Suriyeli Haznevi Tarikatı Türkiye'de külliye açıyor, kimse dur demiyor!

Suriyeli Haznevi Tarikatı  Türkiye'de külliye açıyor, kimse dur demiyor!
Merkezi Suriye’de bulunan Haznevi tarikatı Gaziantep’te bir külliye inşa ediyor. Türkiye’de ‘İlim ve İrfan’ adlı dergi etrafında toplanan tarikatın üyelerinin ücretsiz olarak çalıştıkları belirtilen inşaata kimse yaklaştırılmıyor.

Duruma sosyal medyadan tepki gösteren yurttaşlar, “Selefi örgütlerin yuvası oluyoruz! Yeni IŞİD’ler Türkiye’den çıkacak!” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü yakınlarındaki yerleşime, merkezi Suriye’de bulunan Haznevi tarikatına ait külliye yapılıyor.

Külliye inşaatında yaklaşık 100 tarikat üyesinin ücretsiz olarak çalıştığı belirtiliyor.

Devasa büyüklükte olan cami ve çevresinde yükselen apartman inşaatına kimse yaklaştırılmazken, külliyenin bölgedeki Alevi nüfusun yoğun olduğu köylere yakın olmasının da çevredeki halkı kaygılandırdığı belirtiliyor.

Tarikatın şeyhi Muhammed Haznevi yılda en az bir kez Türkiye’ye gelip, tarikatının zikir törenlerini yönettiği ve Haznevi geçen yıl öldüğünde, binlerce Türk müridinin cenaze töreni için Suriye’ye geçmek istemesi haber bültenlerine konu olmuştu.

Şeyhliği Muhammed Haznevi’nin oğlu Muhammed Muta Haznevi üstlendi. Haznevi’nin inşaatın tamamlanmasının ardından burada ikamet edeceği söyleniyor.

Türkiye’de İlim ve İrfan adlı dergi etrafında toplanan Haznevi Tarikatı’nın Gaziantep’te çok sayıda başka külliyelerinin de olduğu biliniyor.

İçişleri Bakanlığı'na Haznevi tarikatı külliyesi sorusu

HDP’li vekil Mahmut Toğrul, İçişleri bakanı Süleyman Soylu’ya Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerinde inşaatı devam eden ve Merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’nın kullanacağı külliyeyi sordu. Toğrul ” külliyenin Alevi yurttaşların yaşadığı mekânların yakınına yapılmasının sebebi nedir?” dedi.

Alevi köylerine yakın olduğu için ‘tedirginlik yarattığı ve Selefi örgütlenmenin yeni merkezi olacağı’ gibi iddialarla gündeme gelen külliyenin İlim ve İrfan Vakfı tarafından finanse edildiği öne sürülmüştü. Ancak vakıf 2016 yılında yaptığı açıklama ile finansmanın Haznevi Tarikatı Şeyhi Muhammed Muta tarafından sağlandığını açıklamıştı.

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi verdi

Önergede “Alevi yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü civarında, merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’na ait külliye inşa edildiği basına yansımıştır. Söz konusu külliye inşasında “ İlim ve İrfan” adlı dergiye bağlı tarikatın üyelerinin ücretsiz çalıştıkları iddia edilmektedir. Külliyenin inşaatına dışardan kimsenin yanaştırılmadığı söylenmektedir. Böylesi selefi örgütlerin Alevileri hedef gösterdiği ve tehdit ettiği bilinmektedir. Gaziantep’te Haznevi Tarikatı’na bağlı çok sayıda külliyenin de bulunduğu söylenmektedir. ” görüşlerine yer verildi.

Toğrul, 20 Ağustos 2016’da Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Beybahçe Mahallesi’nde 54 yurttaşın yaşamını yitirdiği saldırıyı anımsatarak, “Halen hafızamızda canlılığı koruyan böylesi katliamlar mevcut iken, böylesi tarikatların, Gaziantep’te külliye inşasında bulunması, varlığını görünür hale getirmesi kamuoyunun vicdanını yaralamaktadır.” görüşünü savundu

Önergede İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle şu sorular soruldu:

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü yakınlarındaki yerleşime, merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’na ait külliyenin inşa edilmesi Bakanlığınızın ya da Bakanlığınıza bağlı ilgili kurumların bilgisi dâhilinde midir?

Söz konusu külliyenin inşa edilmesi, İçişleri Bakanı açısından bir sorun teşkil etmemekte midir?

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü arazisi Haznevi Tarikatı’na kim tarafından tahsis edilmiştir? Külliyenin yapımını üstlenen bir yüklenici firma var mıdır? Var ise yüklenici firma kimdir? Yok, ise neden yoktur?

Karpuzkaya köyü arazisine yapılan Haznevi tarikatına ait yapımı devam eden külliyenin inşaatına kimsenin yaklaştırılmamasının nedeni nedir?

Karpuzkaya köyü arazisine yapılan Haznevi tarikatına ait külliyenin, bütçesi kim tarafından karşılanmaktadır?

Gaziantep’te Haznevi Tarikatı’na bağlı kaç külliye bulunmaktadır? Haznevi tarikatına bağlı diğer külliyeler Gaziantep’in hangi bölgelerinde yer almaktadır?

Söz konusu külliyenin Alevi yurttaşların yaşadığı mekânların yakınına yapılmasının sebebi nedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.