Google soruşturmasında son karar verildi

Yapılan açıklamada, Rekabet Kurumu internet üzerinden yapılan alış verişlerde, Google’un internetteki hâkimiyetini kötüye kullandığına hükmetti ve diğer şirketlerin önünü keserek, faaliyetlerini zorlaştırdığını, rekabeti bozduğunu bu sebeplerden dolayı ceza kesildiğini açıkladı.

Google’ın 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği için bu cezanın kesildiği ifade edildi.

Arama pazarında lider durumdaki Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc’e 98 milyon 354 bin lira idari para cezası kesildi.

Savunma veren Google’ın verilen 98 milyon 354 bin lira idari para cezasını altmış gün içerisinde temyize götürme durumu var.

Rekabet Kurumu Google’a yol gösterdi

Rekabet Kurumu kestiği cezanın yanı sıra Google’a yol gösterir mahiyette bir takım önerilerde bulundu. Bu öneriler, ihlalin sonlanması ve pazar liderliğinin kötüye kullanılmamasının ve rekabetin geri getirilmesi için olduğu açıklandı.

Rekabet Kurumu, rakip alışveriş karşılaştırma durumunun kendi hizmetlerinin daha az avantajlı olacak şekilde düzenlenmesini istedi. Shopping Unit’e ait başlığın tıklanabilirlik özelliğinin kaldırılmasını da isteyen Rekabet Kurumu, Shopping Unit’in etiketlenmesinin, alanın reklam alanı olduğunun belirsiz olduğunu ve bunun düzenlenmesi gerektiğini açıkladı.

Rekabet Kurumu, Shopping Unit’in diğer rakip firmaların öncelikli gösterilmesine son vermesinin gerektiğini de açıkladı.

Rekabet Kurumu ayrıca Google’dan beş yıllık süre boyunca kuruma rapor sunmasını da istedi.

Editör: TE Bilişim