Tarihçi Ümit Doğan, Adnan Menderes’in İstanbul'da yaptığı imar çalışmalarında satılan ve yıkılan cami ve mescitlerin listesini yayınladı.

Adnan Menderes'in 1956'da "İstanbul'u yeniden fethediyoruz" sloganıyla başlattığı imar çalışmalarında özellikle trafiği rahatlatmaka için satılan cami ve mescitleri belgeleriyle birlikte Twitter hesabından paylaşan Doğan, bu çalışmaları tarih katliamı olarak nitelendirdi.

İşte o tweetler

1/21

“Menderes 1956'da 'İstanbul'u yeniden fethediyoruz' sloganıyla imar çalışmalarını başlattı. Özellikle trafiği rahatlatmak için başlatılan bu faaliyetin sonunda tarihi eser katliamı yaşandı.”

“İmar çalışmaları kapsamında belirli güzergahlar üzerinde kalan yapı ve arsalar istimlak edildi. Belgede istimlak edilen yerlere dair belediye raporunu görüyorsunuz.”

“İstanbul'u yeniden inşa edeceğini iddia eden imar planı dahilinde pek çok cami ve tarihi eser yıkıldı. Nevfidan Kadın Vakfı'na ait bir caminin imar faaliyetleri kapsamında yıktırılıp yola dahil edildiği ve belediyeye satıldığına dair arşiv belgesi.”

“Yıkım işlerinin yalnızca yol güzergahı üzerinde bulunan cami ve tarihi eserlerle sınırlı kalmadığını görüyoruz. Aşağıdaki belge de mimarlar, Çorlu'da Mimar Sinan eseri olan cami ve külliyenin yol güzergahında olmamasına rağmen yıktırılmasını şikayet ediyorlar.”

“Karaköy Camii de yol güzergahı üzerinde olmamasına rağmen yıkılan camiler arasındaydı.”

 

“Oruç Gazi İsmail Ağa Camii'de imar politikası sonucunda yıkılan camilerden birisiydi. (Esma İgüs – Hayriye İsmailoğlu, Osmanlı Kenti İstanbul’u Yıkmak ve Yeniden Yapmak Paradoksu: Menderes Yıkımları)”

“Camcılar Cami'de yıkımdan nasibini almıştı. (İgüs ve İsmailoğlu)”

“Camcılar Camiinin yıkıldıktan sonra boş kalan arsası. (İgüs ve İsmailoğlu)”

 

“Murad Paşa Külliyesi Hamamı'nın yıkılışı. (İgüs ve İsmailoğlu)”

“Molla Çelebi Hamamı, yıkılmadan önce. (Mine Esmer, 1956-1960 İMARI: Karaköy-Beşiktaş Sahil Aksında Kaybolan / Yıkılan / Taşınan Yapılar)”

“Köprübaşı Hamamı, yıkılmadan önce. (Mine Esmer, 1956-1960 İMARI: Karaköy-Beşiktaş Sahil Aksında Kaybolan / Yıkılan / Taşınan Yapılar)”

“ Adnan Menderes döneminde İstanbul dışındaki camilerin satılması ile ve yıktırılması ile ilgili arşiv belgeleri mevcut. Edremit Zeytinli Köyü Cami'nin yıkıldığı yönündeki şikayete caminin tarihi eser olmadığı şeklinde cevap verildiği görülüyor.”

“Çorlu'da Hacı Hurşit Vakfı'na ait mescit arsasının satılmasının kabulü.”

“ Adıyaman'da Mekkelioğlu Vakfı'na ait cami arsasının satılmasının kabulü.”

“ Tekirdağ'da Şabanzade Vakfı'na ait cami arsasının satılmasının kabulü.”

“Aydın'da İbrahim Paşa vakfına ait cami arsasının satılmasının kabulü.”

“Listede adı geçtiği belirtilen cami arsalarının satılmasının kabulü. (Ek liste mevcut değil)”

“Denizli Çatalçeşme Cezayirli Vakfı'na ait cami arsasının satılmasının kabulü.”

Editör: Yadigar Hanım