Afganistan Türkleri, ülkenin güneyindeki şehirlerden Taliban terörü ve baskısı nedeniyle kaçarak ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif, Faryab, Meymene, Cüzcan, Şibirgan, Talukan bölgelerinde yaşama savaşı veriyorlar. Sayıları binleri bulan Türkmenler ve Özbekler yaklaşık altı aydır çadır kamplarında kendi kaderlerine terk edilmiş olarak çetin kış şartları, açlık ve hastalıklarla mücadele ediyorlar.

Afganistan hükümet yetkililerinin ve uluslararası yardım kuruluşlarının görmezden geldiği terör mağduru sivillere, Türkiye’de yaşayan Afganistan Türklerinin kurduğu sivil toplum örgütleri yardım götürmeye çalışıyor. Afganistan Dernekleri ve Türk Dünyası Yardımlaşma Komitesi bu yardımları organize ediyor. Türkiye’deki Türk Dünyasına duyarlı sivil toplum kuruluşlarının desteği ile toplanan gıda, ayakkabı, mont gibi yardımları zor şartlar altında yaşayan terör mağduru Türklere ulaştırılmasını sağlıyorlar. Kışın kendisini göstermesine rağmen halen derme çatma naylon çadırlarda, insanlık dışı şartlarda yaşama mücadelesi veren çoğunluğu kadınlar, çocuklar ve yaşlılardan oluşan binlerce kişi kimsenin kendilerine el uzatmadığını söyleyerek seslerini Afganistan hükümetine ve uluslararası yardım kuruluşlarına duyurmak istiyorlar.

AFGANİSTAN TÜRKLERİ YARDIM BEKLİYOR

Güney Türkistan’da yaşanan iç savaş ve Taliban terörü yüzünden binlerce insan çocuklarının hayatlarını korumak için yüzlerce kilometre yol yürüyerek Kuzey Afganistan’a kaçıyorlar. Ölümden ve tehditlerden kaçan sivil Afganistan Türklerine yardım için destek kampanyası düzenleyen Türk Dünyası Yardımlaşma Komitesi konuya ilişkin bir açıklama yaptı:

Güney Türkistan’da Taliban Mağduru Türkler

“Afganistan’ın kuzeyinde devam eden şiddetli savaşlardan kaçan binlerce soydaşımız Meymene, Şibirgan ve Mezar-ı Şerif şehirlerinde bu soğuk geceleri çadır altında geçirmekteler. Onları bu zor zamanlarda yalnız bırakmayarak destek olmalıyız. Kışlık ayakkabı, mont kazak, şapka gibi giysiler (kullanılmış olmamalı) adak kurban bağışları, okul kırtasiye malzemeleri, yağmurluk, çadır gibi yardımlarınızı Afganistan’da naylon çadırlarda yaşayan mağdur insanlarımıza yetiştirmeye vesile olabiliriz. İstanbul’da faaliyet gösteren Afganistan Dernekleri ve TEED Yardımlaşma Komitesi ayni ve nakdi yardımlarınızın, kurbanların ulaştırılmasında yardımcı olacaklardır.”

TALİBAN ABD VE AFGANİSTAN HÜKÜMETİ İLE YAPTIĞI ATEŞKES’E UYMUYOR

ABD ve Taliban arasında Aralık 2019’da başlayan görüşmeler sonucunda 29 Şubat 2020’de ateşkes imzalandı ve nihai barış şartlarının görüşülmesi için Katar’ın Başkenti Doha’da görüşmeler başlatıldı. Afganistan hükümeti de Taliban ve ABD arasında ülkedeki savaşı durdurmaya yönelik görüşmelere katkı sağlıyor. Ancak Taliban’ın barışa yönelik görüşmelere rağmen ülkedeki şiddet eylemlerini gittikçe arttırdığı ve İŞID’in de bombalı eylemlere başladığı ülkeden gelen haberler arasında. Birleşmiş Milletler’in açıklamalarına göre Afganistan’da 2020 Ocak ve Eylül ayları arasında gerçekleşen silahlı şiddet eylemlerde 2 bin 100 sivil hayatını kaybederken 3 bin 800 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Editör: TE Bilişim