Süt fiyatlarında genelde yaşanan kriz, ilçemiz üreticisini daha fazla vurdu. Daha önce 1ile 1,1 TL civarında olan fiyatların, 80 kuruşa düşmesiyle başlayan kriz derinleşerek devam ediyor.

            İlçemizde yaklaşık 14 bin civarında büyükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlarla birlikte, toplam sayı 50 bine ulaşıyor. Büyükbaş hayvancılıkta, genelde üreticiler süt inekçiliğini tercih ediyor. Bu işten yüzlerce üreticiyle birlikte, binlerce insan ekmek yiyor. İlçemizde günde, ortalama 40 ton civarında süt üretiliyor.

            Süt fiyatının 80 kuruşa inmesi sonucu, aylardır üreticiler kan ağlıyor. Zararına çalışan üretici, bu krizden çıkmanın yollarını arıyor. Süt verilen taşeronlar, bunun bedelini yem olarak ödeme yoluna gidiyor. Dolayısıyla üreticinin eline para geçmiyor zaten. Pek çok üretici, bu taşeronlara borçlu hale getiriliyor.

            Hayvancılık sektörü, süt inekçiliğindeki kriz yüzünden tarımı da vuruyor. Çiftçiler yem bitkisi üretimine soğuk bakıyor. Çünkü hayvancının bu bitkileri alacak parası yok. Dolayısıyla ilçemizde bu yıl, silajlık mısır ve fiğ gibi yem bitkileri ekiminde büyük bir düşüş gözleniyor.

            Peki, ne oldu da süt fiyatları üreticiyi perişan hale getirdi? Çeşitli görüşler var. Piyasada talep fazlası üretim olduğu iddia ediliyor. Bunun doğruluk derecesi ise bilinmiyor. Diğer iddia; süt ürünlerinde süt tozu kullanılması. Bu durum talep fazlası yaratıyor. Ancak yetkili makamlar hiçbir açıklamada bulunmuyor. Bir başka iddia şöyle; süt alımı yapan büyük firmalar, spekülatif değerlendirmelerle fiyatı aşağıya çekiyor. Onlara kimse dur diyemiyor.

            Gördesli üreticiler bu durumda kıvranıyor. Süt Birlikleri onların feryadına bir şey yapamıyor. Üretici şimdi yol ayırımında. Her gün zararına bir üretim, artık sürdürülebilir değil. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu hayvanlar kesime gönderilebilir.

            Üretici süt fiyatlarındaki düşüşün yanında, yem fiyatlarındaki artışla şaşkına dönmüş durumda. Yem fiyatında KDV, daha önce düşürülmüştü. Ancak yem fabrikaları, hemen zam yaparak KDV düşüşünün süt üreticisine yansımasını engelledi.

            Acil tedbir alınmadığı takdirde, kriz diğer sektörleri de etkileyerek derin yaralar açacak. Gördesli üreticiler ise bu gelişmelere asla dayanacak güçte değil.

Editör: TE Bilişim