Suriye'de yaşayan Türkmenlerin oluşturduğu Suriye Türkmen Meclisi’nin Başkanı Muhammed Türkhan, Hatay’ın İskenderun ilçesinde Bayır Bucak Türkmenleri Derneği'ni ziyaret etti. Türkhan, ziyarette, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmek istediklerini söyledi.

Başkan yardımcısı Muhammet Kömürcü'nün de yer aldığı ziyarette çiçekle karşılanan Türkhan, Türkiye'deki Suriyelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2013 yılında kurulan Meclisin amacının Suriye Türkmenlerinin haklarını yeniden almak olduğunu vurgulayan Türkhan, "Suriye Türkmenlerinin bir sıkıntısı vardı. Maalesef bunu bütün Suriye halkı yaşadı. Bir araya gelmeleri yasaktı. İlk başta Suriye Türkmenlerini birbirleriyle tanıştırdık, onu başardık. Bundan sonraki hedefimiz Suriye ile ilgili platformlarda herhangi bir masada Suriye Türkmenlerinin haklarını savunacak bir duruma getirmek istiyoruz. Uluslararası arenada bütün masalarda Suriye Türkmenleri olacak, hedefimiz budur. Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle de başaracağız. Türkiye Cumhuriyeti'ne ve milletine teşekkür ederiz. Bize her türlü desteği verdiler, veriyorlar. Bizim davamız kutsal bir dava. Biz öyle görüyoruz. İnşallah sonunda kazanacağız. Suriye Türkmenlerinin haklarını yeni Suriye anayasasında tapusunu alacağız inşallah" diye konuştu.

Hem Suriye muhalifleri hem de Suriye Türkmenleri olarak vatanlarına geri dönmek istediklerini kaydeden Türkhan, "Suriye’de barış ortamı sağlandığında, vatanımıza dönmek istiyoruz. Türkmenlerin yüzde 80'i dönmek istiyor. Suriye'deki muhalefetin temsilcisiyim. Hem de Suriye Türkmen Meclisi Başkanıyım. Suriye halkı da dönmek istiyor. Orası bizim ana vatanımız. Hem Türkmenler olarak hem de Suriyeliler olarak vatanımızdan vazgeçmedik. Bin yıl önce de oradaydık yine orada olmak istiyoruz” diye konuştu.

SURIYE TURKMEN MECLISI BASKANI MUHAMMED TURKHAN (ELINDE CICEK OLAN), HATAY'DA BAYIR BUCAK TURKMENLERI DERNEGI'NI ZIYARET ETTI. TURKHAN, BARIS ORTAMININ SAGLANMASI HALINDE VATANLARINA DONMEK ISTEDIKLERINI SOYLEDI. FOTO: UFUK AKTUG/ISKENDERUN(HATAY),(DHA)

DHA

Editör: Yadigar Hanım