Dün haber ajanslarından bizi yakından ilgilendiren bir haber geçti. Belki birçoğunun dikkatini çekmemiş olabilir. Haberde; “IMF Türkiye Ekonomisinin dünya sıralamasını açıkladı” deniliyordu.

IMF’nin verdiği bilgiye göre; Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) dün ‘Dünya Ekonomik Görünüm’ raporu ile birlikte yayımladığı verilere göre, 2020 yılında dünyanın 19. büyük ekonomisi olan Türkiye, 2021 yılında 806,8 milyar dolarlık milli geliriyle 21. sıraya geriledi.

 IMF’nin tahminlerine göre ise, 2022 yılında Türkiye, 692,4 milyar dolarlık milli geliriyle dünyada 23. sıraya gerileyeceği ifade edilmektedir.

Halbuki Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Ak Parti ekonomi kurmayları ne diyordu; “Türkiye’yi ilk 10 Ekonomi Arasına Sokacağız” diyorlardı.Ne oldu?

Bakın ne oldu hep birlikte okuyalım:

Dünyanın en büyük ekonomileri listesinde Türkiye, 2000 yılında 17. sırada yer almış, 2001 krizinin etkisiyle 2002 yılında 21. sıraya gerilemişti. 2021 yılında yeniden 2002’deki sırasına gerileyen Türkiye’nin, 2022’de daha da gerilere düşmesi ve dünyada 23. Sıraya gerileyeceği beklenilmektedir.

Demekki neymiş; hani meşhur bir deyimimiz vardır. “Lafla peynir gemisi yürümez.” Evet lafla peynir gemisi yürümediğini hep birlikte gördük ve daha da görmeye devam edeceğiz.

Öyle 6 ayda bir Merkez Bankası Başkanlarını değiştirmekle, yılda bir Ekonomi Bakanları değiştirmekle ve Türk ekonomisinde geçmişte saygın bir yeri olan TÜİK Başkanlarını kısa aralıklarla değiştirmekle ekonomik verilerin düzelmeyeceği görülmüştür. Bu radikal görev değişiklikleri ise; ekonominin en büyük çıkmazlarından olmuştur. Ekonominin bu şekilde yönetilemediğini ve yönetilemeyeceğini çok acı bir şekilde Türk Milleti olarak yaşıyoruz. Halbuki ekonomi yönetimine dışarıdan müdahale olmasıydı ve kendi kural ve kaidelerini rahat bırakılsaydı bundan çok daha güzel olacağını biliyor ve görüyoruz.

Tekrar IMF raporuna dönelim;

Uluslar arası Para Fonu (IMF) verilerine göre; 2021 yılında 7 trilyon 154 milyon TL olan Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH), 2022 yılında 11 trilyon 335 milyar TL’ye yükselecek. Bu dönemde dolar bazında GSYH ise 806,8 milyar dolardan 692,4 milyar dolara gerileyeceği ifade edilmektedir.

Bu hesaba göre, IMF, 2021 yılında 8,87 olan ortalama dolar/TL kurunun, 2022 yılında ortalama olarak 16,37’ye yükselmesini bekliyor.

Dolar/TL’nin 1 Ocak-19 Nisan arasındaki ortalamasının 14,01, 20 Nisan kurunun da 14,67 olduğu düşünüldüğünde, yılın kalanında IMF dolar kurunda ciddi bir yükseliş bekliyor.

Evet sevgili okuyucular, IMF’nin elde ettiği veriler ve sonuçları böyle. İnşallah bizi yöneten Ak Parti İktidarı bu gerçekleri görür ve seçimlere kadar ekonomiyi kendi rayına oturturlar ve Türkiye ekonomik açıdan hiç olmazsa biraz rahatlamış olur. Tüm temennimiz bu yöndedir.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE VE DİYEBİLENE