Triphala üç meyvenin tozundan meydana gelmiş bir Ayurvedik formüldür: amalaki, bibhitaki ve haritaki. Sanskrit dilinde “phala” sözcüğü “meyve” anlamına gelmektedir. Meyveler ağaçların özüdür ve 5 farklı tadı barındıran bu üç meyvenin farklı iyileştirme özellikleri vardır. Haritaki “vata doşa” için, bibhitaki “kapha doşa” için ve amalaki “pitta doşa” için faydalıdır.

Vatta, Pitta ve Kapha, Ayurvedik “doşalar” olarak anılan, fizyolojinin üç temel prensibidir. Eğer bunlar dengede değillerse, rahatsızlıklar hissetmeye başlarız. Triphala, doşaların bir çok dengesizlik durumunun iyileştirilmesi için faydalıdır.

Ayurveda’da beş farklı tadı (tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve keskin) barındıran çok az ot vardır. Karışımın tadı ne kadar konsantre ise, Ayurvedik doşaların dengelenmesinde formülün kapsamı da o kadar etkilidir.

Triphala’nın üç meyvesi, beş farklı tadı da barındırmaktadır. Bu da onu çok etkili bir formül yapar. Triphala hakkında yapılan araştırmalar, kanser karşıtı etkisini de göstermektedir. Antioksidan faydaları ve serbest radikal temizleme aktiviteleri, galik asit, malik asit ve mutajenik aktivite karşıtı özellikleriyle bedeni kanserden korur veya kanserli bölgeyi iyileştirmeye yardımcı olur.

DNA seviyesinde gen düzenlemesi ve modülasyonu etkisi vardır. Bu sebepten ötürü genellikle düzenli kullanımı önerilir ki her gün kullandığınız bu karışım gündelik ihtiyaçlarınıza göre bedeninizin kalibrasyonunu yapar. Hayatta bazı günler yorgun, bazı günler mutlu ve dinlenik hissedersiniz. Düzenli kullanım dengeyi bulmaya yardımcı olacaktır.

Triphalanın yaşlanma karşıtı etkisi, en büyük faydalarından biridir. Araştırmalar göstermektedir ki, Triphala “telomere” isimli, DNA’nın düz ucunda bulunup onu dağılmaktan koruyan, enzimlerin uzamasına yardımcı olmaktadır! Uzun telomere, yaşlanma karşıtı iken, bu enzimlerin kısalması ile erken yaşlanma baş gösterir.

Amalaki’nin kan yapma ve kan hücrelerinin kalitesini arttırma gibi harika faydaları vardır. Aynı zamanda da natürel bir antibakteriyerl olduğu için, enfeksiyonları iyileştirir ve bağışıklık sistemini düzenler. Triphala aynı zamanda, toz veya krem halinde uygulanarak, yaraların iyileşmesinde de kullanılır. Triphala yağı saç uzatmak için de tercih edilmektedir. Aynı formül, iyileştirilmek istenilen konuya göre farklı formlarda kullanılabilmektedir. Daha önce de bahsetiğimiz gibi, Triphala kan şekerinin düzenlenmesinde oldukça etkilidir. Zerdeçal eşliğinde tüketildiğinde kan şekerinin düşürülmesine direkt etki eder. En iyi kolestrol düşürücülerden biri olarak, kilo kaybetmek isteyen kişiler içinde günde iki kere kullanılması önerilmektedir çünkü istenmeyen yemek arzularının meydana gelmesine engel olur.

Tüm bunların yanı sıra, ağız çalkalama, saç yıkama, yara temizleme, göz damlası gibi bir çok farklı şekilde de tüketilebilir. Triphala bitkisel yağları masaj esnasında kullanıldığında cilde esneklik kazandırır.

Editör: TE Bilişim