Reuters’a bilgi veren iki bankacı, TCMB’nin bankalara, menkul kıymet tesisine ilişkin yeni bir uygulama talimatı ilettiğini belirttiler.

KADEMELİ OLARAK FATURA KARŞILIĞI KULLANIM

İlgili uygulama talimatı ile yapılan değişikliklerden öne çıkanlar şöyle:

*TCMB esnaf, tarım, tüketici gibi krediler dışında kalan ve menkul kıymet tesisine tabi olmayan kredilerde kademeli olarak fatura karşılığı kullanıma geçiyor.

*Yatırım kredileri 1 Ekim; ihracat ve KOBİ’lerin yatırım dışındaki kredileri 29 Ekim’den itibaren harcama mukabili uygulamasına tabi olacak.

*Dijital kanallar vasıtasıyla kullanılan krediler 31 Aralık tarihinden itibaren harcama mukabili uygulamasına tabi olacak.

*TCMB net ihracatçı firmalara kullandırılan ihracat kredilerine ilişkin tanımlama getirerek kaynakların doğru yere yönlendirilmesini ve amacı dışında kullanımı durdurmayı amaçlıyor.

*Kurumsal kredi kartları vasıtasıyla yapılan kuyum harcamaları ve nakit çekimleri TCMB’nin KOBİ ve esnaf kredilerine sağladığı muafiyet kapsamı dışına çıkarıldı.

*Kredi kartında kuyum hariç KOBİ/esnaf kredileri ile ihracat, yatırım, tarımsal ve tüketici kredileri 50 bin TL üzerinde olup harcama mukabili kullandırılmazsa menkul kıymet tesisine tabi olacak.

Editör: Habererk Habererk