11 Eylül 2001 saldırılarından sonra ABD önderliğindeki batılı güçlerin Afganistan ayrılma sürecinin başlamasıyla birlikte ülke kaos ve şiddetin hakimiyeti altına girdi…

Yabancı güçlerin ülkeden ayrılma süreciyle birlikte yavaş yavaş etkisini artıran ve birçok kent ve bölgeyi “güç kullanmadan” ele geçiren Taliban dün gece Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giriş yaptı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Pazar gecesi, Taliban’ın Kabil’e girmesiyle birlikte ülkeden ayrılmasının ardından Taliban güçleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdi ve resmi açıklamalarda bulundu. Taliban, Sözcüsü Muhammed Naim, “Bugün Afgan halkı ve nücahitler için harika bir gün. 20 yıldır feda ettiğimiz şeylerin meyvesini almaya başladık” açıklamasını yaptı.

Naim, “Allah’a şükürler olsun, ülkede savaş bitti” diyerek sözlerini sürdürdü. Taliban’ın ülkede kontrolü ele alması bir haftadan biraz daha uzun sürerken, ABD’nin yıllarca eğittiği ve milyarlarca silah yaptığı Afganistan ordusunun karşılık vermeden ülkeyi teslim etmesi uluslararası kamuoyunda gündem oldu.

ÜLKENİN ADI DEĞİŞİYOR

Taliban sözcüsü yeni bir Afganistan rejiminin kurulacağını ve Taliban’ın izole bir şekilde yaşamayacağını söyleyerek, “barışçıl uluslararası ilişkiler” istediğini dile getirdi.

Yapılan açıklamada Afganistan’ın adının değiştirileceği ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yeni ismin “Afganistan İslami Emirliği” olarak duyurulacağı belirtildi.

Taliban’ın Kabil’e girmesiyle birlikte binlerce insan havalimanına akın etti. Havalimanında arbede yaşandı.

Afganistan’ın Kabil’e girmesiyle birlikte başkentte kaos ve panik başladı… Ülkeden kaçmak isteyen binlerce Afgan havalimanına akın etti. Havalimanı içinde kargaşa yaşanırken arbede yaşandı.

Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer panik halinde havalimanında uçak arayan Afganların, askeri uçaklara binmesini güçlükle engelleyebildiklerini açıkladı. İsmini açıklamayan yetkili, havalimanında Afganları durdurmak için ateş açmak zorunda kaldıklarını duyurdu.

(Sözcü)

Editör: TE Bilişim