Yeni Muhalefet isimli internet sitesi yazarı Ali Rıza Özkan’ın, “Yeni Tarım Bakanımız hayırlı olsun, ama...” başlıklı yazısı şu şekilde:

Çiftçiye kepek ekmeyi öneren Dr. Bekir Pakdemirli tarım bakanlığı görevinden affını istedi.

İsabet olmuş! Pakdemirli bakan olarak atanmasının kendisi için de sürpriz olduğunu belirtirken ilginç bir cümle kurmuştu.

10 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Tarım ve Orman Bakanı olarak görevlendirilen Bekir Pakdemirli, atanmasının ardından yaptığı ilk konuşmada, bakanlığı bekleyip beklemediği sorusu üzerine “Açıkçası ben çok yakın bir zamanda duydum. Ancak bakanlığın bu olacağını ben de bilmiyordum. Ama bu bizim uzak olduğumuz bir şey değil. Çiftliğimiz var. Üzümümüz, incirimiz, tavuk kümeslerimiz var. Yani tarımın her tarafına dokunmuş bir aileyiz. Zor olmayacak diye düşünüyorum.” demişti! Bakan olacağını duymuştu ama, tarım ve orman bakanı olacağını beklemiyordu, Pakdemirli! Nasıl bir dünyada yaşıyoruz, anlamak mümkün değil! Pakdemirli soyadı beyefendiye otomatik olarak bakan olma garantisi veriyor! Ama, tarım bakanı olmak sürprizini ise, “Ama bu bizim uzak olduğumuz bir şey değil. Çiftliğimiz var. Üzümümüz, incirimiz, tavuk kümeslerimiz var. Yani tarımın her tarafına dokunmuş bir aileyiz. Zor olmayacak diye düşünüyorum” şeklinde karşılıyor! Bu açıklamaya bakarak, çiftliği, üzümü, inciri, tavuk kümesi olanlar da tarım bakanı olabilecekleri hevesine kapılabilirler. Uyaralım, sakın böyle bir hayale kapılmayın! Seçilmiş olmak, böyle bir şey! Halk tarafından değil, elbette!

PAKDEMİRLİ YABANCI ŞİRKETLER BAĞLANTISI Dr. Bekir Pakdemirli bakan olarak atandığında, iki noktada tepki oluşmuştu. Tepkilerin ilki, ağabeyi Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli’nin FETÖ terör örgütü ile bağlantısı iddiasıyla, Manisa, Celal Bayar Üniversitesi rektörlüğünden azledilerek tutuklanmış olması ve yine kendisinin genel müdürlük yaptığını belirttiği Ekiz Yağ ve Sabun Sanayi A.Ş’ni satın alan, Orkide’nin sahibi olan Küçükbay Şirketler Grubu’nun sahibi Ahmet Küçükbay’ın da FETÖ terör örgütü üyeliğinden tutuklanmasıydı. Dolayısıyla, FETÖ kuşkusu Pakdemirli’ye karşı ciddi bir tepki oluşturmuştu. Pakdemirli ailesinin Nurculuğa yakınlığı Ege’de bilinmeyen bir şey değildi. Tepkilerin ikincisi ise, Pakdemirli’nin kendisinin yabancı şirketlerle bağlantısı! Dr. Bekir Pakdemirli, 2013 ile Bakan olarak atandığı tarih olan Temmuz 2018’e kadar, uluslararası bir gıda şirketinin üst düzey yöneticisi olarak çalışıyordu! Pakdemirli, Kanada merkezli, çok uluslu bir şirket olan, dünyanın en büyük dondurulmuş patates üreticisi McCain Foods’ta üst düzey yöneticilik yapmıştı ve bakan olarak atandığında halen aynı şirkete “iş geliştirme” alanında danışmanlık yapıyordu! “İş geliştirme” ile anlatılmak istenenin, Ankara’da devlet kurumlarında (yabancı) şirketler lehine lobicilik yapmak olduğunu söyleyebiliriz.

YENİ BAKAN ESKİ BAKANI ARATACAK MI? Hani derler ya; gelen gideni aratır! Türk çiftçisinin kaderinin bu atasözünü doğrulayıp doğrulamayacağını zaman gösterecek. Ancak, yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin öz geçmişine bakınca, bu konuda pek umutlu olamayacağımı peşinen belirtmek istiyorum. Öncelikle, yeni Bakan Kirişçi’nin yolunun da FETÖ terör örgütü mensupları ile pek çok kez kesişmiş olması dikkat çekiyor. 22. ve 23. dönemlerde AK Parti’den milletvekili olan Vahit Kirişçi, TBMM İsrail Dostluk Grubu'nun başkanı idi! Kirişçi, 2008 yılında Fethullah Gülen'e yakınlığı ile bilinen Fezalar Eğitim Kurumu'na ait Erbil'deki Işık Üniversitesi'nin açılışına katılıp kurdele kesti! Kirişçi, FETÖ terör örgütü lideri Fethullah Gülen Avustralya’da bulunan bir Katolik üniversitesinde İslami Bilimler kürsü açtığında düzenlenen geziye de katılmıştı! AK Parti’nin yeni Tarım Bakanı Kirişçi’nin ayrıca Gülen Cemaati'nin önde gelen isimlerinden Kemal Öksüz'le birlikte çektirdiği fotoğrafı da bulunuyor. Kirişçi ve diğer AK Parti'li vekillerden oluşan heyetin Öksüz'ü Arkansas'ta ziyaret ettiği sırada çekilen fotoğraf, yine başka bir AK Parti Milletvekili Mustafa Ataş'ın sosyal medya paylaşımlarıyla ortaya çıkmıştı.

YENİ BAKAN KİRİŞÇİ DE LOBİCİ! Tesadüfe bakın ki, yeni Bakan Kirişçi’nin bir diğer özelliği de, aynen selefi Pakdemirli gibi, Ankara’da yabancı şirketler için lobicilik yapması! Kirişçi’nin ortağı ve icra kurulu başkanı olduğu NewBridge internet sitesi bakanlık atamasının açıklanması ile birlikte erişime kapatıldı. Cuma günü öğlen saatlerinde yeniden açılan sitede, bu kez Vahit Kirişçi’nin ismi yer almıyor. Ancak, LinkedIn sosyal medya uygulamasında, şirketin üst düzey yöneticisi olduğu halen görülüyor.

2016 yılında kurulduğu belirtilen NewBridge, kendisini “merkezi Ankara’da olan, küresel düşünen, vizyoner hareket eden, yerel değerlerle küresel değerleri buluşturan ilk ve tek firma” olarak tanımlıyor.

“Bir işin yapılmasında, onun nasıl yapılacağı konusundaki mesleki yeterlilikten daha fazla, işin tanımına uygun sosyal, siyasal, yerel veya merkezi düzeydeki bürokrasideki hatta ticari ilişki ağı önem arz etmektedir.” vurgusu yapıldıktan sonra şirketin görev alanı ise şöyle anlatılıyor: “NewBridge ekibinin siyasi, bürokratik, akademik ve ticari alandaki eşsiz tecrübeleri ve ilişkiler ağı NewBridge’in entelektüel sermayesini oluşturmaktadır.”

Şirketle ilgili daha ilginç bir konu ise, Vahit Kirişçi’nin görevini eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un üstlenmesi. Alaboyun, bakanlığı sonrasında, gurbetçilerin paralarının israfı ile gündeme gelen “yeşil sermaye” olarak nitelendirilen Bera Holding’in YK Başkanlığı’ndan olaylı bir şekilde ayrılmış ve Haşim Şahin’e ciddi suçlamalar yönetmişti. Alaboyun ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne yönelttiği sert eleştirileri ve oğlunun “Senin partine oy vermeyeceğim baba” dediğini açıklaması ile de gündeme gelmişti. Vahit Kirişçi'nin şirketini AK Parti ve Cumhurbaşkanlığı sistemine oy vermeyeceğini ve karşı olduğu açıklamış birisine emanet etmesi ve şirketin tek özelliğinin Ankara'de devlet koridorlarında (yabancı) şirketler lehine lobicilik yapmak oluşu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gözünden kaçmış olabilir mi?

ADANA’DA DEVA PARTİSİ’NİN KURMAYIYDI, ANKARA’DA BAKAN OLDU! Kirişçi'nin biyografisinde dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise, Deva Partisi'nin Çukurova örgütlenmesinin başına geçtiği yolunda, hakkında daha önce yerel basında çıkmış olan haberler. 29 Ocak 2020’de, Adana’nın yerel haber sitesi kucuksaat.com’da Vahit Kirişçi ile ilgili yayınlanan bir haber de çok ilginç bilgiler içeriyor. Siteye göre, Prof. Dr. Vahit Kirişçi Ali Babacan’ın kurduğu partinin kurmay kadrosunda yer alıyordu. Haber sitesi, Deva Partisi’nin Çukurova’da örgütlenmesinin Kirişçi’ye teslim edileceğini iddia ederken, bu görevin kendisine verilmesini, Adana’da görevde olan bürokrat ve STK temsilcileri üzerindeki yoğun etkisine bağlıyordu!

İKİ YANLIŞ BİR DOĞRU EDER Mİ? Daha önce de vurguladığımız gibi, acaba gelen gideni aratacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan bu atamayı, gerçekten Türk tarımını yerli ve milli bir rotaya sokmak düşüncesi ile mi, yoksa, siyasi hesaplarla mı yaptı? Pakdemirli ile neredeyse aynı profile sahip olan Prof. Dr. Vahit Kirişçi umutsuzlukları feryada dönüşmüş çiftçilere derman olacak kararlara imza atacak mı? Yoksa, yabancı gıda tekellerinin ülkemiz çiftçisi aleyhine girişimleri Tarım ve Orman Bakanlığı koridorlarında “büyük proje” lansmanı ile övülecek mi? Türkiye’nin gerçeği olan küçük çiftçi dayanışma ve kooperatif birlikleri ile endüstriyel faaliyete katmak yönünde desteklenecek mi? Yoksa, küçük çiftçiyi bitirme projesi olan tarımda tekelleşme yönündeki faaliyetlere hız mı verilecek? Hep birlikte göreceğiz. Ama, bir şeyi biliyoruz: İki yanlıştan bir doğru çıkmaz!

Editör: TE Bilişim