28 Haziran 2024 Cuma günü, Türkiye'nin Ekim 2021'den beri bulunduğu gri listeden çıkması bekleniyor. Bu gelişme, borsada yeni bir rekor beklentisini de beraberinde getireceği görüldü. Türkiye, kara para aklama ve terör finansmanı ile ilgili endişeler nedeniyle iki yıldır bu listede yer alıyordu. Geçtiğimiz ay, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye'nin durumunu değerlendirmek üzere müfettişler göndermişti.

Borsa Beklentileri:

Haziran ayında, Borsa İstanbul endeksi, olumsuz etkenlere rağmen 10.899 puanla rekor kırdı. Yılın ilk yarısında S&P ve Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti, Moody's ise görünümü durağandan pozitife çevirdi. Uzmanlar, yıl içinde yeni kredi notu artışlarının olabileceğini öngörüyorlar.

Türkiye'nin gri listeden çıkması, TL varlıklarına olan ilgiyi artırabilir ve Borsa İstanbul'da yeni rekorlar bekleniyor. Gri listeden çıkış, borsada dengeleri değiştirecek önemli bir gelişme olarak görülüyor ve bu kararın 28 Haziran'da netleşmesi öngörülüyor.

Ekim 2021'den beri gri listede olmanın, ekonomi politikalarında geleneksel yaklaşımlara dönüşle birlikte, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye sermaye akışını artırabileceği düşünülüyor. Gri listeden çıkış, ithalat ve ihracat yapan şirketler üzerinde olumlu etkiler yaratabilir ve yabancı sermaye yatırımlarıyla start-up'lara yapılan fonlamalar artabilir.

Yabancı sermaye girişinin hızlanması, Türk Lirası'nın istikrarına ve enflasyonla mücadeleye katkı sağlayabilir. Yabancı sermaye akışındaki artış ve TL'ye olan güvenin yükselmesi, politika faizinin daha erken düşürülmesine imkan tanıyabilir ve cari açığın azalmasına yardımcı olabilir.

Kaynak: Dünya gazetesi