Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon rakamlarını açıklamadan önce ilginç bir karara imza attı. Mayıs ayı enflasyon hesaplamasından doğalgaz harcamalarını çıkarma kararı alan TÜİK'in bu adımındaki gerçek de ortaya çıktı. Ünlü ekonomist Hakan Kara, TÜİK'in enflasyon sepetinden doğalgaz giderlerini çıkarmasının ardındaki oyunu açıkladı.

TÜİK'ten yapılan açıklamada, yeni kararının konut, cami ve ibadethanelere doğalgazın ücretsiz verilmesi nedeniyle alındığı belirtilerek, "İlgili EPDK kararında ayrıca, bu yıl haziran ayından itibaren konut abonelerinin 1/5/2024 tarihine kadar tahakkuk edecek her bir faturasında, 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleriyle bu sistem kullanım bedellerine tekabül eden diğer tutarların Bakanlık bütçesinden karşılanacağı hükmü de yer almaktadır. EPDK'nın bu kararı da, bu yıl haziran ayından kararın geçerlilik tarihi olan 2024 Mayıs ayına kadar yapılacak olan TÜFE hesaplamalarında dikkate alınacaktır. Bu kapsamda yine Eurostat’ın önerileri doğrultusunda EPDK’dan il ve ay bazında ortalama hanehalkı doğalgaz tüketim verileri alınarak, tüketicinin 25 metreküpün üzerindeki kullanımları için metreküp başına ödediği ortalama fiyat hesaplanacaktır." denildi.

TÜİK’İN ENFLASYON OYUNU ORTAYA ÇIKTI

Merkez Bankası’nın eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara, TÜİK'in kararının arkasındaki gerçek sebebin enflasyonu aşağı çekmek olduğunu dile getirerek, karar ile  mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 40’ın altına inebileceğine dikkat çekti.

Kara, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları söyledi:

"TÜİK enflasyonu ölçerken ücretsiz doğalgaz için "sıfır fiyat" yöntemi uygulayacakmış. TÜFE'ye yansımasını tam kestirmek zor olsa da doğalgazın ağırlığının %2,9 olduğunu düşünürsek, enflasyonda sert düşüşe neden olabilir. Mayısta yıllık resmi enflasyon %40'ın altına inebilir.

"Doğalgazdaki Mayıs'ı aşağı çeken sıfır fiyat uygulaması Haziran'da TÜFE'yi tekrar yukarı sıçratır mı?" diye çok soru geliyor. Sıçratmaz çünkü sonraki aylarda da ilk 25m3 ücretsiz. Yazın fazla doğalgaz harcanmadığı düşünülürse Ekim-Kasım'a kadar muhtemelen endeksi düşük tutar."

Editör: Yadigar Hanım