Suudi Arabistan’ın laiklik politikaları gündeme bomba gibi düşmüştü.

2030 vizyonu adı verilen bu politikanın temelini ekonomiyi petrole bağımlılıktan kurtarmak fikri oluşturuyor. Bu çerçevede uzay çalışmalarından yapay zekaya, yeşil enerjiden turizme petrol dışı alanlarda yatırımlar için büyük bütçeler ayrılıyor. Elbette bu projelerin en büyüğü kendine yeten, kısaca akıllı şehir olarak tasarlanan NEOM projesi. Yaklaşık 500 milyar dolarlık proje birçok ülkenin iştahını kabartan yıllar sürecek inşaat, altyapı, üstyapı, teknolojik donanım, dijital aksam gibi binlerce aşamadan oluşan dev bir pasta gibi.

Elbette tek proje NEOM değil. Yeni stadyumların, konser salonlarının, müzelerinin, spor tesislerinin, eğitim merkezlerinin inşa edilmesi de planlanıyor. Bunların yanı sıra büyük bölümü çölden oluşan ülkenin yeşillendirilmesi, insan eliyle vadilerin büyütülmesi gibi projeler de var. Çünkü Suudi yönetimi de iklim değişikliği ve bölgedeki hızlı kuraklık ile birlikte gelecek on yıllar içinde ülkenin iyice yaşanmaz hale geleceğini biliyor. Şimdiden tedbir alınmazsa ülke nüfusunun yaşanabilir yerlere göç etmesi oldukça muhtemel.

2030 vizyonu projesinin gözünü diktiği sektörlerin başında geleceğin teknolojisi yapay zeka, robot teknolojisi, uzay çalışmaları ve online oyun dünyası var. Bu alanda hem devlet hem şirketler bazında büyük paylar ayrılıyor.

Bunun yanı sıra turizmin geliştirilmesi için de milyar dolarlık projelerle tanıtım ve reklam projeleri paralel ilerliyor. Dünyaca ünlü futbolculardan Johnny Depp gibi oyunculara kadar isimleri Suudi Arabistan’da görmek elbette tesadüf değil.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 7 Şubat’ta başlayan caz festivali ile dinleyiciler üç gece boyunca müzik ve sanatla iç içe bir deneyim yaşadı. Çeşitli caz tarzlarının yer aldığı festival, Suudiler için dünyanın dört bir yanından cazın en iyilerini deneyimlemek açısından eşsiz bir fırsat oldu.

Öte yandan Suudi Arabistan'da, 2034 Dünya Kupası için de kullanılması beklenen yeni Prens Muhammed bin Selman Stadyumu tanıtıldı.

Tanıtım için hazırlanan videoda kadınlarının tesettürsüz ya da çarşafsız olması, ayrıca kadın ve erkeklerin bir arada olması dikkat çekti.

Yunanistan ile Londra’da yapılan görüşmenin detayları… Yunanistan ile Londra’da yapılan görüşmenin detayları…

En son ise Suudi Arabistan yetkilileri katıldığı bir programda “hayatımızdan 30 yılı boşa harcamayacağız. Gericilikle yarışarak onları yıkacağız.” Dedi.

Editör: Habererk Haber Merkezi