Leolab isimli uyduları izleme şirketi yaptığı açıklamada NASA'ya ait Kızılötesi Gök Bilimi Uydusu (IRAS) ile ABD Hava Kuvvetlerine ait Kütle Çekimi İrtifa Dengeleme Deney Uydusu'nun (GGSE-4), Pittsburg kenti üzerine denk gelen bir nokta birbirlerine oldukça yakın geçeceğini bunu bir çarpışmaya sebep olabileceğini bildirdi.

Leolab isimli uyduları izleme şirketi, Pittsburg kenti üzerinde saniyede 14,7 kilometre sabit hızla ters yönlerde hareket eden iki eski uydunun birbirlerine 15 ile 30 metre yaklaştığını tahmin ettiklerini açıkladı.

15 ile 30 metrenin çok yakın bir mesafe olduğunu açıklayan şirket, çarpışma tehlikesinin oldukça yüksek olduğunu açıkladı.

Leolab isimli uyduları izleme şirketi bu iki eski uydunun kullanılmadığı için Dünya’dan kontrol edilip yönlendirilemediğinin altını çizdi.

Çarpışma olursa ne olacak?

NASA'ya ait Kızılötesi Gök Bilimi Uydusu (IRAS) ile ABD Hava Kuvvetlerine ait Kütle Çekimi İrtifa Dengeleme Deney Uydusu'nun (GGSE-4), çarpışması halinde, uzayda bir enkaz oluşacak ve bu enkaz, yörüngeye saçılacak. Bu saçılan uzay çöpü de yörüngedeki diğer uydulara zarar verebilecek.

NASA'ya ait Kızılötesi Gök Bilimi Uydusu (IRAS) 1983’te uzaya gönderilen ilk kızılötesi uzay teleskobu olduğu bildirildi. IRAS uzayda bir yıldan az bir süre görev yapmıştı.

ABD Hava Kuvvetlerine ait Kütle Çekimi İrtifa Dengeleme Deney Uydusu (GGSE-4) ise 1967’de uzaya gönderilmiş, deney amacıyla kullanılmıştı.

Editör: TE Bilişim