Eski Mısır'daki Thebes kentinde yaşayan ve o dönemin önemli insanlarından biri olduğu varsayılan, kıvırcık saçlı, tüm insanların yüzde 0,02’sinde görüle 33 dişli, fazladan birde omura sahip olan Takabuti'nin sırtından bıçaklanarak öldürüldüğü anlaşıldı.

Uzmanlardan oluşan ekip, Takabuti'nin hayatının sırlarını öğrenmek için röntgen tarayıcıları, CT taramaları, karbon ve saç analizi kullandı. Ekipte Ulusal Müzeler NI, Manchester Üniversitesi, Queen's Üniversitesi Belfast ve Kingsbridge Özel Hastanesi uzmanları yer aldı.

Prof. Eileen Murphy Takabuti'nin tabutunda çok huzurlu göründüğünün yaygın bir inanış olduğunu ama hiçte öyle olmadığını hatta ölümün başkasının elinden olduğunu anladıklarını söyledi.

Takabuti'nin kalbide farklı yerde

Takabuti'nin ölüm nedeni 1834’ten buyan bilinmiyordu. İrlanda’ya getirildiğinde yıl 1834’ü gösteriyordu. 1835’te tabut açıldı ve incelemeler başladı. 1835’ten beri Takabuti'nin ölüm nedeni inceleniyor ama bir sonuca varılmıyordu. 200 yıl sonra, yapılan taramalarda Takabuti'nin sol omzunun yakınındaki üst sırttan bıçaklandığı ve bir cinayete kurban gittiği anlaşıldı.

Araştırmacılar Takabuti'nin kalbini de bulmuştu. Kalp göğüs derinliklerinde küçülmüş ve dağınık durumda olduğunu açıkladı. Bu durumun çok nadir bir durum olduğunun altı çizildi.

Takabuti'nin cesedinin incelenmesinde taşınabilir bir röntgen cihazı ve diğer modern analiz teknikleri kullanıldı.

Editör: TE Bilişim