Mölkky Türkiye’ye için çok yeni bir spor dalı. Mölkky, Türkiye’de daha bu kadar kısa bir tarihe sahip iken şampiyonluk derecesinde bir başarı elde edilmesi Beden eğitimi öğretmenleri olan Hünkar Ekşi ve Cüneyit Özen'e borçlu.

Peki nedir Möllky?

Tam otuz ülkede federasyonu bulunan ve Finlandiya menşeli bir zeka ve strateji oyunudur. Türkiye’ye ise beden eğitimi öğretmenleri olan Hünkar Ekşi ve Cüneyit Özen tarafından getirilmiştir. Biz de möllky’i Türkiye’ye getirenlerden biri olan Hünkar Ekşi ile ilginç bir röportaj yaptık:
Öncelikle kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Hünkâr Ekşi, 17 yıllık beden eğitimi öğretmeniyim. İstanbul Üsküdar da faaliyet gösteren FAZİLET EĞİTİM KURUMLARI’ na bağlı ÖZEL ÜSKÜDAR BAĞLARBAŞI ANADOLU LİSESİ’ nde görev yapmaktayım. Son sekiz yıldır da Müdür yardımcısı olarak görevimin başındayım.

Möllky nasıl bir oyun veya spor? Siz nasıl tanımlıyorsunuz? Nasıl oynandığını ve kurallarını biraz anlatabilir misiniz? Möllky’nin geliştirici yönleri, diğer oyunlardan farkları nelerdir?

Mölkky Finlandiya menşeli bir zeka ve strateji oyunu, biz Mölkky i bahçe bowlingi olarak tanımlıyoruz. Üzerinde 1-12 arasında numaralandırılmış bir lansman (atma çubuğu) ve 12 pin (labut) den oluşan ve her mekânda oynana bilen bir oyun, Takım veya ferdi olarak oynanabilir.

Amaç 50 puana ulaşmak, 50 puana ulaşan ilk takım veya oyuncu oyunu kazanır ancak atış esnasında 50 puanı aşan oyuncu ceza puanı alır ve puanı 25’e düşürülür.

Mölkky strateji ve zekâ oyunudur oyun esnasında odaklanma çok önemlidir bu da çağımızın ve çocuklarımızın odaklanma ile alakalı birçok problemini ortadan kaldırmaya yarar, matematiksel zekâyı çalıştırıp oyun içinde rakiplerine karşı strateji yapmayı ve puansal hesaplamaları gerektirir.

Möllky’i ülkemize taşıma ve gençlerimize tanıtma fikri nasıl oluştu? Bu süreç sizin için nasıl geçti?

Bu oyun diğer bir beden eğitimi öğretmenimiz olan Cüneyit Özen tarafından 2013 yılında, tatil için gittiği bir mekânda tanışması sayesinde bizim ilgi alanımıza girdi. Beden eğitimi derslerinin monotonluğuna biraz daha heyecan katmak için yeni arayışlar içindeydik, bunun yeni bir oyun olmasından dolayı çocuklar üzerindeki etkisinin olumlu yönde olacağını düşündüğümüzden okulumuz öğrencileriyle tanıştırmak istedik. Okulumuz öğrencilerinin severek oynadığı Mölkky ’i diğer okul öğrencilerine de tanıtmak istedik ve bunun için girişimlerimize başladık. Tanıtım seminerleri yaptık ve oyun hakkında tanıtım broşürleri yapıp TÜRKİYE genelinde tüm üniversite ve okullara yolladık. Ciddi anlamda geri dönüş aldığımızı sanıyorum. TÜRKİYE genelinde yaklaşık 200 civarında okulda oynanmaya başlandı. Bunun ardından üniversitelerde öğrenci kulüpleri vasıtasıyla tanıtım yaptık ve ilk olarak ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ MÖLKKY KULÜBÜ kuruldu ve diğer birkaç üniversitede oynanmaya başlandı. Son olarak da Türkiye!nin ilk resmi Mölkky spor kulübünü kurduk (MÖLKKY İSTANBUL SPOR KULÜBÜ) ve bundan sonraki aşamada da Federasyonlaşmak ya da bir Federasyon bünyesine girmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Bu yıl Mart ayında 28 takımın katıldığı bir turnuva düzenledik ve turnuvamıza Finlandiya’dan bir takım da katıldı. Bu bizim Dünya Şampiyonası öncesi IMO (International Mölkky Organization) kongresinde ülkemizde yaptığımız faaliyetlerle alakalı yapacağımız sunum yazımız.

www.cekturk.com

Editör: TE Bilişim