karakuş ile Aydın Eryılmaz 36'şar yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı ama kısa bir süre yatıp çıktılar. Teşhis ettiğim Osmanağaoğlu ise babamın davasından zamanaşımıyla kurtuldu, Bahçelievler Katliamı sebebiyle yattığı cezaevinden de 3. Yargı Paketi’yle tahliye oldu.”

“Babamın tetikçilerini kimin azmettirdiğini bilmiyordum. Ama Adan’ın kendi imzasının bulunduğu son derece detaylı itirafnamesi var. Ben hukukçu değilim ama bu itirafname MHP ve Ülkü Ocakları Davası’nda da yer aldı.”

“Ben 33 yıldır babamın gözlerimin önünde öldürüldüğü gerçeğiyle yaşıyorum. Adan da bunu azmettirdiği gerçeğiyle yaşamak zorunda. Babamın katillerini, azmettiricilerini her fırsat bulduğumda söylemeye devam edeceğim.”

Kemal Türkler cinayeti

DİSK Kurucu Başkanı Kemal Türkler 22 Temmuz 1980'de İstanbul Merter'deki evinin önünden otomobiline binerken uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi..

Cinayetten dolayı şüpheli bulunan ve hakkında tutuklama kararı çıkan Ünal Osmanağaoğlu, 9 Nisan 1996'da "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak" suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı.

Bakırköy 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Ünal Osmanağaoğlu hakkında delil yetersizliğinden üç kez beraat kararı verdi. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi eksik soruşturma gerekçesiyle kararları bozdu.

Mahkeme 2009'daki üçüncü beraat isteminde ısrar edince dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderildi. Kurul da ceza verilmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme 1 Aralık 2010'da suç tarihinden itibaren geçen 30 yıllık sürede davanın karara bağlanamadığını belirterek, zamanaşımından davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Abdülsamet Karakuş ile Aydın Eryılmaz 36'şar yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığı dava şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde.

Editör: TE Bilişim