Dünü Kurtarmak (2019)

İki arkadaş, zamanda geriye yolculuk yapmalarına imkan sağlayan bir alet geliştirir ve arkadaşlarının kardeşini kurtarmak için geçmişe giderler. 2019 ABD yapımı See You Yesterday – Dünü Kurtarmak adlı filmi Stefon Bristol yönetiyor.

Kara Şövalye (2001)

Hızlı konuşan sokak adamı Jamal Walker'ın (Martin Lawrence) büyük planlan vardır fakat şu an Orta Çağ'a ait eserlerin sunulduğu bir parkta geleceği olmayan bir iş yapmaktadır. İş yerindeki bir kaza sonucu Jamal geçmişe gider ve kendini 14.yüzyılın İngiltere'sinde bulur. Burası şövalyelerin dolaştığı, kötü ruhlu bir kralın hüküm sürdüğü bir dünyadır.

Yaşam Savaşı (1992)

Alex Furlong adlı bir otomobil yarışçısı, yarış sırasında korkunç bir kazada ölmek üzereyken, bedeni, büyük çarpışmadan saniyeler önce, 21.yüzyıldan gelen korsanlar tarafından kaçırılır. Victor Vacendak'ın  yönettiği yüksek teknolojik donanımlı bu korsanların amacı, gelecekte yaşayan yaşlı ve zengin müşteriler için sağlıklı bedenler bulmaktır.

Zaman Ötesi (2003)

Fransa'da Ortaçağa ait bir kaleyi inceleyen bir grup arkeoloji öğrencisinin çalışmaları sırasında, profesörlerinin birdenbire 14. yüzyılın içinde ortadan kaybolmasını konu alıyor. Feodal savaşın içinde profesörü kurtarmak için büyük bir tehlike içine giren öğrenciler, sadece geçmişi kazı yaparak bulmaya çalışmadıklarını, aynı zamanda geçmişin içinde yaşadıklarının da farkına varırlar.

Zaman Polisi (1994)

2004 yılında, zaman yoluculuğu sadece bir gerçeklik değil, geçmişi iktidar ve kar hırsı için değiştirmek için de bir fırsattı. Jean-Claude van Damme, şaşırtıcı özel efektler, romantizm ve cinayeti birleştiren bilim kurgu gerilim filminin baş rolünde. Ron Silver da bu filmin yan rollerinde muhteşem.

Çılgın Konuklar (2001)

Şovalye Thibault tam sevgilisi ile evlenmek üzereyken düşmanlarının yaptırdığı büyü ile kendini bir anda 20. yy. Amerika'sında bulur. Ve geri dönmek için Amerika'da büyücü aramaya başlar ama onlar için bu yüzyıl hiç kolay geçmez

Zaman Makinası (2002)

Buluştukları bir akşam başarılı bir bilim adamı ve matematikçi olan Alexander (Guy Pearce)' ın bir hırsız tarafından yanlışlıkla sevgilisi öldürülür ve tüm hayatı değişir. Bir zaman makinası yapmak ve sevgilisi ile buluşma anına geri dönerek zamanın akışını değiştirmek ister, ancak işler planladığı gibi gitmez.

Keşke 30 Olsam (2004)

Jenna Rink ergenlik dönemi girişindeki çoğu genç kız gibi hemen büyümeyi istemektedir. 13. yaş gününde Jenna'nın tek dileği daha hızlı büyümektir. Bir sonraki sabah uyandığında kendisini 30 yaşında, erkek arkadaşı Matt ile yaşayan başarılı bir magazin dergisi editörü olarak bulur. Bu durumda yaptığı ilk şeyse başına neler geldiğini öğrenmeye çalışmak olur.

Peggy Sue Got Married (1986)

43 yaşındaki bir anne ve ev kadını olan Peggy boşanma ile karşı karşıyayken 'keşke her şeyi başa alabilsem' diye düşünüyor. Çünkü onun bugünlere gelmesini sağlayan olaylar dizisi aslında Peggy'nin mezuniyet balosuna yakın bir zamanlarda başlamıştır. Peggy Sue birdenbire kendini yeniden o günlerde buluyor ve bir mucize eseri ona verilen bu fırsatı değerlendirmeye çalışıyor.

37. Büyülü Çift (2001)

Erkek arkadaşı Stuart'la olan ilişkisinin bittiği gerçeğine inanmak istemeyen Kate ısrarlı aramalarına karşın cevapsız kalınca Stuart'ın evine gitmeye karar verir. Leopold Stuart'a giderken 19. yüzyıldan fırlamışa benzeyen kıyafetler giyen Leopold adında bir adamla tanışır. Bir zaman boşluğundan geçip 21. yüzyıla giren bir 19. yüzyıl beyefendisi olan Leopold zamanın kadını ile kendi çağının kadını arasında ki farkları görünce yaşadıklarının gerçek olduğundan şüphe duymaya başlar.

36. John Dies at the End (2012)

Her alışta vücut dışı deneyim vaat eden bir ilaç vardır. Sokaktaki adı Soya Sosu’dur ve bunu alan kullanıcılar zaman ve boyutlar arasında gezinebilmektedir. Ama bazı geri dönenler artık insan değillerdir. Birden dünya dışı bir istila başlar ve insanlığın bir kahramana ihtiyacı doğar. Ama ortada sadece hiçbir işte tutunamayan kolejden terk John ve David vardır. İkili insanlığı kurtarmak için yaklaşan dehşeti durdurabilirler mi?

Jakuzi Ekspres (2010)

Adam, Lou, Nick ve Jacob, hayatlarından katiyen memnun olmayan dört çocukluk arkadaşıdır. Adam eşi tarafından terk edilmiştir. Lou sürekli eğlence ve parti peşindedir ve sıkılmıştır. Nick eşi tarafından tamamen kontrol edilmektedir. Jacob ise bilgisayar oyunu bağımlısıdır ve bodrum katını terk etmeyi reddetmektedir. Bir akşam beraber içmeye çıkarlar ve en sonunda bir kayak merkezinin jakuzisinde sızarlar. Uyandıklarında ise bir sorun vardır ve bir şekilde 1986’ya geri gitmişlerdir!

34. Yasak Krallık (2008) 

Kafayı Kung-fu ile bozmuş Amerikalı ergen Jason, mahallesindeki zorba gençlerin hışmından kurtulmak için tesadüfen mitolojik Maymun Kral'ı kurtarmak için Antik Çin'e esrarengiz bir yolculuk yapmak durumunda kalır. İki önemli ismi bir araya getiren filmde Jet Li Maymun Kral'ı ve sessiz bir rahibi oynarken, Jackie Chan ise, T'sa-Ho adlı başka bir rahibi canlandırıyor.

33. The Final Countdown (1980)

Uss Nimitz gemisi, Philadelpihia Deneyi benzeri bir deney sonucu zamanda geriye yolculuk yaparak Pearl Harbor baskınının yapıldığı 1941 yılına ışınlanır.Güçlü silahlarla donatılmış olan geminin kaptanı ve personeli limana yapılacak baskına müdahale edip etmeme arasında ikilemde kalırlar.

32. Aile Babası (2000)

Jack Campbell hayatta işten, başarıdan ve paradan daha önemli şeyler olamayacağını düşünen bir iş adamıdır. Hiç evlenmemiş ve aile kurmamıştır. Bir sabah uyandığında kendini 13 yıl öncesinde terk ettiği kız arkadaşı ile evlenmiş ve 2 çocuğu olan bir aile babası olarak bulur. Yeniden eski iş hayatına dönmeye çalışırken aslında hayatın anlamının çok daha farklı olduğunu anlamaya başlar.

31. Disney'in Yeni Yıl Şarkısı (2009)

Scrooge inatçı, cimri ve huysuz bir adamdır. Çok zengin olmasına rağmen paylaşmayı bilmez. Onu mutlu etmek neredeyse imkansızdır. Noel akşamı üç hayalet onu ziyaret eder ve Scrooge'a eskiden nasıl bir insan olduğunu, bugününü ve değişmediği takdirde gelecekte onu nelerin beklediğini göstermeye başlarlar.

30. Bill Ve Ted'in Maceraları (1989)

Bill ve Ted müzik konusunda son derece tutkulu olan iki gençtir. Ne var ki müzik kariyeri hayallerinin önünde zorlu bir bariyer vardır. Zira tarih dersinden kalmışlardır ve yakın zamanda gerçekleşecek olan sınavın da kötü geçmesi durumunda Ted'in babası onu askeri okula göndermeye kararlıdır; bu da ikilinin ayrılması anlamına gelmektedir. Bir gün Rufus adında tuhaf bir adam yanlarına gelir ve onlara zamanda yolculuk edebileceklerini söyler. Ted ve Bill bu teklifi koşulsuzca kabul ettiğinde, Socrates, Napolyon ve Lincoln gibi tarihi figürlerle tanışıp tarih dersini geçebilecekleri bilgileri bizzat deneyimledikleri muazzam bir yolculuğa çıkarlar.

29. Flight of the Navigator (1986)

Film 12 yaşındaki David’in 1978 yılında kardeşini ararken ormanda bir çukura düşüp bayılmasını ve 1986 yılında uyanmasını konu alıyor. David’in geçen yıllarda hiç yaşlanmamış olması ve aradaki olayları hatırlamaması, beyninden gelen sinyallerin o sırada Nasa tarafından ele geçirilmiş bir uzay aracını tarif etmesi çocuğun Nasa’da alıkonulmasına neden olur. David’in beyni insanların anlayamadığı bir çok bilgi ile dolmuştur.

28. Robinson Ailesi (2007)

Son derece zeki bir çocuk olan Lewis’in, teknolojik aletlerle arası oldukça iyidir. Aile kavramından uzak büyüyen Lewis, ne kadar kendini teknolojik işlere verse de ailesini bulmak hayalinden hiç vazgeçmemiştir. Bir gün Wilbur Robinson adında biri ile tanışır. Bu adam Lewis’i alıp bambaşka bir dünyaya, geleceğe götürür. Orada bir aile vardır, Robinson Ailesi. Lewis, onları tanıyınca yaşamı değişir. Hem aile hasreti hafifler hem de becerilerini geliştirme fırsatı bulur. Ancak bu başka dünyada yalnızca iyi insanlar yoktur.

27. Siyah Giyen Adamlar 3 (2012)

Ajan K 1969 yılında, zamanda geriye giden bir uzaylı tarafından öldürülür ve dünya bir tehlikenin içine atılır. Bu durumda Ajan J'nin zamanda geriye yolculuk yaparak, cinayetin öncesine geri dönmesi ve Ajan K'nın genç hali ile onu, dünyayı ve insanlığı kurtarmak için çalışması gerekmektedir.

26. Kapsül (2004)

Yetenekli iki genç mühendis, bir garajda yürüttükleri deneyler sırasında kazara müthiş bir keşifte bulunurlar. Üzerinde çalıştıkları proje, onları zamanda geriye doğru yolculuğa çıkarabilmektedir. Sonsuz merakları nedeniyle, yolculuk deneylerini birbirlerinden habersiz yürüten mühendislerin bu deneyi çok ciddi sorunlara yol açacaktır.

25. Deja Vu (2006)

New Orleans'taki bir feribota konulan bombayla meydana gelen büyük patlamanın ardından kanıt toplaması için çağrılan Carlin, insanların beyninin içindeki "deja vu"ların her şeyden daha güçlü olduğunu keşfeder. Bu da, yüzlerce masum insanın hayatını kurtarmak için beyninin en derin dönemeçlerinde bir yolculuğa çıkmasına yol açar.

24. Savaşa Dönüş (2008)

Gençlerin amacı, kazı yaptıkları eski savaş alanını paha biçilemez tarihi eserler bulabilmek için talan etmektir. Alanda çok değerli silahlara, madalyalara ve belgelere rastlarlar. Bu çok tehlikeli bir iştir ve cesur dörtlü toprağın altında, içinde iskeletlerin ve eski fotoğraflı hatıra defterinin bulunduğu gizli bir bölme keşfederler. Asıl gariplik ise bir hemşireye ait olan çantadan, 1942 yılındaki savaşa katılan 4 askerin kimliklerinin çıkmasıdır. Çünkü fotoğraflar göstermektedir ki, çılgın hazine avcıları o savaşta bulunmuştur.

23. Zaman Yolcuları (2012)

Seattle’da üç dergi çalışanı olağandışı bir gazete ilanıyla karşılaşır. Gazetecilikten gelen şüphecilikleri onları bu ilanın ardındaki haberin peşine düşürür. Çok geçmeden, tuhaf ve gizemli bir karakter olan Kenneth’in izini sürmeye başlamışlardır. Süpermarkette çalışan ve paranoyak eğilimleri hat safhada olan Kenneth, zaman yolculuğunun sırrını çözdüğünü iddia etmektedir.

22. Çıldırış (2005)

Jack Starks, Körfez Savaşı sırasından başından ağır yaralanmasına rağmen hayatta kalabilmiş eski bir askerdir. İyileşmesine rağmen sürekli hafıza problemleri yaşayan Jack, hiç akrabası da olmadığı için bu krizleri daha da ağır geçirmektedir. Otostopla yoluna devam eden Jack, arabası bozulmuş sarhoş bir kadına yardım eder. Kadının 8 yaşında bir kızı vardır. Kanada sınırını geçmek üzere yol alan bir adam tarafından arabaya alınırlar ve biraz ileride polis kontrolü ile karşılaşırlar.

21. Frequently Asked Questions About Time Travel (2009)

Senaryosu Jamie Mathieson'a ait olan film ikisi hafif şapşal biri de silik üç erkeğin komik öyküsünü anlatıyor. Üçlü, İngiliz barında yer alan bir zaman yolculuğu makinesini kullanmaya kalkınca başları olmadık belalara giriyor. Geleceğe gittiklerinde ise onları güzel sürpriz bekliyor.

20. Zaman Yolcusunun Karısı (2009)

Audrey Niffenegger‘in 2003 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan The Time Traveler’s Wife adlı film, Chicago’da kütüphaneci olan Henry DeTamble‘ın sahip olduğu genetik bir bozukluk neticesinde istem dışı olarak zamanda yolculuk etmesini ve Clare Abshire adındaki bir ressama aşık olmasını anlatıyor. Fantastik bir aşk hikayesini konu alan filmde Henry ve Clare‘in her şeye rağmen ilişkilerini ayakta tutma çabalarına şahit oluyoruz.

19. Zaman Zaman İçinde (1979)

H.G.Wells, gerçek kimliğinden habersiz olduğu cerrah arkadaşı John'a icat ettiği zaman makinesi tanıtır. Wells, Karındeşen Jack'in cerrah arkadaşı olduğunu öğrenir. Fakat bu sırada Jack zaman makinesiyle 1979 senesine gitmiştir. Wells, icat ettiği makinenin sorumluluğunu gözetip Jack'in peşine düşer.

18. AROG (2008)

Halı satıcısı Arif, kahramanlıklarıyla G.O.R.A. gezegeninde yalnızca dost edinmekle kalmaz, bol bol düşman da edinir. Yaptıkları yüzünden düşmanlarının gazabını hissetme zamanı gelmiştir: Komutan Logar Arif’i bir zaman makinesiyle 1 Milyon yıl geriye, taş devrine ışınlar.

17. Suç Zamanı (2007)

Hector karısıyla yeni bir eve taşınmakta olan, kendi halinde bir adamdır. Birgün dürbünüyle etrafı incelerken ormanda çıplak yatan bir genç kız görür. Oraya gittiğinde suratında pembe bandaj olan bir adam ona arkadan saldırır. Ardından bir kovalamaca başlar. Bu kovalamacanın sonunda Hector onu bir saat geçmişe götürecek bir zaman makinesinin yanına gelir.

16. Hoş Kaza (2000)

Ruby (Tomei), Sam (D'Onofrio) ile tanışana kadar sürekli yanlış erkeklerden etkilenen umutsuz bir romantiktir. Sam tatlı, hassas, içten...ve 2470 yılından gelmiştir. Sam'in sürekli Ruby'yi kurtarmak için zamanda geri gittiğini iddia etmesine rağmen-veya belki de bundan dolayı- Ruby ona aşık olur. Mantığı Sam'in deli olduğunu söylese de, kalbi o kişi olduğunu söylemektedir.

15. Zamanın Bir Yerinde (1980)

Bir gün kendisinden yaşça büyük bir kadın Richard’a antika altın bir saat verir ve birlikte zamanda yolculuk yapmaları için onu ikna etmeye çalışır. Yıllar sonra Richard güzeller güzeli genç bir kadının resmini görerek ona hayran kalır. Kadının daha ileriki yaşlarda çekilmiş başka bir fotoğrafı gerçekleri ortaya çıkarır. Richard 1912’ye dönüp onu bekleyen aşkını bulmayı kafasına koyar.

14. Tetikçiler (2012)

Gelecekte geçen aksiyon gerilim filmi Looper'da, zaman yolculuğu icat edilmiştir ancak yasadışıdır ve sadece karaborsada mevcuttur. Mafya birinden kurtulmak istediği zaman, o kişiyi 30 yıl öncesine gönderir. O zaman devreye Joe gibi kiralık bir katil girer ve işi gerçekleştirir. Joe gittikçe zenginleşmektedir. Hayat güzeldir ta ki mafya Joe'nun gelecekteki halinin geçmişe gönderilerek öldürülmesine karar verene kadar.

13. Yaşam Şifresi (2011)

Kaptan Colter Stevens hız treninde uyanır ve buraya nasıl geldiğine dair hiçbir fikri yoktur. Karşısında Christina adlı kendinin tanımadığı ama belli ki kadının kendini tanıdığı birisi oturmaktadır. Tuvalette kendine sığınacak yer ararken aynada kendi yerine başkasının yansımasını görmesiyle şok olur ve cüzdanında da bir sınıf öğretmeni olan Sean Fentress'ın kimliği vardır. Aniden trende büyük bir patlama meydana gelir.

12. Zaman Makinası (1960)

The Time Machine, başkarakterinin zamanda yolculuk yapan bir mucidin, George’un hikayesini anlatır. George, icat ettiği zaman makinesi sayesinde zamanı avucunun içine almış bir adamdır. Bu makine sayesinde mucizevi bir şekilde 1899 yılından 802701 yılına gider. Bu milyonlarca yıl uzaklıktaki gelecekte, insanoğlunun iki düşman ırka bölündüğünü fark eden George, kendini acımasız bir savaşın tam ortasında bulur.

11. Karanlığın Ordusu (1992)

Ash zamanda yolculuk yapmış ve 1300’lü yıllara düşmüştür. Onu bulan bir grup asker casus olduğunu düşünür ve ölüme mahkum eder. Ancak bu sırada bulunduğu kale saldırıya uğrar. Bütün düşmanları öldüren Ash adeta bir kahraman gibi görülür. Krallığa Necronomicon’u alması için yardım etmeye karar verir. Bu kitap sayesinde o da evine gidebilecektir. Ancak kitabı alırken kötülüğün uyanmasını sağlar ve ölüler ordusu ile krallık arasında başlayan savaşa liderlik etmek zorunda kalır.

10. Paris'te Gece Yarısı (2011)

Sonbaharda evlenecek olan Amerikalı nişanlı çift Gil ve Inez, Inez'in babasının iş gereği Paris'e gelmesini fırsat bilip, küçük bir tatil için bu gözde Avrupa şehrinin yolunu tutarlar. Başta her şey eğlence dolu bir Avrupa kentini gezmekten ibaretken, özellikle damat adayın Gil'in Paris caddelerinde gece yarısı yaşadığı gerçek üstü maceralar sadece onun değil tüm ailenin hayatını değiştirecektir.

9. Kelebek Etkisi (2004)

Çocukluğundan gelen korkunç hatıralarıyla mücadele etmek zorunda kalan Evan zaman içinde geçmişe yolculuk yapabildiğini ve olayları değiştirebildiğini keşfeder. Ne var ki her değişiklik hem kendi hayatını hem de çevresindeki insanların hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Üstelik de çoğu zaman beklenenin tam aksine!

8. Zamanda Aşk (2013)

21 yaşına basan Tim Lake, ailesindeki tüm erkeklerin sahip olduğu gizli bir yeteneğinin olduğunu öğrenir. Lake ailesinin tüm erkekleri zamanda seyahat etme yeteneğine sahiptir ve Tim de artık bunu kullanabilecektir. Bunu fırsat bilen Tim geçmişindeki utanç verici anlara gidip olayları değiştirmeye başlar.

7. Zamanda Sıçrayan Kız (2006)

Makoto, Chiaki ve Kousuke aynı sınıfta okuyan çok yakın üç arkadaştır. Sürekli beraber takılan ve zamanlarını çoğunlukla beyzbol oynayarak geçiren bu üç arkadaştan Makoto, kimya laboratuarında üstüne düştüğü garip bir nesne sayesinde hayal edemeyeceği bir güce sahip olur; zamanda sıçrama. Yeni keşfettiği gücü sayesinde canı ne isterse yapmaya başlayan Makoto, gücünü kullanıp geçmişini değiştirerek geleceğine yön vermeye çalışır ancak zamanla oynamanın sandığından daha tehlikeli olduğunu ve zamanın kimse için beklemediği fark eder.

6. Maymunlar Cehennemi (1968)

Astronot Taylor (Heston) insan ırkını deneyler ve spor yapmak amacıyla kullanan maymunların hükmettiği uzak bir gezegene süratle düşer. Kısa sürede Taylor kendisini avlananların arasında, ve hayatını da yardımsever bir şempanze bilimcisinin elinde olur.

5. Star Trek (2009)

Galaksinin kaderi birbirinden çok uzaklarda doğmuş iki sıkı rakibin elindedir. Bir tarafta Iowa’daki çiftlikte doğup büyümüş, serseri ruhlu, heyecan ve macera arayan genç James Tiberius Kirk vardır. Diğer tarafta ise Vulcan gezegeninde büyümüş olan ve yarı-insan öz geçmişi nedeniyle kendi toplumunca dışlandığını hisseden, Starfleet Akademi’ye Vulcan ırkından kabul edilen ilk öğrenci olan Spock yer alır.

4. 12 Maymun (1995)

1997’de ortaya çıkan bir virüs, 5 milyar insanın ölümüne yol açar. Çok az sayıda insan, yer altına çekilip virüsten korunmayı başarır. Kurtulanlar, çözüm bulabilmek için bir zaman makinesi geliştirirler. Henüz test aşamasında olan cihazı kullanmak üzere, mahkumlardan James Cole’u seçerler. Cole, ilk denemesinde yanlış bir tarihe gider. Başarılı olan ikinci denemesi sonucunda, kendisini 1990’da bir akıl hastanesinde bulur.

3. Yokedici (1984)

2029 yılının kıyamet sonrası Los Angeles'ında Skynet adlı yapay zeka ürünü bilgisayar sistemi 1990'larda büyük bölümünü yok ettiği insan ırkının kurtulmayı başaran direnişçilerine karşı savaşmaktadır. Direnişçiler Skynet'e karşı başarıya ulaşmadan hemen  önce Skynet savaşçı Terminatör'lerinden birine zamanda yolculuk yaptırarak onu geçmişe göndermeyi başarır. Terminatör'ün görevi direnişçilerin başı olan John Connor'ın annesi Sarah Connor'ı öldürmektir...

2. X-Men: Geçmiş Günler Gelecek (2014)

Mutantlar soylarının tükenmemesi için zamanda yolculuk yapmak zorundadır zira gelecekte kamplara hapsedilmiş durumdadırlar. Sentinel'ler tarafından avlanıp öldürüldükleri için de nesilleri tükenmenin eşiğine gelmiştir. İki ezeli düşman Magneto ve Charles Xavier güçlerini birleştirirler. Wolverine, kendi kendini iyileştirebildiği için zamanda yolculuğun onda yol açabileceği yan etkiler yok olacaktır. Bu yüzden Wolverine'i Kitty Pryde'ın da yardımıyla geçmişe gönderirler.

1. Geleceğe Dönüş (1985)

Zamana yaptığı bu histerik ve sürprizlerle dolu yolculuğu sırasında Marty'nin geleceğe dönebilmek için garantilemek zorunda olduğu çok önemli bir şey vardır. O da gelecekte bıraktığı anne ve babasını tanıştırıp, bir şekilde birbirlerine aşık olmalarını sağlamaktır.

Editör: TE Bilişim