Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köylüye traktör yetiştiremiyoruz” diyerek Sn. Kılıçtaroğlu’na gönderme yapıyordu.

Acaba gerçek öyle mi? Köylü traktör bulmakta ve traktör almakta zorlanıyor mu? Üretilen traktör, köylünün alımına yetmiyor mu?

Bir çiftçi ve aynı zamanda da traktör bayisi olan ve işi bilen birinden şöyle bir açıklama geldi: “Hayırlı sabahlar hocam! Traktörün yetişmediği doğru değil. O pazar’ı pompalamak için yapılan pazarlama taktiği. KDV, ÖTV kazanmak için. Gerçek şu ki, fabrikaların ve bayilerin bahçesi stok dolu. Türkiye’de pazar’a sunulan 40’ın üzerinde traktör markası var. Bunlardan üçü yerli görünüyor. Ama onunda biri yabancılara satıldı bugünlerde. Biri de 1998 yılında yabancılarla ortaklık oluşturmuştu.

Şimdi kaldı bir yerli marka oda Konya’da. Mesele şu, üretici ve ithalatçı yabancı krediyi veren bankanın biri hariç geri kalanı yabancı; sadece tüketici Türk.

Hal böyle olunca Türkiye’de çiftçinin ihtiyacı olmayan traktör satılmaya çalışılıyor ve satılıyor. Dünya standartlarına göre Türkiye’de bulunan traktör parkı baz alınırsa yılda 26 bin bilemedin 30 bin satılması gerekirken: 10 yıldır çeşitli taktiklerle 60- 70 binlere zorlanıyor sebebi belli; yukarıda bahsettiğim gibi üreten ve parayı saran kazanıyor ÇİFTCİ yok oluyor. Benim konum olduğu için sizinle paylaşmak istedim hocam hayırlı günler.” (İsmi bende saklı)

Eğer çiftçiye traktör yetiştiremiyor olsaydık; patates, soğan tanzim satış çadırları kurar mıydık?

Bilen ne diyor, “Pazarı pompalamak için yapılan satış oyunu. Türk çiftçisinin ihtiyacı olmayan traktör pazarlanıyor ve satanla üreten kazanıyor, çiftçi kaybediyor.”

Bayilerin ve üreticilerin bahçesi traktör stoku dolu iken; “Köylüye traktör yetiştiremiyoruz” demek neyin nesi?

Hz. Muhammed, “Aldatan bizden değildir, yalan bütün kötülüklerin anasıdır” demiyor mu?

Ülkeyi yöneten birilerinin gerçekleri ört bas ederek doğru olmayan şeyleri söylemesi ve gerçekleri çarpıtması yakışık alıyor mu, bu söylem şık ve etik mi?

“Ekonomi uçuyor, tarımda Avrupa birincisi, dünya yedincisiyiz” yalanını söyleye söyleye, bir tarım ülkesi olan Türkiye 126 ülkeden 136 çeşit gıda ürünü ithal eder oldu.

Bizim ne zaman ayaklarımız yere doğru basacak?

Ne zaman gerçeklerle yüzleşip, 17 yıldır iktidarda olduğumuzun farkına varacağız?