Sektör son yıllarda en çok bulut sistemleri, yapay zekâ, arttırılmış gerçeklik, blockchaini ve 5G’yi konuşuyor.

Kripto para birimleri üzerine çalışan CryptoProcessing isimli platformun CEO'su olan Max Krupyshev, 2020 yılında takip edilmesi gereken teknolojileri açıkladı.

5G

Uzunca bir süredir gündemi meşgul eden 5G konusunu en çok ciddiye alan Çin devi Huawei . Huawei çok ciddi çalışmalar yapıyor. Önümüzdeki yıllarda 5G teknolojisi yaygın olarak hayatımıza girecek.

5G kullanıcılar arasında sadece yüksek hızda internet gibi algılansa da, bu teknoloji birçok yeniliğe gebe.

5 G teknololisi, 3 farklı frekansta çalışacak. Düşük bant 5G, 4G bağlantısına oranla fazla bir fark göstermeyeceği gibi, yüksek bant 5G benzersiz bir internet hızı sunacak. Bunun için 4G bağlantısı için kullanılan sağlayıcılar da olduğu gibi 5G için de yeni nesil sağlayıcıların kurulması gerekiyor. Ama şuan için bu yetersiz durumda.

Krupyshev'e göre telefon üreticilerinden Xiaomi ve OnePlus uygun fiyatlı, orta bant telefonlar üretecek. 2020 yılında tüm bantlarda çalışan telefonların piyasaya sürüleceğini söyleyen Krupyshev bu konuda da Samsung Galaxy S20, iPhone 12 Pro ve Google Pixel 5'e dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Blockchain

Blockchain teknolojisi, bilgisayarlar arasında kurulan dijital zincirler olarak tanımlana bilir. Kripto para birimlerinin alınıp satılması işlemlerinde giren sistemdir. Bu sistem belli protokoller kapsamında işlemleri yerine getiriyor.

Krupyshev'e göre 2020 yılında iki protokol daha devreye girecek. Bunlar Polkadot ve Cosmos’dur. Polkadot ve Cosmos protokolu, ‘birlikte çalışabilirlik’ için uyumlu bir şekilde tasarlanmıştır.

Krupyshev'in açıklamasına göre Polkadot ve Cosmos protokolü vaat ettikleri işlevleri gerçekleştirirse blockchain devriminin yaşanacağını idda etti.

Edge Computing ve Bulut Teknolojisi

Kullanıcılar yıllardır bulut teknolojisini kullanıyor. Bu tekenoloji sayesinde, CD ve DVD ve hatta Flaş bellekler bile işlevselliğini kaybetmiş durumda.

Bulut Teknolojisi kullanılan sistemin sunucularına verilerin gönderilmesi ve internet bulunan her yerden bu verileri anında ulaşılması anlamına geliyor.

Krupyshev bu teknolojinin yeterli işlevsellikte olmadığını ve hatta çok yavaş olduğunu iddia etti.

Bu teknolojinin yavaş olması ve gecikmelerin yaşanmasını ortadan kaldıran sisteme ise Edge Computing teknolojisi deniliyor.

IoT cihazlarında, otonom araçlarda, endüstriyel robotlarda ve yeni nesil sağlık monitörlerininin bu kadar verimli çalışmasının altında bu Edge Computing teknolojisi yatıyor. Krupyshev bu teknolojinin bu yıl değil ama önümüzdeki yıllarda büyük devrimler yapacağının altını çizdi.

Vücudun interneti

Nesnelerin internetine IoT deniliyor. Krupyshev'e göre Vücudun interneti önümüzdeki yıllarda müthiş bir gelişim ve evrim geçirerek, insan vücuduna yerleştirilecek çipler sayesinde hayatı hem değiştirecek hem de kolaylaştıracak.

Editör: TE Bilişim