Gazeteci Tolga Şardan, market zincirlerinin proje kapsamında ESK'dan aldıkları kaliteli erkek sığır etlerini kendi üretimlerinde kullanıp iç piyasadan sağladıkları kalitesiz etleri proje kapsamında tüketiciye sundukları iddiasını gündeme getirmişti.

Şardan, bugünkü yazısında  devletin uğratıldığı zararın miktarını da açıkladı. 

Şardan, şunları kaydetti:

"Kampanyaya katılan iki firmanın adının geçtiği sıkıntılı günlerde Pakdemirli, kendisine bağlı ESK Genel Müdürü Osman Uzun'la birçok kez bir araya gelerek kampanyayı görüştü. Uzun'un görevi halen devam ediyor.

Aldığım bilgiye göre; Pakdemirli, Uzun'la yaptığı görüşmelerde kampanyanın kesintiye uğratılamayacağını ve mevcut haliyle devam etmesi yönünde talimatlar verdi. Yeni bakandan talimatları alan Uzun, ucuz et satışı kampanyasını ilk başladığı haliyle yürütmeye çalıştı. Kabine değişmesine rağmen, kampanyayla ilgili şikâyetler azalmak bir yana artarak devam etti. Fakat yaşanan sıkıntılı süreç nedeniyle kampanya henüz iki yılını dolduramadan 2019 Haziran sıralarında bakanlığın aldığı kararla birlikte bitirildi. Kampanyanın sona ermesindeki en temel faktör, istenilen amaca ulaşamamaktı. 

KALİTELİ ET PROJESİ BAŞKA BOYUTA EVRİLDİ

Halkın kaliteli ve ucuz et yemesinin sağlanması için başlatılan proje, firmaların tutumu sonrasında başka boyuta evrilmişti. 2018'in sonu itibarıyla başlayan ve 2019'un ilk aylarında bakanlığa ulaşmaya devam eden iddialar ve şikâyetlerin ardından Bakan Pakdemirli harekete geçmek zorunda kaldı. Mayıs 2019'da Pakdemirli, bakanlık Teftiş Kurulu'na iddia ve şikâyetlerin araştırılması amacıyla müfettiş görevlendirilmesi talimatını verdi. Müfettiş incelemeleri devam ederken yeni bir gelişme daha yaşandı. Kampanyanın bakanlıkça bitirilmesinden sonra iki firma, Tarım ve Orman Bakanlığı'na resmi yazıyla başvuruda bulundu. Her iki firma da, kampanya kapsamında teslim aldıkları ancak kampanyada kullanmadıkları et stokları bulunduğunu kaydetti."

DEVLETİN ZARARI 78 MİLYON LİRA

Şardan, devletin zararının 78 milyon lira olduğunu söyledi ve şunları yazdı:

"Başvuru üzerine ESK tarafından kampanya kapsamında kullanılmayan ve stok olduğu bildirilen etler için "ESK'nın marketlere satış bedeliyle, marketlerin etleri satması halinde elde edilecek gelir" arasındaki fark esas alınarak devletin zararı ortaya çıkarıldı.

Müfettişlerin incelemeleri sonrasında yapılan hesaba göre; firmalardan birisinin yaklaşık 51 milyon lira, diğerinin de 27 milyon lira 'devleti zarara uğrattığı' anlaşıldı. Diğer bir değişle, firmaların tespit edilen miktarda haksız kazanç elde ettiğini söylemek mümkün."

Editör: TE Bilişim