Cengiz ELBEYE (1967-2010)

“Toros Aslanı” lakaplı 1967 doğumlu Cengiz Elbeye, 1982 yılında İstanbul Güreş İhtisas Kulübü`nde güreşe başlamıştır. 4 yıl minder güreşi yapmıştır.

1986 yılında Antalya`da yağlı güreşe başlamış güçlü fiziği ile yeteneğini geliştirmiştir.

1994 yılı Kırkpınar güreşlerinde Ahmet Taşçı`nın güreşi bırakması üzerine başpehlivan olmuştur.

1998 yılı Kırkpınar`da Ahmet Taşçı`yı yenerek yine başpehlivan olmuştur.

Güreş camiasının unutulmazlarından biri olan Cengiz Elbeye, beynindeki tümör sebebiyle 2010 yılında hayatını kaybetmiştir.

——————–

640. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanlıktaki en iddialı isimlerinden Antalyalı Cengiz Elbeye, Kırkpınar’a iyi hazırlanarak geleceğini belirtti. Elbeye, çayıra çıkarak, güreş yapmaya başladıklarını belirterek, “Kırkpınar’a kadar çok sayıda turnuvaya katılacağım. Burada yaptığımız güreşlerle en iyi şekilde hazırlanma fırsatı elde ediyoruz. Kırkpınar’a 1,5 ay kala, Korkuteli beldesindeki yaylaya çıkarak, hazırlıklarımı burada sürdüreceğim” dedi.

Kırkpınar’da daha önceki yıllarda başpehlivanlığının bulunduğunu belirten Elbeye, “Allah izin verirse şansım var. Nasip ve bilek varsa, bu yıl iddialıyım. Kırkpınar’ı bizler dört gözle bekliyoruz. Kırkpınarlar yağlı güreşin olimpiyatı. Kırkpınar yağlı güreş izleyicisi bana yakınlık gösteriyor ve destekliyor. Bunu geçmiş yıllarda yaptığım güreşlerde gördüm. Bu da beni başarıya taşıyor” diye konuştu.

Elbeye, Antbirlik’teki işine son verildiğini de belirterek, şunları söyledi:  “Arkasında bir kurumun varlığını hissetmesi, insanı yaptığı işe daha iyi motive ediyor. Oysa ki ben Antbirlik’te çalıştığı süre içinde başpehlivanlıkta 2 ikincilik ve 1’de birincilik getirdim. Güreşi de işim yok diye bırakacak halim yok. Sarayiçi Er Meydanı’na çıkarak, Türk milletine layık bir güreş çıkaracağım.”  

Kırkpınar’da geçen yıl yapılan güreşlerde, başagüreşen Ahmet Taşçı, Mehmet Yılmaz ve bu yıl başa güreşecek olan bir pehlivanın dopingli çıktığını da hatırlatan Elbeye, “Doping olayı üzerinde durulması gereken önemli bir sağlık sorunu. Sporcular doping yaparak, hayatlarıyla oynuyorlar. Doping yapan sporcu kendi hayatıyla oynarken, rakibi olan arkadaşının hakkını da gasp ediyor. Bu konu üzerinde hassasiyetle durulmasını istiyorum” diye konuştu.

Yağlı güreşe gereken önemin verilmesini de isteyen Elbeye, “Yağlı güreş yapanların tamamı kırsal kesimden gelmekte. Geçim kaynağı yaptığı güreşten elde ettiğidir. Yağlı güreş yapanlara bakanlık, yerel yönetimler ve federasyonun yeterince destek olmasını istiyoruz. Ferdi sporlarda olduğu gibi en azından, başpehlivanlıkta ilk 3’e girenlere daha büyük ödül verilmeli. Bizler bunu bekliyoruz” dedi.

1967 Antalya'nın Korkuteli İlçesi doğumlu Cengiz ELBEYE, 1982 yılında İstanbul Güreş İhtisas Kulübü'nde güreşe başladı. 4 yıl minder güreşi yapan sporcu, 1986 yılında Antalya'da yağlı güreş için er meydanına çıktı. 1994 yılında Edirne Kırkpınar güreşlerinde rakibi Ahmet TAŞÇI'nın bazı nedenlerle ‘pes’ etmesi üzerine ilk kez başpehlivan olan ELBEYE, 1998 yılında da Kırkpınar'da yine rakibi Ahmet TAŞÇI'yı yenerek ikinci kez başpehlivan olup Altın Kemer taktı.

Editör: TE Bilişim