TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, solun CHP ve HDP gölgesinden kurtulması gerektiğini söyledi.

Okuyan, Halk Tv'de Gazeteci Şule Aydın'ın sunduğu "Kayda Geçsin" programına katıldı. Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel'in de bulunduğu programda Sosyalist Güç Birliği'ne ilişkin soruları cevapladı. “Sol niye birleşmiyor” sorusunu “Türkiye solu çok uzun bir süredir seçim bazında iki büyük gücün [CHP ile HDP] gölgesinde çalışmaya çalışıyor. Alternatif oluşturmak, buradan çıkmak demek gerekiyor” cevabını veren Okuyan, solun aksi taktirde büyüyemeyeceğini söyledi.

Okuyan şöyle devam etti:

Siyasette 'bir araya gelin' baskısı bir taraftan güzel bir şey, insanlar güçlü bir sol görmek istiyor. Ancak ne zaman “birlik” gündeme gelse, gerçekten hedef üzerine kurulmayan birlikler, sonra daha büyük ayrılıklarla sonuçlanıyor. Sol ilk önce alternatif olmalı, iki inandırıcı olmalı, üç toplumsal bir tabana hitap etmeli. Bu olmadığı sürece ‘birleşin’ desek ortaya yeni bir sonuç çıkmaz. Türkiye solunun sorunu parçalı olmak değil, en büyük sorunu kendisi olamamak, başkalarının parçaları olmak. Türkiye solu çok uzun bir süredir seçim bazında iki büyük gücün [CHP ile HDP] gölgesinde çalışmaya çalışıyor. Alternatif oluşturmak, buradan çıkmak demek gerekiyor. Aksi halde nasıl büyüyüp toplumsallaşabilir?

Halk ağır bir kriz içinde. Belli kesimler içinse kriz filan yok, kazanıyorlar. Halk ‘memnunken’ radikal çıkışlar aramaz. Solun daha fazla gündeme geldiği dönemler kriz dönemleridir. Şimdi böyle bir dönemde bize ‘zamanı değil’ deniyor. Neyin zamanı değil? Kriz var, faturalar yükseliyor, kiralar almış başını gitmiş... Böyle bir zamanda deniliyor ki ‘zamanı değil.’ Bu sorunların hiçbiri bu düzende çözülemez.

Erdoğan’ın iktidarının sonlanması çok önemli. Halk bu iktidardan kurtulursa bu, düzenin değişmesi için büyük bir enerji yaratır. Ama... Her şey şu anki gibi devam ederse, toplum ‘sadece seçimi bekle’ denilerek atıllaştırılırsa AKP iktidarının değişmesi özel bir anlam ifade etmez, çünkü bu sistemin temelleri değişmemiş olacak.”

Editör: Yadigar Hanım